Trump hånar Emmygalans tittarsiffror
Forum Kvinnosjukdomar - Planerar barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Livmodercancer, ärftlighet?

  Mån 14 jul 2008 11:50 Läst 5718 gånger Totalt 4 svar
  onlyan­gelika
  Visa endast
  Mån 14 jul 2008 11:50

  Vad jag förstått finns det två typer av cancer i limodern, livmoderhals och vanlig. Vilken av dessa är det som är ärftlig? Då min biologiska mormor avled i livmodercancer (vet ej vilken, bara att det var den ärftliga typen) innan hon fyllt 50 undrar jag om det nu är jag som ligger i riskzonen, det brukar väl hoppa över en generation? Hur kan man kolla detta regelbundet? Livmoderhalscancer kan ju kollas med cellprov. Hur kollas den andra sorten? Tacksam för svar!

 • Kärlek­sbarn
  Visa endast
  Tis 15 jul 2008 21:57 #1

  Hej!
  Vet inte säkert, men mitt råd är att ringa 320100 sjukvårdsrådgivningen de vet säkert och kan hjälpa dig!
  Jag tror det är livmodercancer som är ärftlig eftersom livmoderhalscancer orsakas av et HPV virus och det kan alla kvinnor få som har haft sexuell kontakt!Jag vet och har hört att om modern haft livmodercancer så brukar man gå på oftare cellprovstagningar än andra, man kan även få livmodern bortopererad om riskfaktorn skulle vara hög!

  Ä du väldifgt oroad borde det väl inte vara något problem att få gå oftare på kontroller? Hör med dem...

  Hoppas du får svar!

 • Tor 14 aug 2008 19:16 #2

  Detta bör du nog läsa någon vetenskaplig artikel om, för här inne blir det nog mest att vi spekulerar eller förmedlar vad vi tror... precis som jag hade gjort - dvs. att såvitt jag vet så är det inte ärftligt. Men vissa cancerformer kan man kontrollera med blodprover om man löper risk för att få. Fråga mig inte om detaljer, men jag vet kollegor som kollat det pga att deras mödrar dött i bröscancer, t.ex......

  Min mormor dog också i livmoderhalscancer.. Min mamma hade cellförändringar vid ETT tillfälle efter att mormor dog.. Men hennes åtgärdades direkt och återkom aldrig.

  Jag har haft cellförändringar, koniserats.. Sedan drygt 1 år efter var förändringarna tillbaka.. Ny konisering.. Och nu hoppas jag att det är utläkt.
  De menar på att det är ett virus, och det inte kan vara ärftligt. Men det är lite lustigt för mig att det i rakt nedåtstigande led då finns samma förändringar.. Men däremot är inte cellförändringar cancer, det är viktigt att komma ihåg. Men jag kan lova dig jag gråtit mycket, mått dåligt, varit rädd och deppad, varit förbannad för att jag inte fötts senare och kunnat få vaccin som man kan idag, och varit trött på att ha så mycket mellanblödningar..... (De flesta har inga besvär av c-förändringar alls, men det hade jag..)

  LYCKA TILL och skriv privat mess om du undrar något så svarar jag dig gärna. Kommer inte följa tråden en längre tid dock.

 • Mussla­n
  Visa endast
  Sön 31 aug 2008 17:43 #3

  Det är livmoderkroppscancer som kan vara ärftligt, INTE livmoderhalscancer. Men det är bara 2-4% av all livmoderkroppscancer som är ärftlig.

  Min mamma har haft den ärftliga formen av livmoderkroppscancer och det betyder att det är 50% risk för mig att ärva själva "ärftligheten". Och OM jag väl ärver den så är det cirka 60% risk att jag själv utvecklar livmoderkroppscancer. (Det är alltså inte självklart att jag utvecklar sjukdomen bara för att jag bär på genen.)

  Enda sättet att förebygga livmoderkroppscancer är tyvärr att operera bort livmodern när man har bestämt sig för att inte skaffa fler barn. Det finns nämligen inget test man kan göra för att upptäcka sjukdomen förrän den brutit ut. Tyvärr.

  Om du vill veta mer om detta ska du söka på "Livmoderkroppscancer". Du kan även söka på HNPCC vilket är samlingsnamnet för ärftlig tjocktarms- och livmoderkroppscancer.

 • onlyan­gelika
  Visa endast
  Sön 31 aug 2008 17:47 #4

  Tack ska ni ha för era svar! Jag ska ta upp detta med min bm nästa gång jag är på kontroll. Hon borde ju veta!

Svara i tråden: Livmodercancer, ärftlighet?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Planerar barn
Svara i tråden...

Innehåll