• llama
    Äldre 15 Jun 21:33
    8797 visningar
    88 svar
    88
    8797

    Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??

    Själv bor jag i spanien och ser olikheter med sverige på många plan, så jag är bara lite nyfiken hur det är där ni bor!

  • Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??
  • Boa
    Äldre 18 Jun 20:32
    #21

    I Mexiko gör de hål i öronen på tjejer på BB. Alla tror att min lilla tjej är en kille även om hon är helt klädd i rosa bara för att hon inte har örhängen.

    Det finns bara ett märke som gör barnmat och allt är saltat och sockrat. De som innehåller kött smakar kattmat. Man börjar med fruktpure.

    Gröt finns, men den ska blandas med mjölk och är söt. Vi köper med oss ett lager när vi är i Sverige.

    Välling finns inte, de ger bröstmjölkersättning istället och fruktjuicer (söta).

    Det är inte vanligt att man ammar, jag har nog faktiskt aldrig sett någon göra det. De börjar jobba väldigt tidigt så det kanske beror på det också. De riktigt rika har oftast en nanny så de slipper göra något "jobbigt" med barnet. Ibland ser man någon som shoppar och har med en nanny som kör barnvagnen.

    De klär på barnen jättemycket, även när det är över 30 grader kan man se bebisar inpackade i fleeceoverall och med en tjock fleecefilt över. Ofta täcker de över ansiktet. Jag får ofta frågan om inte min tjej fryser för att hon har sommarkläder när det är varmt.

    De är otroligt barnkära, man får företräde överallt. Tex får man gå på flygplan före alla tom före de som åker 1:a klass! Däremot är det inte alltig så lätt att komma fram med barnvagn...

  • Bibbel
    Äldre 18 Jun 21:07
    #22
    Boa skrev 2008-06-18 20:32:09 följande:
    ...får man gå på flygplan före alla tom före de som åker 1:a klass! Däremot är det inte alltig så lätt att komma fram med barnvagn...
    ...utom på Aerocalifornia där de vill att man går på sist och dessutom placerar en precis vid motorerna så ingen kan höra eventuella barnaskrik. Men så är det väl Mexicos motsvarighet till Störting Airways också :)
  • llama
    Äldre 18 Jun 21:11
    #23

    oj, oj, oj.
    När jag var gravid (spanien) så gjorde jag som en vanlig svensk och undvek ostar, charketurier osv, vilket också¨inebar jamon serano också och det förstod inte mina svärföräldrar. De tror nämligen att det är det mest nyttiga man kan äta så det blev mycket tjat om maten....

    Har undviker man inte någon speciell mat eller dryck...
    Det värsta var när jag var på preparto kurs (typ innan förlossningskurs) så såg vi en infofilm där de sa att man skulle begränsa sig till en gin och tonic om dagen!!!!

  • Pejo
    Äldre 18 Jun 21:15
    #24

    Absolut kul tråd, bor själv i Sverige nu, men det blir kanske en tur till Kina till hösten.

  • Bibbel
    Äldre 18 Jun 21:17
    #25

    Att vara gravid i Mexico är väldigt avslappnat. Jag fick ett matförbud och det var att inte äta ceviche som är fisk "kokt" i lime. Annars var det i princip fritt fram. Undvik heta kryddor men det var för min mages skull och inte bebisens. Alkohol tror jag inte ens nämndes någon gång, fast jag kanske bara har glömt.

    Annat intressant, men kanske inte specifikt för Mexico, var att det hände vid ett par tillfällen att kompletta främlingar kom fram och rörde vid magen när vi var på affären. Och det är svårt att säga ifrån då man lätt blir klassad som "gringa" pga av utseendet och därför inte alltid står så högt i kurs (det är intressant att känna på hur det är att vara diskriminerad).

  • Äldre 18 Jun 21:20
    #26

    USA:

    Generellt fler test och kontroller under graviditeten.

    Varje barn har en egen barnlakare dit man gar for alla kontroller.

    Sex veckors obetald foraldraledighet. Vissa far langre, betald eller obetald, men det beror pa arbetsgivaren. Darefter dagis, nanny eller dagmamma, alltihop svindyrt.

    Fa ammar efter de forsta veckorna, troligtvis pga avsaknaden av foraldraledighet.

    60% av pojkarna omskars.

    ALLA kommer fram och pratar och gullar med bebisar och ar valdigt hjalpsamma vad det galler att lyfta vagnen osv.

