Fem frågor till ...
Forum Fertilitet & Kropp - Planerar barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Prolaktinvärde????

  Fre 9 apr 2004 15:38 Läst 6490 gånger Totalt 3 svar
  Fre 9 apr 2004 15:38

  hej

  Är det svårt att bli gravid om man har för hög prolaktinvärde?

  tacksam föer svar.

  nataly

 • Fre 9 apr 2004 18:35 #0

  Vad jag har förstått så kan ett förhöjt prolaktinvärde, som inte behandlas ge svårigheter med att bli gravid.
  Men med läkemedelsbehandling kan fruktsamheten komma tillbaka direkt om man har tur. Det finns alltså prolaktinhämmande mediciner vid behov.

  Lite info om prolaktin som jag hittat på nätet.

  Prolaktin är ett hormon som produceras av en liten körtel som heter hypofysen. En av huvudrollerna som hormonet har är att producera mjölk efter en graviditet. För att kvinnan inte ska bli gravid direkt igen så har naturen löst det så att prolaktin även hämmar ägglossningarna så att det ska bli lagom långt mellan barnen. Men ibland får man höga värden utan att amma och om man då vill bli med barn så kan det bli lite besvärligt. Prolaktin produceras på natten, så blodprovet får tas först 3-4 timmar efter att man vaknat, annars kan det bli falskt för högt.

  Prolaktin kan stiga av många orsaker. Flera läkemedel, exempelvis lugnande tabletter, östrogen och antipsykotiska läkemedel gör att hormonet stiger. Sedan kan det stiga om man är mycket stressad. Andra orsaker kan vara högt blodtryck eller hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln). Det kan man lätt utesluta med blodtryck och blodprover för sköldkörtelfunktion.

  Den klassiska (och vanligaste) orsaken till att prolaktin stiger är att man har en liten tumör i hypofysen som producerar prolaktin. Tumören är godartad och är INTE cancer. Ofta är den så liten (sk mikroadenom) att man inte kan se den på datorröntgen, men ibland är den lite större och kan då ses på röntgen. Behandlingen är den samma. Man får läkemedel som får den lilla tumören att krympa ihop och som hämmar produktionen av prolaktin. Sjukdomen är inte farlig, men man behöver gå på regelbundna kontroller och även få lite extra kontroller under sin graviditet.

  Klassiska symtom på överproduktion av prolaktin är kombinationen av tre symtom, nämligen utebliven mens (eller väldigt oregelbunden), torr slida och mjölk från brösten. Vidare kan även sexlusten minska.

  Man beräknar att 10-20% av utebliven mens hos vuxna kvinnor beror på en överproduktion av prolaktin, så det är en vanlig orsak.

  Ifall du undrar över någonting annat är det bara att skriva till mig!

  Kram/Fairy

 • Fre 9 apr 2004 18:59 #0

  Jag hade förhöjt Prolaktin som berodde på en godartad cysta på hypofysen. Jag fick t.o.m mjölk i brösten. Att ha förhöjt Prolaktinvärde försvårar definitit chanserna att bi gravid. Jag fick Pravidel mot detta och har tagit det i ca 6 år och nu är mitt värde bra. Jag har blivit gravid 4 ggr tyvärr har tre av dessa slutat i tidiga missfall och är nu tidigt i en graviditet,
  Lycka till

 • Mån 12 apr 2004 21:43 #0

  Hej!

  Jag har oxå förhöjda värden av prolaktin. Faktan som Fairy skriver är helt riktig.

  Jag vet inte varför jag har det (kanske är det förknippat med min hypothyreos (underfunktion av sköldkörteln), men tar medicin mot det. Efter en månad hade inte värdet sjunki o nu har jag tagit högre dos o varit på ny provtagning. Får resultatet om en vecka... spänningen stiger... Vill att värdet är bra!!
  Har haft oregelbunden mens, som nu är normal. Men inte har jag ännu blivit gravid, efter 2 månaders ätande av medicin. O 2 år 8 månaders försök att bli gravid..

  Men absolut, prolaktinet ska vara iskick för att man ska kunna bli gravid!

  Lycka till!

Svara i tråden: Prolaktinvärde????
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Planerar barn
Svara i tråden...

Innehåll