• tusca

    Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??

    Om den har traden fortsatter lite till kommer den bara bekrafta mina misstankar om att Sverige ar ett mystiskt land. Italien stammer valdigt val in pa de ni skrivit ovan.

    Socker i massor (i barngrot, juice, etc). Lite foraldraledighet (har taskig koll pa exakt hur mycketr eftersom jag har svensk FP): ca fem man. tva fore forlossning och tre efterat. Sedan ar det obetalt som galler, om arbetsgivaren accepterar.

    Valling existerar inte, man ger (ersattnings)mjolk och upplosta kex istallet i nappflaskan (och ja: kexen ar sotade som tusan).

    Italienska mammor har nojja pa att kla pa sina barn. 10 grader plus och ungarna ser ut som Michelin. Mossa, uppfalld huva, och halsduk virad flera varv som haller huvan pa plats. Sen att smaflickorna har kort kjol och fryser om benen ar en annan sak.

    Och som jag skrivit i steriliseringstraden, italienska mammor har bacillskrack. ALLT steriliseras. Golven torkas med klorin med jamna mellanrum. Har konsumerar en vanlig hemmafru mer klorin pa ett ar an jag gor pa en livstid.

    Barnkara: javisst. I massor. Men samhallet ar inte gjort for foraldrar. Man kommer inte in pa bussen med en barnvagn, tex. Och pa sina hall ar kassorna i mataffarerna for smala for en barnvagn (aven italienska sadana). Och trottoarer finns knappt.

    Ju langer soderut man kommer, desto senare lagger sig barnen. Pa Sicilien sag jag ofta sma barn (1-3 ar) ute pa pizzeria med foraldrarna sisadar klockan 23.

  • tusca

    Min teori om att Sverige ar mystiskt bekraftas langsamt. Ingen mer som vill beratta om hur det ar "ute i varlden"?

  • tusca

    Hihi, jag visste att det har skulle bli en intressant trad!!
    Jag onskar att alla som klagar pa Sverige skulle hitta hit.

    Om italiensk pappaledighet: Min man har 45 dagar att ta ut pa tre ar. Och det ar INTE poppis pa jobbet. Nu jobbar han statligt, och ar i princip omojlig att saga upp, sa han kan ta den smallen med chefen. Men om han jobbat i privata sektorn hade han nog kunnat se sig i manen efter den ledigheten.

    Har ammas det offentligt. Inte ofta, men jag har sett det ett flertal ganger. Intressant att notera ar att dessa ammande mammor aldrig har amningsbh (ogat noterar ju detaljer innan man reagerar och tittar bort... Ar ingen fluktis, jag lovar), eller knappt ens amningsvanliga plagg. Pa det sattet ar jag valdigt svensk: jag vill ha det sa praktiskt som mojligt.

    Vart dagis ar "billigt", 350 Euro i manaden for heldagar inkl mat. Och hittills verkar det vara ett bra dagis. Annars ar summor som 1000 Euro i manaden tydligen inte ovanligt, aven om inte jag kanner till nagot sadant. Men sadana priser ser man nog mest i centrala Rom och Milano.

    Min gynekolog sa att det vore bra att dra ner pa starkspriten under graviditeten, men om jag absolut inte kunde avsta fran vin, sa var 1 glas till maten OK (dvs lunchen har i Italien). Om sanningen ska fram sa dricker man inte alkohol har som i Sverige. NAgot glas till maten som maltidsdryck, inte mer. Och kvinnor dricker knappt ens det. (diskussioner av typen "Nar kan man borja dricka igen" som man kan hitta har pa FL ibland existerar alltsa inte) Mina svagerskor brukar ta ett glas till lunchen, och spa ut det med vatten.
    Ol ger mjolk, sager man, sa det rekommenderar tanterna till ammande mammor.

  • tusca

    Ah, glomde en sak: flickor leker inte smutsiga lekar. (jo, det gor de, men inte sa manga). Mammorna klar sina flickor till prinsessor i vita spetsklanningar och fina broderade skor. Inget att ta till sandladan direkt.
    Pojkar ar ocksa finkladda, men leker mer i lekparken (enligt min begransade statistik). Generellt ar mammor livradda for smuts, och man haller garna sina barn inne.
    jag har letat efter ett par sandaler till dottern att leka i, men alla flickskor ar fina mockasandaler med " brillantini" (strass) och blomsterbroderi. Jag maste nog kopa ett par pojkskor till henne...

    Unisex existerar inte. Polarn och pyret skulle ga i konkurs direkt har.

Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??