• Jessica med Ebba

    Bebis med eksem

    Är det någon här som har barn med atopiskt eksem, som vill berätta hur det är, och hur ni behandlar det, och vad man bör undvika?

    Min dotter 4 månader har fått mer och mer eksem, och allergi ligger i släkten på faderns sida.
    Vi har katt, bör vi göra oss av med den? Hon får en flaska med tillägg till natten, kan det vara mjölk i den som förvärrar?

  • Svar på tråden Bebis med eksem
  • Elisa

    Jag rekommenderar er att ta kontakt med närmaste apotek och sist men inte minst hoppas jag att ni allaredan står under läkarkontakt.

  • mon

    vår flicka har eksem, om det är atopiskt vet jag ej, de har inte varit så hjälpsamma mot oss direkt på BVC, läkarn tyckte det kunde vänta till 6 månaders kontrollen. Min syster däremot(barnsjuksköterska) tycker att det låter som allergi när jag har beskrivit det för henne. Har på eget initiativ en mjölkfri vecka just nu, får se hur det går. Maria(min syster) säger att eksemen i samband med att hon haft kolik är tecken på allergi, troligtvis mjölk eller ägg, och enligt henne så skall man testa att utesluta det ur kosten, det är så man ställer diagnos hos så små barn.

  • JessieZ

    Vår tjej på 4 månader har böjveckseksem...stavas det så??? Hon har väl haft det sen hon föddes. Jag och sambon har eksem så det är väl därifrån hon fått det. Vi fick Mildison utskrivet på recept och sen smörjer vi med Miniderm. Träffade både BVC- läkaren och läkare på Barnmottagningen.

    Vi har gjort pricktest på mjölk eftersom hon äter ersättning men det var hon inte allergisk mot. Prata med BVC fort som tusan.

    Hoppas hon blir bättre.

    Jessie

  • Anne M

    Hej!

    Min dotter Amanda (10 månader) har oxå eksem, har haft det sedan hon var två månader. Vid två månadersålder så testades hon för komjölk & visade sig vara allergisk, hon fick då dricka "Nutramigen". Inte blev hennes eksem bättre... Vid 6 månader så testades hon återigen för komjölk, denna gång fick hon dricka det, och då tålde hon mjölk. Eksemen har funnits hela tiden... I onsdags förra veckan så pricktestades hon igen & visade sig då vara allergisk mot katt, därav eksemen... Nu har vi gjort oss av med katterna. *Snyft*
    TA KONTAKT MED EN BARNALLERGIMOTTAGNING!!!

  • Blancanieve

    Hej min son som nu är 16 mån. fick atiop.eksem när han var ca 2 mån. Jag upplevde det som jättejobbigt i början, men med tiden har både oron och eksemet lagt sig. Vad som har funkat för oss är att alltid smörja hela kroppen både morgon och kväll med mjukgörande, vi har använt essex i sverige. Viktigt är oxå att smörja inom några minuter efter badet. Vi har inte kunnat märka om eksemet beror på nåt speciellt. Nu vid 16 mån har sonen jätte fin och slät hy, eksemet dyker bara upp om han blir sjuk eller är i torrluft(tex flygplan) och om vi slarvar med mjukgörande! Hoppas ni får ordning på lillans eksem!

  • Emma mamman

    Vart har era barn dessa eksem?
    Jag har hört det här med böjveckseksem, vilket finner sig ganska naturligt eftersom det lätt blir irriterat i vecken.
    Men min dotter har lysande röda, torra fläckar på konstiga ställen. Ett på mitt på foten, några på vaden, några på baksidan av låren och flera mitt på underarmarna.
    Någon som känner igen sig?
    Tycker ni att jag borde kolla upp det här??

  • mon

    Tyra har stora torra fläckar på magen, endel på ryggen, armarna samt benen. Det vi gör just nu är att smörja in henne med mjukgörande flera gånger om dagen, det blir dock inte bättre, hon har tillochmed fått mer eksem. Du borde kanske prata med din BVC, fast somsagt har inte vi fått särskilt mycket hjälp. BM sa att jag skulle helamma i 6 månader och sen skickade hon oss till en läkare som knappt tittade på eksemen.