    Barn ater i regel fetare och sotare mat an i Sverige.

    Ingen valling.

    De flesta har billiga vagnar av samre kvalitet an i Sverige.

    Det ar ovanligt att man gar ut med vagnen pa vintern.

    Fler hemmafruar (eftersom dagis ar sa dyrt att det for de flesta inte lonar sog att arbeta).

    Ja, det ar val det jag kommer pa just nu.

  • Anneyi­m
    Äldre 18 Jun 21:43
    #27

    Som gravid i Turkiet gör man ett ultraljud i månaden då man även tar blodtryck, kollar vikt, lyssnar på bebis hjärtljud! Finns inte så mycket "förbud" till mat.
    Vitaminer är viktigt. Alkohol och tobak ska man helt avstå ifrån, cola är inte heller bra!
    Åka moped/motorcykel kan vara farligt, antingen kan man förlora barnet eller så kan det födas för tidigt...Inte många som följer detta råd dock :)

    De är enormt glada för att klä på barnen, lager på lager och de ska viras in i filtar, även mitt i sommaren då vi kan ha upp emot 50 grader eller mer.
    Barn ska vaggas till sömns, antingen genom att man lägger de på en kudde som man placerar på sina smalben o vaggar fram o tillbaka eller genom att man lägger bebisen i ett lakan som man gungar mellan två personer..
    Man ska lägga en "helig skrift" under bebisens/barnets kudde och barnet ska sova med huvudet mot mecka. (detta är religiösa "att göra" och jälvklart inte generellt).

    Kommer säkert på fler saker!!

  • lyckli­g skorpi­on
    Äldre 19 Jun 01:53
    #28

    Jag kan bara skratta när jag läser om hur det är i andra länder. Jag trodde att det bara var i Colombia som folk är sa konstiga. Fast det verkar ju som sagt som om det är i Sverige folk är konstiga. Dessutom trodde jag att alla dessa konstigheter finns här pga. att Colombia tillhör tredje världen och folk kanske inte alltid är sa välutbildade. Men det är ju tydligen likadant i Italien och Spanien tex.
    Det jag mest känner igen mig i är den totala skräcken för regn, kyla och vind som finns här. Det roligaste är när min svärmor säger att det blâser mycket ute idag och det innebär att löven rör sig en aning. Dâ berättar jag för henne att när blâser pâ riktigt kan man inte stâ rakt. Dâ tror hon att jag driver med henne.
    Att hitta produkter utan socker är omöjligt. Fast â andra sidan tror jag att man i Sverige är lite väl rädd för söta saker.
    Trottarer finns knappt men alla vill prata med min son och han pratar med alla ocksâ. Han kan charma vem som helst.
    Igâr var jag pa banken och fick gâ före en jättelâng kö bara för att jag hade barnvagn. Det var jätteskämmigt tyckte jag. Vi svenskar tycker ju inte om att bli särbehandlade...:)

  • Äldre 19 Jun 03:50
    #29
    Bibbel skrev 2008-06-18 21:17:10 följande:
    Annat intressant, men kanske inte specifikt för Mexico, var att det hände vid ett par tillfällen att kompletta främlingar kom fram och rörde vid magen när vi var på affären. Och det är svårt att säga ifrån då man lätt blir klassad som "gringa" pga av utseendet och därför inte alltid står så högt i kurs (det är intressant att känna på hur det är att vara diskriminerad).
    Det hade jag intrycket av att det hande overallt :) Har gor dem JAMNT det (Australien), har kompisar som ar tandlakare och deras patienter gor tom det nar de traffat dem for forsta ggn, ibland ar det lite creepy, typ 30ariga man som tafsar en pa magen, men oftast ar det lite aldre damer. Nyligen gravida har lite mer respekt och brukar fraga ;)
  • Pejo
    Äldre 19 Jun 08:57
    #30

    Det händer ju även i Sverige - så det tror jag är generellt i världen. Gravida magar = allmän egendom


    Mosie skrev 2008-06-19 03:50:57 följande:
    Det hade jag intrycket av att det hande overallt :) Har gor dem JAMNT det (Australien), har kompisar som ar tandlakare och deras patienter gor tom det nar de traffat dem for forsta ggn, ibland ar det lite creepy, typ 30ariga man som tafsar en pa magen, men oftast ar det lite aldre damer. Nyligen gravida har lite mer respekt och brukar fraga ;)
Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??