Mariam imponerar hela vägen
Forum Trädgård - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • När klippa ner Måbär? samt hur göra det bäst och snyggast

  Mån 28 apr 2008 09:55 Läst 46248 gånger Totalt 20 svar
  xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 09:55

  Vi planterade häck, Måbär, förra året och skall klippa ner den i år för att få den tät och fin. Frågan är NÄR man ska göra det, jag bor uppe i norr. Hur mkt ska man klippa ner den? Sist men inte minst, vilket redskap är det bästa och helst minst "styrke-krävande" sättet att klippa ner den? Har lite problem med dåliga händer och fingrar, men vill ju få den snygg. Min svärfar har en elektrisk häcksax men det känns som att den sliter fult i grenarna på nåt sätt. En manuell häcksax kanske är bättre? Man får väl klippa gren för gren antar jag?

 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 10:42 #1

  Har ni snö kvar i norr eller hur är det? Under vårvintern brukar vara bra att beskära måbär. Så jag tror nog du kan klippa din nu.

  För varje år som går så släpper du upp den ca 20 cm till, då får du en tät häck. Tänk på att även sidorna ska klippas och häckar blir bäst om man klipper dom lite koniska, dvs bredare i basen än toppen. Då kommer solen åt nedre delen av häcken också.

  Är det lång häck? Jag tycker en elektrisk häcksax är lättare att jobba med än en manuell och jag har psoriasisartrit.

  Det brukar inte bli så tokiga snittytor om inte den är gammal och slö förstås.

  Är man osäker så kan man ju spänna upp snören så är det lättare och bara köra på.

  Lycka till!

 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 10:50 #2
  Torparn skrev 2008-04-28 10:42:20 följande:
  Har ni snö kvar i norr eller hur är det? Under vårvintern brukar vara bra att beskära måbär. Så jag tror nog du kan klippa din nu.För varje år som går så släpper du upp den ca 20 cm till, då får du en tät häck. Tänk på att även sidorna ska klippas och häckar blir bäst om man klipper dom lite koniska, dvs bredare i basen än toppen. Då kommer solen åt nedre delen av häcken också.Är det lång häck? Jag tycker en elektrisk häcksax är lättare att jobba med än en manuell och jag har psoriasisartrit.Det brukar inte bli så tokiga snittytor om inte den är gammal och slö förstås. Är man osäker så kan man ju spänna upp snören så är det lättare och bara köra på.Lycka till!
  Ja, vi har fläckvis lite snö kvar, men tror inte det kommer mer i alla fall om vi har tur. De har lovat värme nu längre fram i veckan.
  Hmm vi har häck på framsidan, alltså inte runt hela huset så det kanske totalt är 10-15 meter gissningsvis. OK, så även om man helst vill ha häcken ganska "fyrkantig" så är det bra att ha lite bredare bas? Då kanske man ska testa den elektriska då i alla fall, jag gissar att grenarna är ganska sega och svårklippta. När du säger att man kan spänna upp snören, är det för att få till formen på det sättet?
  Saxen är nog ganska slö men det kanske går att byta ut bladen på den?
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 10:52 #3

  Jo en annan sak, hur mkt kan / ska man klippa ner den egentligen? Är det så att ju mer man klipper ner den, desto tätare blir den?

 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 10:58 #4

  Många måbärshäckar klipps så att de nästan blir bredare upptill än nertill, folk tar inte tillräckligt i 'hörnen' av formen. Då lägger sig snö uppe på häcken och den fläker ut sig ännu mer av tyngden. Så en lätt konisk form är bättre för både snötyngden och solen. Toppen skuggar också annars basen så solen inte kommer åt utan den blir gles och risig nertill.

  Snöret hjälper dig att hålla höjden så inte häcken blir vågig. Jag brukar börja med att bestämma höjden, sen tar jag in sidorna utan att tänka så mycket på konformen. Sist 'fasar' jag av 'hörnen' på häcken och då blir den konisk. Hoppas du förstår hur jag menar

  De är inte så segt faktiskt att klippa måbär om saxen är bra

 • Cia o krabat­en
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:01 #5

  Vi ska sätta häck i år och fick rådet från trädgårdsmästaren att klippa ner den till 10-15cm direkt efetr plantering, innan den knoppat för att få den tät.
  Nästa år skulle den också klippas, men inte lika hårt.
  Nu är detta Aronia och inte Måbär, men ändå.
  Innan den knoppar alltså.