  • kajsa kavat

    Min son är tre år och han har haft eksem sen han var 6 mån. Ibland blir det bättre och särskilt på vintern blir det sämre eller när han är förkyld.
    Mest har han haft på kinderna, men även som du beskriver, torra röda fläckar på vaderna och armarna. Jag tror att det är så att har de bara i "vecken" så är chansen större att de försvinner snabbt igen, har man mera på kroppen är de lire "svårare".
    Vi har testat honom för allt möjligt mellan himmel och jord, men det är ingenting som ger utslag. Däremot så har vi fått lära oss att gå på det kliniska dvs äter han vit fisk så får han eksem runt munnen - alltså ingen vit fisk osv. Man får helt enkelt prova sig fram. Dessutom kan det vara så att vissa saker går ibland och ibland inte beroende på förkylningar och annat.
    emma mamman: Jag tycker absolut att du ska kolla upp det på en barnspecialistmottagning, men ta inte för givet att du får alla svaren där, ibland får man helt enkelt lita på sig själv som förälder att man vet vad som funkar.

  • Jessica med Ebba

    Tack för alla svar!

    Min flicka har röda torra fläckar över hela kroppen, i varierande storlek. På bröstet och nedanför nacken är det värst. Jag har talat med min BVC-sköterska, men jag tycker inte att jag fick någon respons, direkt. "Det är mer ovanligt att inte spädbarn är prickiga i huden" sa hon . "Smörj med mildison och miniderm" Och det gör vi. När vi smörjer med mildison så blir det mycket bättre, men det är ju bra att veta var eksemet kommer ifrån!

  • Themis

    Det där är ett svårt kapitel eftersom spädbarn kan ha helt tillfälliga prickar och fläckar också, som går över av sig själva. Deras immunförsvar är fortfarande lite instabilt och försöker lära sig vilken alertnivå det ska hålla sig på för att fungera bra, men inte för bra. Min svägerska som är ssk säger att det är därför som en del BM inte tar så hårt på det eller verkar bry sig när man undrar.

    Men för dem av oss som är allergiker själva och tror att barnet reagerar mer specifikt och allergiskt så måste man faktiskt ta tag i det, och ju tidigare desto bättre.

    Förhoppningsvis utsätts inte bebisar för så mycket främmande ämnen, men det man kan börja med att fundera över är sådant som tvättmedelsrester, sköljmedel med tensider som sitter kvar i kläderna, övriga hygienprodukter och mammans kost. Parfymerade tvättlappar och våtservetter med uttorkande alkohol samt "babyparfym" är rent vansinne.

    Att använda kläder eller sängkläder som inte tvättats först ska man heller aldrig göra. Tyger är ofta impregnerade eller färgade med irriterande kemikalier, själv kan jag inte ha på mig en del kläder direkt från butik för då får jag eksem av det direkt. Idealet här vore urtvättade ärvda babykläder tvättade med miljömärkt tvättmedel utan parfym och utan sköljmedel.

    En enklare lösning är att se upp med bebis naglar-de växer fort fort och om man river sig så kan man irritera huden så mycket att det blir eksem. Om bebisen mest har fläckar där h*n kommer åt sig själv med händerna så kan det vara en del av problemet.

    Jag hade även böjveckseksem som liten och det som jag upplevde hjälpte mig när jag blev lite större var att bara ha naturmaterial. Skippa syntet, för när man svettas och kläderna inte släpper igenom fukt så är det lätt att få eksem i böjvecken. Värme gör också eksem värre, så det är bra att lufta bebisens hud så mycket som möjligt, och självklart ska man inte ligga på sina eksemfläckar någon längre stund om det går att undvika.

