Inlägg från: Veladis |Visa alla inlägg
  • Veladis

    Stackars barn

    Min farmor förfasade sig över alla som namngav sina barn Anna, Emma, Sara, Emilia, Johan, etc på 80-talet när jag var barn. Det var ju värsta käring- och gubbnamnen! det var ju bara lea tandlösa käringar som hette Emilia!

    Själv hette hon Henny, född 1927, och det var inte så vanligt även om det låg i tiden. Hennes syster hette Lilly, och hennes klasskamrater sådant som Gulli, Åke, Torsten, Ulla, Maj-Lis, Evy, Siv, etc. Gamla svenska namn blandat med, gärna amerikainspirerade, dåtidens modenamn. Deras föräldrar, födda vid sekelskiftet kanske, hetter sådant som Astrid, Elsa, Edvin, Maja, Lisa, Nils etc ...

    När farmors generation själva fick barn på 50-talet, fick barnen namn som Leif, Bo, Ann-Marie, Kristina, Inger, Lars, Lena etc. Det är min föräldrageneration, som sedan själva namngav sina barn till sådant som Malin, Mikaela, Niklas, Josefine, Johanna, Fredrik och Tomas, och Anna, Emma, Sara etc, som nämnts ovan. Eller varför inte Madeleine, som jag heter.

    Nu har jag fått barn, och de namn som är populära nu är min farmors föräldrageneration, som Astrid, Elsa, etc. Precis som mina föräldrar sneglade på farfars fars och mormors mors namn. Allt går i cykler. Det finns inget nytt, förutom det som är bortglömt...

  • Veladis

    F ö, när jag jobbade inom hemtjänsten så har jag träffat tanter som hetat  t ex Engla och Elva, så det är inga nya hitte-på-namn...

  • Veladis
    Gäspan skrev 2008-06-01 13:43:43 följande:
    ...hade fel - det är fler som heter Varg i Sverige än i Norge/Danmark (73 st)Varg var för övrigt ett av de namn som man använde för att man inte ville nämna ulven vid dess rätta namn.
    Var det inte tvärtom?
    Man sa ulv, för att man inte ville säga varg?
    "Kallr du mig varg, då blir jag arg, kalalr du mig ulv, blir jag dig huld" eller något liknande, har jag hört. Ett sk noanamn.
  • Veladis
    Gäspan skrev 2008-06-01 13:56:16 följande:
    ....eller tvärtom...susning.nu/Noanamn
    Ja, jag vet inte, så bra koll har jag inte. Minns bara den där ramsan elelr vad man ska säga... Jag fick bara för mig att det var som jag sa, men jag kan ju ha fel!
    Vinbärssaft skrev 2008-06-01 13:51:51 följande:
    Aj då. Jo, när du säger det så har jag hört det där jag också. Men menar du att de då skulle ha använt "Varg" som tilltalsnamn..? Det har jag aldrig sett på någon runsten eller i någon isländsk saga eller annan samtida källa i alla fall.

    Nä, jag menar ingenting ang namn på personer, bara att både varg och ulv användes för tat beteckna djuret.

  • Veladis

    Leif är ett rävnamn för mig...
    Liksom att Torsten är ett kattnamn.

    Mina barn heter Egil och Vilya. Egil efter Egil Skallagrimson och Vilya efter en av de tre alvringarna i Sagan om Ringen och för att hon från början visade sig ha en väldigt stark Vilya. Sen har de andra lite mer "vanliga" namn i andranamn också, om de skulle vilja byta. Men jag hopaps att de inte gör det. Vi har ju gett dem de finaste namen! men det står dem fritt. Folk har sällan problem med att utala namnen. Vilya har blivit Vil-aja nån gång, det är allt.

    Själv heter jag ett alldeles vanligt Madeleine och blev retad "Madelenis penis" i skolan. Jättekul? Näe? Förutsägbart? Näe, inte det heller...

Svar på tråden Stackars barn