• llama

    Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??

    Själv bor jag i spanien och ser olikheter med sverige på många plan, så jag är bara lite nyfiken hur det är där ni bor!

  • Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??
  • Elyelle
    ludenben skrev 2008-06-19 16:45:16 följande:
    ja här är man bortskämd. Tycker det är lite dåligt att det gnälls till och med att pappann "bara" har 2 månader ledighet, sverige är förmodligen bland de bästa i världen på föräldraledighet. 6 veckor obetalt hos er? Det är skillnad mot ett års betald här. Nä här har vi det så bra att folk inte tänker att det inte är så överallt. Allting tas förgivet.
     Man kan ta 3manader obetald foraldraledighet i USA, under "FMLA". Det gjorde bade jag och min man, men jag stannade hemma med babyn efter det. Det skulle inte ha skadat att fa betalt, men det gar att fa det ga runt utan det med. Men det kan vara olika beroende pa vart i landet och hur man bor och vad man jobbar med.
  • Londontjej

    det ar nog valdigt fa lander som har det sa bra som i sverige! i england far man 6 veckor pa 90% av lonen, sen ar det typ ett halvar till dar man far £100 i veckan, vilket inte racker langt i London!

    pappaledighet ar 2 veckor har men min man som jobbar i city (dvs finansbranchen) hor ofta talas om man som ar med pa forlossningen sen aker till jobbet! lite halvgalet! kan tanka mig att manga nog bara ar lediga en vecka men jag kan ha fel...kanner inte sa manga engelska pappor annu!

  • MrsFreckles

    Bor ocksa i London men har tur med att jobba for en organisation dar vi far 26 veckors full lon samt semesterersattning! Pappor har som sagt var ratt till 2 veckors ledighet med ca £113/vecka - racker inte langt sa min man tog semester i 2 veckor istallet.

    Haller med om att svenskarna nog inte riktigt vet hur bra de har det

    Och dagis som ar hutlost dyrt har, vi kommer betala £700 i manaden for 3 dagar i veckan!

  • Mosie

    jo har kostar dagis kring 300 dollar i veckan, sa ungefar 1200 i manaden, det ar for 5 dagar, annars betalar man per dag (kring 70 dollar per dag).

  • Londontjej

    jag undrade alltid forut var alla kvinnor over 35 var pa arbetsplatserna i London men nu nar jag har borjat forsta vad det kostar (circa £1250 i manaden for barn pa dagis) sa inser jag att manga helt enkelt inte ser ngot annat val an att stanna hemma! man far val se vart det bar han sjalv men jag kanner inte for att bli hemmafru annu!

  • Leanbh

    Här i Irland ser jag små barn överallt som dricker coca-cola och äter chips (crisps) i stort sett varje dag! Dessutom (från vad jag sett i min omgivning) äts det sällan på regelbundna tider, och frukost äts inte varje dag. Men det varierar ju familjer emellan såklart!


    Leanbh uttalas lanev
  • Leanbh

    jag kommer alltid på mig själv att säga till sambon, som är Irländsk; "när vi får barn då ska vi uppfostra våra barn annorlunda" men jag kommer inte på nåt detaljerat just nu!

    just det, amning är inte så vanligt här, men jag tror det beror mera på att det är tabu, än på föräldraledigheten. En väninna till mig sa att hon inte skulle amma sin bebis, eftersom både hennes mor och hennes svärmor tyckte det var äckligt!! :-O


    Leanbh uttalas lanev
  • Mosie
    Leanbh skrev 2008-06-20 12:46:23 följande:
    jag kommer alltid på mig själv att säga till sambon, som är Irländsk; "när vi får barn då ska vi uppfostra våra barn annorlunda" men jag kommer inte på nåt detaljerat just nu!just det, amning är inte så vanligt här, men jag tror det beror mera på att det är tabu, än på föräldraledigheten. En väninna till mig sa att hon inte skulle amma sin bebis, eftersom både hennes mor och hennes svärmor tyckte det var äckligt!! :-O
    ackligt?! Vad hemskt av nagon att saga sa om nagot sa naturligt. Har en kompis som bodde i Irland (Cork) nar de fick sitt forsta barn, det jag framst kommer ihag att hon klagade over var priserna pa wet wipes, de var nagot otroligt dyra!
  • Karinski

    Maste saga att de irlandare jag umgas med ar oerhort naturliga med amning etc. Dessutom var det en irlandsk staderska som hjalpte mig att fa igang amningen pa sjukhuset. Hon bokstavligen tog tag i mitt brost och tryckte in det i munnen pa Noa...kandes ju valdigt naturligt

  • Fridelida

    Det finns en massa skillander... Bor också i Spanien (Teneriffa) och det tråkigaste är att man bara får 16v mamma-ledigt och pappan 18 dagar. (Ibland 13 beroende på vad han jobbar med). Men man får full lön då och ingen skatt dras så oftast kan man spara undan och ta iallafall lite tjänstledigt. Man har rätt att ta upp till 4 år tjänstledigt (dock obetalt) utan att företaget kan neka och man kan även välja att jobba 50% eller 75%, men får då givetvis bara den del utav lönen.
    Tyvärr ammas det inte offentligt så sonen får ersättning när vi ska bort och har vi besök hemma så måste jag gå undan för att amma då folk tycker det är jobbigt/obekvämt när jag ammar bland dem.(Borde ju vara mamma som tycker det är jobbigt att visa så mycket hud???)
    Barn sitter i framåtvända bilbarsntolar så snart de vuxit ur babyskyddet (finns knappt bakåtvända stolar att få tag på) och även om vår stol kan vändas, så får den inte plats så i bilen, då vi, precis som de flesta här, har små bilar.
    Svärmor tycker det är helt okej att dricka öl både under grav och amning, även om läkarna inte rekomenderar det.
    Allmäna sjukvården och skolor är dåliga, så det är privat som gäller.
    Dagis kostar 260?/månaden för 90h och skolan 380?/månaden första året,s edan bara 280?, de börjar redan när de är 3 år. Visst skulle de kunna gå i vanlig skola men då kan jag inte arbeta då de slutar kl 13 och ändå måste ha barnvakt eller gå ifrån jobbet för att skjutsa till dagis. Borde tillägga att privatskolan är tvåspråkig.

Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??