  • Idaberghman

    Hej Min son är nu tre månader och har haft fruktansvärda exem på kinderna som började sprida sig ner mot bröstet. I börja sa alla att det Bara var hormoner så vi gjorde inget åt det. Det blev värre och värre. Speciellt när man tvätta honom eller blev blöt av bröstmjölken när Han amma. Vi provade massa saker. Dexem som är utan kortison. Tyckte det hjälpte lite men det kom snabbt tillbaka igen. Vi misstänkte komjölksallergi så ja slutade äta mjölkprodukter ett tag. Hans kinder var jäätte torra och död hud frasades upp. Vi smetade in med liberos fuktkräm mot torr hud och även bephanten. Inget resultat. Blev jätte röd när vi smetade in. Köpte även en till kräv rekommenderad av Apoteket och mjölkfri ersättning. Han är lite snorig på natten. Hade vattnigt bajs några dagar förra veckan som sen gick över. Pappan har astma så vi har ju misstänkt det oxå. Ska till doktorn imorn och göra allergitest. Men om sagt jag höll på att bli tokig på att inget hjälpte och blev ledsen för att han kmde vara Hej Min son är nu tre månader och har haft fruktansvärda exem på kinderna som började sprida sig ner mot bröstet. I börja sa alla att det Bara var hormoner så vi gjorde inget åt det. Det blev värre och värre. Speciellt när man tvätta honom eller blev blöt av bröstmjölken när Han amma. Vi provade massa saker. Dexem som är utan kortison. Tyckte det hjälpte lite men det kom snabbt tillbaka igen. Vi misstänkte komjölksallergi så ja slutade äta mjölkprodukter ett tag. Hans kinder var jäätte torra och död hud frasades upp. Vi smetade in med liberos fuktkräm mot torr hud och även bephanten. Inget resultat. Blev jätte röd när vi smetade in. Köpte även en till kräv rekommenderad av Apoteket och mjölkfri ersättning. Han är lite snorig på natten. Hade vattnigt bajs några dagar förra veckan som sen gick över. Pappan har astma så vi har ju misstänkt det oxå. Ska till doktorn imorn och göra allergitest. Men om sagt jag höll på att bli tokig och blev ledsen över att det kunde vara amningen som var felet. Jag har kämpat så mycket med amningen och vill så gärna fortsätta amma. Hade väldigt ont och feber och mjölkstockning i början. Men som våran räddning kom krämen inytiol. Jag tog på 1% kortison morgon och kväll i tre dagar och trappar ner nu till bara morgon. Och sedan smetar jag in med inytiol fler gånger om dagen. Masserar lite så att salvan kommer in lite. Smetar in varje gång han ser lite torr ut. Men dock tidigast en timma efter kortisonen. Det har blivit jätte mycket bättre. Och vi såg skillnad redan samma kväll vi började med inytiol. Jag har själv googlat och googlat på exem och vill rekomendera detta till andra föräldrar att prova med samma problem och jag hoppas det hjälper er med. Inytiol finns på Apoteket. Tänkte köra kortison på morgonen imorn med och sedan bara köra inytiol. Jag är så lättad och glad att det ger resultat. Och så snabbt oxå. Så får vi invänta svaret från läkare på allergitestet i veckan. Men ni som har problem med exem. Prova inytiol. Värt att testa om man har testat massa annat. Jag har även testat olivolja och kockosfett utan resultat. Lycka till.

  • TrolletsMor

    Vår äldsta son hade eksem som bebis han hade ju i princip över hela kroppen. Vi fick till att börja med smörja med hydrokortison morgon och kväll och sedan med miniderm vid varje blöjbyte, sedan när eksemet försvunnit fick man testa att trappa ner på smörjandet men vi fick smörja extremt mycket under hela första vintern det blev ju bättre på sommaren och vintern efter var det mycket bättre och nu är han 3 år och har än så länge inte haft några problem igen. 

    Vi kunde inte hitta någon utlösande faktor han åt mjölkfri ersättning redan innan eksemen bröt ut vi har inga djur och använder parfymfria tvättmedel osv. det gjordes också några pricktest som inte visade något så det var bara att smörja, smörja och smörja 

Svar på tråden Bebis med eksem