• Bibbel

    Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??

    Här i Mexico så finns det heller ingen välling utan man använder eventuellt en rismjölsgröt. Däremot finns det formula för barn ända upp till 3-års ålder så jag funderar på om det kanske inte kan vara en annan variant av välling. Sen finns det olika grötar, smaksatta med fruktsmaker och med socker. Smakisar från ca 4-6 månader bestående av frukt och grönsaker. Amning är för riktigt små bebisar och fattiga, men det börjar sakta ändra sej också.

    Regn, vind och kyla är livsfarligt. Min svärmor tog hand om min plutt då vi var på ett sjukhusbesök och flyttade sig från skuggan till solen (under ett paraply visserligen) då det drog för mycket (det var ca 28 grader ute). Nu blev han solbränd i stället men det var tydligen att föredra. Jag ser ofta föräldrar bära sina bebisar mitt i solen utan skydd. När vi skulle ur bilen en gång hade det börjat regna. Kom ca 3 droppar per minut, då skulle han lindas in i filt (ca 25 grader ute).

    Barnen är ofta ute med föräldrarna sent, i alla fall på sommaren. Beror nog på temperaturerna. På eftermiddagarna är det för varmt för att vara ute så man går ut efter solnedgången i stället.

    Lekparker finns, fast jag har inte sett någon med gräs, annat än ogräs. Allt är gjort i metall och oanvändbara så fort solen har värmt på en stund.

    Barnkära är de men det är inget barnvänligt land annars. Trottarerna är så ojämna att man behöver en terrängående barnvagn. De flesta bär sina barn på armen även om jag ser mer och mer bärpåsar odyl. Rebozon eller annan bärsjal börjar också få en liten renässans hos medelklassen. I de mer lantliga, fattiga områdena har mödrarna burit sina barn i rebozo i alla tider.

    Barnen är hela släktens ögonstenar och de har MASSOR med fastrar och farbröder (man skiljer inte på mostrar och fastrar typ) då alla som inte är kusin i princip är tia eller tio. Det finns mormorsfaster, farfarsfarbror osv. Men alla kallas oftast kort o gott tia eller tio. Stor släkt = mycket presenter på baby shower och dop :). Man behöver inte köpa mycket själv.

    Mammaledigt har man i 40 dagar med kvarstående lön. (eller nån procentsats av den, typ 85%). Barnomsorg är relativt billigt men men hemmafruar finns det fortfarande gott om även om det håller på och ändras. Har man råd har man annars barnflicka. Barnen börjar skola vid 5.

  • Bibbel
    Boa skrev 2008-06-18 20:32:09 följande:
    ...får man gå på flygplan före alla tom före de som åker 1:a klass! Däremot är det inte alltig så lätt att komma fram med barnvagn...
    ...utom på Aerocalifornia där de vill att man går på sist och dessutom placerar en precis vid motorerna så ingen kan höra eventuella barnaskrik. Men så är det väl Mexicos motsvarighet till Störting Airways också :)
  • Bibbel

    Att vara gravid i Mexico är väldigt avslappnat. Jag fick ett matförbud och det var att inte äta ceviche som är fisk "kokt" i lime. Annars var det i princip fritt fram. Undvik heta kryddor men det var för min mages skull och inte bebisens. Alkohol tror jag inte ens nämndes någon gång, fast jag kanske bara har glömt.

    Annat intressant, men kanske inte specifikt för Mexico, var att det hände vid ett par tillfällen att kompletta främlingar kom fram och rörde vid magen när vi var på affären. Och det är svårt att säga ifrån då man lätt blir klassad som "gringa" pga av utseendet och därför inte alltid står så högt i kurs (det är intressant att känna på hur det är att vara diskriminerad).

  • Bibbel
    Wagram skrev 2008-06-19 15:21:06 följande:
    I USA ar det ingen som kanner pa magen...har haller man ett visst fysiskt avstand. Daremot haller framlingar garna bebisen.
    Huh, då föredrar jag nog att de rör mig på magen. Där är bebisen lite skyddad i alla fall :). Fast helst skulle jag föredra att man fick ha sin mage ifred, även som gravid. Är lite shockartat att helt plötsligt känna händer på magen när man står och tittar åt ett annat håll. Trodde jag höll på och bli rånad eller nåt.
  • Bibbel
    Wagram skrev 2008-06-19 16:21:54 följande:
    Nej, jag ar verkligen glad att ingen klappar mig pa magen. Halla bebisen gar bra (de fragar ju sa klart forst) forutom precis i borjan, men da sager jag bara nej.
    Var nog lite väl dramatisk i mina tankegångar där:). Föreställde mig hur främlingar kom och plockade upp bebisen ur vagnen utan förvarning. Dumt då jag vet att amerikaner generellt har väldigt bra respekt för andras privatliv.
  • Bibbel

    Samma här i Mexico även om de nog inte är så uppklädda till vardags. Men till fest så blir det andra bullar. Det finns massor av specialaffärer som säljer prinsesskläder (i mitt tycke) för flickor i alla åldrar. När flickorna fyller 15 år har de en stor fest, som i princip motsvarar en debutantbal. Föräldrarn kan spendera enorma summor på dessa fester (tur man fick en son =)). Fast den traditionen avtar så sakteliga men är fortfarande väldigt vanlig.

    Sen är det mycket svårare att hitta kul kläder till pojkar. Flickkläder däremot svämmar affärerna över av. Det är rosa så långt ögat når.


    tusca skrev 2008-06-23 11:18:34 följande:
    Ah, glomde en sak: flickor leker inte smutsiga lekar. (jo, det gor de, men inte sa manga). Mammorna klar sina flickor till prinsessor i vita spetsklanningar och fina broderade skor. Inget att ta till sandladan direkt.Pojkar ar ocksa finkladda, men leker mer i lekparken (enligt min begransade statistik). Generellt ar mammor livradda for smuts, och man haller garna sina barn inne.jag har letat efter ett par sandaler till dottern att leka i, men alla flickskor ar fina mockasandaler med " brillantini" (strass) och blomsterbroderi. Jag maste nog kopa ett par pojkskor till henne...Unisex existerar inte. Polarn och pyret skulle ga i konkurs direkt har.
  • Bibbel

    Gröt


    Zazou skrev 2008-07-06 21:18:15 följande:
    Men tyvärr är det samma från hälsans synpunkt: vare sig fruktos eller sakaros är speciellt nyttiga. Det tillhör grötfabrikanters marketing strategi att säga att allt socker de tillsätter kommer från frukt, men resultat är i alla fall en väldigt sött gröt...Bah, jag hittade i alla fall en helt enkel risgröt (Sinlac) och den gillar min dotter, så jag är nöjd!
    Inte bara grötfabrikanterna utan även de som tillverkar fruktdrycker till barn. Här i Mexico är det informationen om vad som finns i köpegröten förvirrande. Läser man på förpackningen så innehåller den azucar, dvs socker. Läser man på Gerbers hemsida (finns bara två märken) så har har de inte tillsatt något extra socker i sin gröt. Och tyvärr redovisar de inte sockermängden i näringsinnehållet. Nu är jag dock inte den som tycker att ALLT socker är av ondo, men jag vill veta hur mycket. Så jag tänker helt enkelt göra egen gröt på havregryn och rismjöl. Mosa ner lite banan eller papaya, eller koka med små äppelbitar, så blir det kanske lite godare. I Svedala verkar det nästan som om är dålig förälder om man inte ger sina barn högprocessad gröt med allt möjligt tillsatt eftersom de kan få järnbrist annars.
Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??