Glassig premiär för ny Min ort-film
Forum Myndighetskontakt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Är CSN bidraget en inkomst? Studerar trots sjukskriven? Söka bidrag hos CSN eller samkörs registren?

  Sön 16 mar 2008 18:25 Läst 13159 gånger Totalt 38 svar
  Sön 16 mar 2008 18:25

  Min väninna som sedan flertalet år är sjuksriven pga panikångest/depression och personlighetsstörning har av Försäkringskassan fått studera på heltid (läsa in gymnasiet) som en del i hennes rehabilitering.
  Hon har bara fått ett "ja, det går bra" av personen som har hand om hennes "aktivitetshantering" och ingen uppföljning därefter.

  Hon får inga extra bidrag från försäkringskassan för detta, och bekostar allt själv, såsom litteratur, mat, osv.
  Hon har ett barn som hon har ca 450 kr i dagisavgift per månad för. detta eftersom hon inte kan titulera sig som studerande, utan hon får ju sina pengar från Försäkringskassan. Dessa pengar från FK med bostadstillägg inräknat, är ungefär samma summa som hon hade fått från CSN om hon hade studerat.

  Hon undar nu om hon kan söka bidragsdelen från CSN, trots att hon får sina pengar från FK? Skolan intygar ju på begäran från den studerande, att den studerande i fråga verkligen går på skolan.
  Under hur lång tid kan man söka retroaktivt bidrag? kan hon i så fall söka det för hela höstterminen som var 2007 också?

  Är det någon som vet om bidragsdelen från CSN kommer på deklarationen (alltså om den räknas som inkomst) eller om CSN och FK samkör sina register?

  Får man bidragsdelen från CSN oavsett om man får pengar från annat håll? (om man studerar heltid alltså) Bryr sig CSN om att kolla upp varifrån man får sina pengar?

  Tacksam för svar.

  Mvh Martina.

 • Sön 16 mar 2008 18:30 #1

  CSN och FK samkör sina register!!

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 16 mar 2008 18:39 #2

  hur vet du det med säkerhet? Och När görs det?

 • Sön 16 mar 2008 18:42 #3
  Anonym skrev 2008-03-16 18:39:50 följande:
  hur vet du det med säkerhet? Och När görs det?
  Jag vet att det är så.(nära bekant som jobbar med dessa saker)
  Det sker när CSN beviljar pengarna, då förs det per automatik info till FK.
 • Sön 16 mar 2008 18:44 #4

  Och även om de inte samkör det direkt så blir man sedan återbetalningsskyldig. Det är inte kul att få mycket pengar att betala tillbaka med skyhög ränta. Dom gillar inte uppdelning av betalningen heller när man fått dubbla pengar.

 • Sön 16 mar 2008 18:45 #5

  Nej! Jag tror inte att man kan uppbära på csn bidrag och bidrag från försäkringskassan. Hoppas inte personen har tänkt att fuska till sig studiebidraget i såfall, för hur många får den möjligheten hon fått att läsa in gymnasiepoängen utan att ta studielån. Tycker att om hon ens tänker på att fuska så är det jäkligt fräckt! Idag samkörs nästan alla register som har med bidrag att göra Soc . försäkringskassan, skattemyndigheten, csn, kommunen vad det gäller barnomsorgskostnader osv.

  Men det bästa din kompis kan göra är att ringa sin handläggare på försäkringskassan och höra efter om hon får csn bidrag också. Men att chansa och försöka lura till sig det är fel! Sen en sak till, du skrev att hon bara har fått ja det går bra att studera som svar från sin handläggare men ingen uppfölning har gjorts. Jag kan tala om för dig att varenda samtal du ringer till handläggare på försäkringskassan dokumenteras skriftligt i en personmapp. Så handläggaren har skrivit in att din vän studerar som "arbetsträning ". Har handläggaren inte skrivit det har hon/ han begått tjänstefel. Allt måste dokumenteras som sägs mellan handläggare och bidragstagare.

 • Sön 16 mar 2008 18:46 #6

  Det senaste året/åren har man börjat samköra register mellan olika myndigheter där man kollar bland annat a-kassa, csn och försäkringskassan så de kommer se att hon får pengar från csn också. Hon kan fråga försäkringskassan om hon får ta bidragsdelen av csn men förmodligen kommer de säga nej och hon kan då bli återbetalningsskyldig om hon har otur.

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 16 mar 2008 18:48 #8

  jo, jag vet ju att de KAN samköra registrena, men inte att det görs per automatik. Det känns väldigt avlägset att tro, tycker jag?

 • Anonym (FY FAN!)
  Visa endast
  Sön 16 mar 2008 18:48 #7

  Du och din vän har alltså medvetet kollat upp möjligheten till att fuska till sig pengar ?
  Säger bara en sak. Denna jäkla hetsjakt som är på oss som är sjuka får vi lida för pga. folk som utnyttjar systemet och försöker fuska till sig pengar. ? FY FAN!!!! Fattar inte att det finns folk som helt saknar samvete!

 • Sön 16 mar 2008 18:50 #9
  Anonym skrev 2008-03-16 18:48:38 följande:
  jo, jag vet ju att de KAN samköra registrena, men inte att det görs per automatik. Det känns väldigt avlägset att tro, tycker jag?
  Men att få skulder sedan är bra då tycker din väninna? Det är inte lite skulder man får och det går snabbt till kronofugden om man inte betalar omgående.
 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 16 mar 2008 18:51 #10

  anonym Fy Fan.
  Nej, det har vi inte gjort. Jag frågade främst om man Fick söka det samtidigt, alltså om det är att räkna som en inkoms med CSN bidraget.

  Just eftersom hon bekostar allt själv o dessutom får betala dagis osv så borde hon ju få söka.

  Hon HAR ju blivit beviljad att studera, men det har aldrig sagts att hon får/inte får söka andra bidrag för detta.

  Då kan vi väl fråga här likväl som på FK?

Svara i tråden: Är CSN bidraget en inkomst? Studerar trots sjukskriven? Söka bidrag hos CSN eller samkörs registren?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll