Inlägg från: SVejsan |Visa alla inlägg
  • SVejsan

    Behöver man pass inom EU???

    "Måste alla ha pass?

    Finns det ett krav för svensk medborgare att ha pass vid utresa gäller det alla oavsett ålder. Även det nyfödda barnet måste ha pass."
    (källa :
    www.polisen.se/inter/nodeid=8949&pageversion=1.jsp)

    Lite repetering då det blev lite förvirrat från och till i tråden... (lia76 svarade helt korrekt i sitt svar i inlägg no 8)

    Under en flygresa bör du alltid kunna uppvisa legitimation. Försäkra dig i god tid före resan om att dina resedokument - pass och vid behov visum - är i ordning.
    På resor utanför Norden behövs vanligen ett giltigt pass som resedokument.
    När du reser i Norden är det bra att ha med sig ett identitetsbevis för att bevisa identiteten. Ett identitetsbevis kan vara ett giltigt pass, identitetskort med fotografi eller körkort.

    På resor inom EU eller till Schweiz kan en svensk medborgare istället för pass också använda det Nationella idkortet ( www.polisen.se/inter/nodeid=33378&pageversion=1.jsp ) det kan ändas fås hos polisen!
    På resor till de nya EU-länderna som anknöt till EU 1.5.2004, rekommenderas ännu pass för att snabba ankomstprosessen till landet.
    Då man rör sig inom länder som efterföljer Schengen avtal granskas resedokumenten vanligen inte av myndigheterna vid gränskontrollerna. Resedokumenten bör dock alltid finnas tillhanda och det är möjligt att identiteten för varje passagerare kontrolleras även på flyg inom Schengen.

    Många länder kräver att passet är giltigt minst 3-6 månader efter resan. Kontrollera giltighetskraven av ifrågavarande lands representation.
    Det lönar sig att ta med kopior av biljetterna, körkort, kreditkort och andra resedokument på resan. En kopia av passets fotosida är t.ex. till nytta om passet tappas eller blir stulet. Förvara kopiorna skilt från originalen.
    Om man glömt passet hemma går det under vissa omständigheter att få ett nytt provisorisktpass på svenska internationella flygplatser även på vissa polisstationer. Kontakta polisen/tullen för info.

    TIPS: Passet kostar lika mycket som det nationella Idkortet men ger dig tillgång till betydligt fler länder... (400kr)

Svar på tråden Behöver man pass inom EU???