• llama

    Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??

    Själv bor jag i spanien och ser olikheter med sverige på många plan, så jag är bara lite nyfiken hur det är där ni bor!

  • Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??
  • llama

    Vad kul att det är så många som har skrivit! Det skuller vara kul om det finns det fler föräldrar i andra länder som kan skriva hur det är hos er!

  • Mealla

    Jag haller med KS om hennes observationer om USA. Jag har jattebra lakare till mina barn. De ganger de varit sjuka har jag ringt pa morgonen och fatt en tid inom en timme och har sluppit sitta och vanta, aven da jag varit tvungen att aka till akuten sa har vi fatt ga fore och de har kollat upp min son omgaende (trots att det inte var sa akut, men de vill inte att sma barn ska sitta och vanta).

    Amerikanare ar valdigt barnkara och alla pratar och gullar med barn och ger dem mycket uppmarksamhet. Da man aker t-bana/pendeltag sa leker kostymkladda Wall Street bankers garna titt-ut

    Det finns valdigt mycket organiserat for barn har eftersom manga stannar hemma med barnen eftersom dagis/nannys ar sa dyrt. Bibliotek/ Barnes & Nobles har sagostunder, det finns barn "gym" (mommie and me classer) typ rytmik och lek. Lekparkerna ar jattebra och valdigt sakra, pa sommaren finns sprinklers i form av blommor och svampar tex sa barnen kan svalka sig lite. Vid utomhuspooler och pa stranderna finns alltid livvakter. Nastan alla restauranger ar valdigt barnvanliga och ser till att barnen far kritor och nagot litet att ata sa fort man satt sig sa att de inte ska bli sa kinkiga.

    USA ar enormt heterogent till skillnad fran Sverige - har har du allt ifran extrema "granola moms" till de som ger sina barn lask i nappflaska.

  • Bicky

    Är det inte så att papporna får sova över på BB i Sverige? Här på Irland har jag aldrig hört talas om det.

    Dessutom tycker jag att det läggs för mycket pengar på dop och "first communion". Vi var på dop förra helgen och föräldrarna bjöd ca 30 personer på restaurang efteråt med meny för 30 euro per person plus vin.

    Till first communion får flickor förutom sin vita klänning, slöja och väska, ibland spray tan och limosine som kommer och hämtar dem. Man hyr restaurang eller lokal för fest efteråt.

    "These excesses ? and that is just what they are ? include handmade, Italian silk gowns at ?700 a pop, iridescent kid-leather shoes, French manicures, spray-on tans or marquees with full bars and string quartets as well as shopping trips to Paris for eight-year-olds. " archives.tcm.ie/irishexaminer/2008/02/05/story54363.asp

  • Koffie
    Svar på #63
    Oj hjälp! Det låter lite som tidningsartiklarna här i Sverige inför studenten - också något som jag tycker blir lite väl överdrivet ibland.
  • Googels

    Jag försöker kommer på om det finns fler saker som skiljer sig här i UK, och Skottland, än de som redan nämnts för framför allt England men kommer inte på så mycket mer än att jag fortfarande häpnar över de serverar chips på dagis till mellanmål. Jag blir alltid lika förvånad när jag ser det med på lappen där det står vad de gjort/ätit/sovit/hur många blöjor som bytts under dagen men kommer mej aldrig för att fråga var för slags chips det är, om det är typ vanliga lättsaltade eller mer nachos eller av torkad frukt - typ bananchips.

    Skottska västkusten är visserligen berömt för att ha väldigt dåliga matvanor och om de ger ettåringar chips till mellanmål så är det kanske inte så konstigt!

    Amning pushar de förrestern väldigt för men bara ca 20-25% av de jag mött verkar göra det.

    Dagis är som många skrivit oxå väldigt dyrt och många verkar vänta tills första barnet är på väg att börja skolan innan de skaffar barn nummer 2.

  • Zazou

    Får man svara med en utlännings erfarenhet i Sverige?

    För det är många är som använder tråden som bekräftelse av att des svenska systemet är perfekt (och inte mystik förresten, som nån skriver... mystik betyder nämligen "religiös term för en personlig, andlig relation till det gudomliga"), men sånt är det inte riktigt enligt min erfarenhet som fransyska i Sverige.

    När det gäller sötsacker så tycker jag att folk i allmänt (inte bara barn, men de också) äter väldigt mycket godis och galss i Sverige.
    När man tittar på alla vällingar som säljs åt småbarn, så är de flesta söta och smaksatta, jag var tvungen att leta länge för att hitta en icke-sötad gröt.
    Sen är jag alltid chockad när jag ser ett litet barn som får korv med bröd som snack - och det har jag sett ofta. Helt otroligt när man vet hur korv tillverkas, onytigast finns knappt!