 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:01 #6

  Hur hög är den nu? Du planterade den förra året sa du, ser du årstillväxten från det du planterade den. Det brukar synas rätt bra innan bladen kommer. Behåll ca 20 cm från förra årets tillväxt och så gör du varje år fram till dess att du är nöjd över höjden.

 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:12 #7
  Torparn skrev 2008-04-28 10:58:58 följande:
  Många måbärshäckar klipps så att de nästan blir bredare upptill än nertill, folk tar inte tillräckligt i 'hörnen' av formen. Då lägger sig snö uppe på häcken och den fläker ut sig ännu mer av tyngden. Så en lätt konisk form är bättre för både snötyngden och solen. Toppen skuggar också annars basen så solen inte kommer åt utan den blir gles och risig nertill.Snöret hjälper dig att hålla höjden så inte häcken blir vågig. Jag brukar börja med att bestämma höjden, sen tar jag in sidorna utan att tänka så mycket på konformen. Sist 'fasar' jag av 'hörnen' på häcken och då blir den konisk. Hoppas du förstår hur jag menar De är inte så segt faktiskt att klippa måbär om saxen är bra
  Ahh, men det är ju ett superbra tips, en sån typisk grej man skulle kunna göra som den amatör man är
  Nä det är klart, risken är väl att det blir snett utan snöre förstås. Har du nåt tips på hur man spänner upp snöre enkelt och bra? Pinnar i marken hade ju varit bra, men nu har ju inte tjälen gått så jag vet inte om det går att hamra ner nåt i backen.
  Jag tror jag förstår klipp-tekniken. Det blir ju en konform på häcken om man fasar av själva hörnen.
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:13 #8

  Cia o krabaten skrev 2008-04-28 11:01:07 följande:


  Vi ska sätta häck i år och fick rådet från trädgårdsmästaren att klippa ner den till 10-15cm direkt efetr plantering, innan den knoppat för att få den tät.Nästa år skulle den också klippas, men inte lika hårt.Nu är detta Aronia och inte Måbär, men ändå.Innan den knoppar alltså.
  När vi köpte våran så sa de att vi kunde klippa ner den om vi ville men gärna vänta till i år...
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:16 #9
  Torparn skrev 2008-04-28 11:01:22 följande:
  Hur hög är den nu? Du planterade den förra året sa du, ser du årstillväxten från det du planterade den. Det brukar synas rätt bra innan bladen kommer. Behåll ca 20 cm från förra årets tillväxt och så gör du varje år fram till dess att du är nöjd över höjden.
  Vissa plantor har tagit sig mer än andra och är riktigt spretiga och höga, typ drygt en halvmeter kanske, medans andra är hälften så höga. Det varierar väldigt kraftigt så jag hade lust att jämna till den redan förra året men vågade inte då den börjat knoppa och min man hävdade att ví skulle följa rådet att vänta till i år...Det är svårt att säga hur mkt den växt eftersom alla är olika höga och från början var det ju likadana plantor så jag måste ju nästan gå efter de lägsta då och de har nog inte vuxit mer än 20 cm gissar jag fr i fjol.
 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:36 #10

  Om de lägsta vuxit bara 20 cm skulle jag nog utgå från dom och hålla den höjden på resten. Kolla lite och undersök varför de plantorna svarat med så lite tillväxt. Står de våtare? skuggigare?, torrare? kanske de behöver lite näring?

  Näring förresten, det kan vara bra att gödsla hela häcken nu på våren så den får lite skjuts. Och håll undan ogräset de första åren åtminstonde så får häcken det bra

 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 11:40 #11

  Försök med armeringspinnar och typ murarsnöre det brukar fungera även om det är lite hårdare i marken.

