Inlägg från: julafton |Visa alla inlägg
  • julafton

    Hjälp! Tuja "brabant" eller "smaragd" som häck?

    Vi har tuja brabant och den är mkt tacksam som häckväxt! Det skiljer ju även en del i pris på smaragd och tuja . Lägger upp en bild i galleriet om du vill. Vi planterade den förra våren och den har växt rejält bara på ett år!

    Vill ni ha en tät snabbväxande vägg så skulle jag satsa på brabanten. Om ni har råd och inte så bråttom så varför inte smaragd.
    En sak som man ska tänka på är beskärningen. Upplever att smaragden är känsligare att klippa på bredden. Ofta och lite är bra. Inte för långt in på veden.

  • julafton

    Hej!
    Tack, och då ska du se dem nu. Supergröna och fina. De växer så de knakar. Jag gödslade dem i våras, det gillar de! De är runt 1.3-1.4 meter nu.

    Vi köpte 80-100 cm stora plantor. Det finns lägre men vi ville ha "häckkänsla" på en gång och ett skydd mot vägen med tanke på junior . Jag uppskattar att en del har växt så mkt som 40-50 cm på ett år.
    Många trädgårdsbutiker har kampanjer på våren och hösten så då brukar priset ligga på runt 50-60 kr st. Jag köpte inte ett parti utan handlade det som jag skulle hinna plantera inom 1 dygn. De var inte i kruka utan i rotklump med nät runt. Köper man alla på en gång så är det bra att jordslå dem så att de håller sig fuktiga. Jag uppskattar att en del har växt så mkt som 40-50 cm på ett år.
    Om du väljer ut plantor så tänk på att toppen ska stå upp ej sloka och klumpen ska vara fuktig. Viktigt att det även finns en tydlig topp och att det är stuns i grenarna. Lägg även märke till doften . Jag var gravid när jag planterade dem och älskade doften. Frisk skogig doft

    Om ni ska plantera i år så vänta till hösten då det är fuktigt. De vill ha mycket vatten första året. Jag gav dem en rotblöta ungefär var 2-3 vecka de första 2 mån och sen innan frosten kom.
    Andra året gödslar man och ger någon rotblöta då och då.

    Lycka till!

Svar på tråden Hjälp! Tuja "brabant" eller "smaragd" som häck?