    När det gäller föräldraledigheten i Sverige, alla här utgår ifrån att längst är bäst, men är det sant? För min del tycker jag att det svenska systemet gör en stor otjänst till:
    - kvinnorna medan att "tvinga" de att stanna hemma sålänge.Persönligen delar jag på föräldraledigheten med min sambo men det är inte så många som gör det. Och helt härligt tycker jag att det är jättetråkigt att vara hemmafru i 6 månader...;
    - barn som mår bättre av att vara tidigt på dagis (studier gjorda på franska barn visar att de som går på dagis (från 10 veckors ålder i Frankrike) börjar gå och prata tidigare än de som stannar hemma med mamma. Sen är det mindre traumatiskt för barnet att tidigt bli van vid att vara utan sin mamma.
    Så är det nödvändigtvis värre med "bara" 16 veckor mammaledighet som i Frankrike? Nej, det tycker jag inte.

    Däremot är det utmärkt att det finne en "föräldraledighet" och inte bara en "mammaledighet". Men det borde vara obligatoriskt att dela jämnt, tycker jag.

  • Linda1976

    Zazou: Måste bara kommentera: Inga svenska grötar eller vällingar är sockrade. Däremot kan de med frukt (grötarna) innehålla sockerarter, dvs naturligt fruktsocker. Samma sak med välling: Inga vällingar i Sverige innehåller tillsatt socker, men naturligt mjölksocker som redovisas som sockerarter på paktetet, eftersom fullständig innehållsförteckning är ett krav.

    Annars är det en superintressant tråd, har läst alltihop!


    Det finns ingen mening med livet, det handlar om att hitta ett sätt att stå ut // Magnus Betnér
  • zoolander

    Det ar jattebra ocksa att varje barn har en egen lakare som kanner barnet och att det ar valdigt latt att fa komma till specialister om man vill och behover det. Det ar ocksa latt att fa en tid hos lakare oavsett tiden pa dygnet, och jag har aldrig behovt satta mig pa akuten med min son och vanta i timtal, vilket alla jag kanner i Sverige med barn mast gora atminstone nagon gang.
    [/citat]

    Då föredrar jag faktiskt att vara i sverige och vänta en stund och veta att alla får vård som behöver det, än att ha snabb tillgång till specialister när man vet att andra barn blir nekade vård för att dom inte har råd med sjukvårdsförsäkring.

  • llama

    Zazou: Kul att höra från en utlänning en sverige!
    Jag tror kanske att när man får barn utomlands, var det än är så är det "normala" från det land man kommer ifrån!

    Men jag måste ändå säga att när jag berättar om att vi i sverige har 1 års föräldrarledighet så tycker de här i spanien att det låter helt underbart, och här rekomenderar läkarna att barnet inte börjar dagis föränn de är 2 år gammalt, för de har hunnit få starkare imunförsvar.
    Här har vi somsagt 16 veckor mammaledigt, det första året barnet är på dagis är det normalt att de bara är där 25% av tiden resten är de sjuka! Här har en förälder rätt att vara hemma 10 dagar under ett år för ett sjukt barn.....

    De som jag saknar när jag kommer hem till sverige är att främlingar inte pratar med barnen, och att om man ses med kompisar så leker de flesta mest med sina egna barn, inte med andras!

  • Wagram
    zoolander skrev 2008-07-03 22:19:24 följande:
    Det ar jattebra ocksa att varje barn har en egen lakare som kanner barnet och att det ar valdigt latt att fa komma till specialister om man vill och behover det. Det ar ocksa latt att fa en tid hos lakare oavsett tiden pa dygnet, och jag har aldrig behovt satta mig pa akuten med min son och vanta i timtal, vilket alla jag kanner i Sverige med barn mast gora atminstone nagon gang.[/citat]Då föredrar jag faktiskt att vara i sverige och vänta en stund och veta att alla får vård som behöver det, än att ha snabb tillgång till specialister när man vet att andra barn blir nekade vård för att dom inte har råd med sjukvårdsförsäkring.
    Ja, jag foredrar ocksa ett system med allman sjukforsakring, sjalvklart. Men for dem som har tur nog att ha tillgang till bra vard ar detta system valdigt bra. Men rattvist, nej det ar det inte. (Skall kanske tillagga att det i motsats till vad manniskor tror finns ett allmant sjukvardssytem i USA ocksa. Dessutom ar barn i manga stater, daribland min egen, berattigade till sjukforsakring oavsett foraldrarnas inkomst, sa att barn blir nekade vard ar inte sant. Daremot ar det langa vantetider och kvaliten ar inte alltid lika bra.)
Svar på tråden Vad för vanor för barn är det i de länder ni bor i??