 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 28 apr 2008 14:16 #12
  Torparn skrev 2008-04-28 11:36:09 följande:
  Om de lägsta vuxit bara 20 cm skulle jag nog utgå från dom och hålla den höjden på resten. Kolla lite och undersök varför de plantorna svarat med så lite tillväxt. Står de våtare? skuggigare?, torrare? kanske de behöver lite näring?Näring förresten, det kan vara bra att gödsla hela häcken nu på våren så den får lite skjuts. Och håll undan ogräset de första åren åtminstonde så får häcken det bra
  Ja, det kan man fundera över. Tycker mig inte se ngn uppenbar orsak till varför det varierar. Kan ju vara så att de som tagit sig bra skuggar de som är bredvid, en tanke bara. Skall nu försöka införskaffa lite rekvisita för att "vår-frisera" häcken. Tack för proffsig hjälp
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Mån 5 maj 2008 12:28 #13

  Jag skred till verket i helgen med häck-klippningen. Tog med svärfars elektriska och det gick bra, särskilt där det var långa spretiga grenar. Putsade till med sekatör sedan och försökte forma dem lite kon-format, det var inte så lätt på vissa plantor men försökte så gott det gick. Varje gång jag går ut ser jag dock nån gren som ser irriterande ojämn ut och måste klippa till den Tror det kan bli en fix idé om man stirrar på varenda ojämnhet men är man perfektionist så är man... Dessutom syns det väl ännu tydligare när de väl börjat grönska kan jag tänka mig och det kan väl inte vara nån större fara att putsa till nån enstaka gren även om de börjat knoppa?

 • Torpar­n
  Visa endast
  Mån 5 maj 2008 17:22 #14

  Vad kul att det gick bra Nejdå det är ingen fara att putsa till någon gren som du irriterar dig på

 • Ons 14 maj 2008 20:05 #15

  Hej! Vi funderar på att sätta måbärshäck nu. Gjorde du det också på våren? Hur stora plantor köpte du? VAr den svår att sätta?

  Många frågor! Hoppas du kan svara !

  mvh karin


  Fick en liten Mio den 28/2-07!!
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Tor 15 maj 2008 08:29 #16
  cokie skrev 2008-05-14 20:05:16 följande:
  Hej! Vi funderar på att sätta måbärshäck nu. Gjorde du det också på våren? Hur stora plantor köpte du? VAr den svår att sätta?Många frågor! Hoppas du kan svara !mvh karin
  Hej, ja vi gjorde det på våren, minns ej exakt hur stora plantorna va, ngn decimeter kanske? Vi hade dem i säck med vatten nån vecka innan vi satte den. De tog sig redan efter några veckor och jag tror tre av dem ej klarade sig så de skall vi byta ut. Vissa av dem tog sig och blev jättelånga och rangliga och en del tog sig mindre bra, men nu har vi klippt ner hela häcken till ca 2-3 dm och hoppas den skall bli tät och fin. Lycka till!
 • Tor 15 maj 2008 12:31 #17

  Hur djupt måste man gräva? VAr häcken dyr?


  Fick en liten Mio den 28/2-07!!
 • xxJess­ikaxx
  Visa endast
  Tor 15 maj 2008 13:46 #18
  cokie skrev 2008-05-15 12:31:25 följande:
  Hur djupt måste man gräva? VAr häcken dyr?
  Hmm jag minns inte, varken priset eller djupet. Kan kolla med min man om han minns men ibland glömmer man ju så lätt :-/
  Djupet minns han nog, det var han som grävde
 • Tor 15 maj 2008 13:58 #19

  Jag har ringt och kollat runt lite. 30kr/planta och dom är ca 50-80 cm höga. Vi ska nog ha ca 20 m häck, så det blir väl 1800 kr, inte så farligt tycker jag!

  TAck för svaren!


  Fick en liten Mio den 28/2-07!!
 • Fre 14 jun 2013 17:39 #20

  Jag har en måbärshäck som jag klippt ner helt och den kommer tillbaka. Jag beskär den tufft 

  för att få den tät och inte så bred. Jag klipper häcken på sensommaren och inte på vårvintern.

  Vi har för mycket snö på vintern och då skulle en oklippt häck må mycket illa. Nu ät det snart

  midsommar och jag vill klippa/beskära häcken redan nu en förts gång för året. Detta för att

  få det vackert i trädgården. Jag har sett att många gör det och de häckarna mår inte illa av att

  klippas två gånger per år. Det går väl bra? Kan jag göra likadant med en spireahäck vi har

  som blivit illa medfaren under vintern och ser inte fin ut.. Tacksam för svar.          

Svara i tråden: När klippa ner Måbär? samt hur göra det bäst och snyggast
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem
Svara i tråden...

Innehåll