• FruHeo

    För tidigt födda tvillingar..

    Hej!
    Först en massa massa grattis till tvillingarna.
    Ja som UWO skriver, det kan vara svårt att få plats som mamma ibland bland alla maskiner, all personal osv. Men det är bara att försöka ta platsen, fråga, och undra. De tycker inte att man är dum, snarare tvärtom.

    Mina tjejer kom i v 32, så egentligen var de ju ganska stora men det var endå rätt chockerande och konstigt. Det jag hade svårast med att förstå var att jag verkligen blivit mamma. Att det var mina små tjejer som låg där i kuvöserna.
    Vi blev kvar på neo en månad ungefär, så här i efterhand upplever jag det som en tid som var både himmelrike och helvete.
    Jag vet inte hur det är med fullgånga barn, men jag skulle tro att vi har sprunigt på en rad extra kontroller på både bvc, neo, barn och så.
    .
    JAg har alltid trott att tvillingar som är prematurer ska ligga efter i utvecklingen. JAg vet inte det jag, mina tjejer har på många bitar legat före de barn som är födda ungefär då de var beräknade. Det finns egentligen två delar som jag ser som inte har varit som hos fullgånga barn. Viktuppgång och finmotorik.
    De har hela tiden haft svårt att gå upp i vikt, de har ständigt fått extra tillägg, mycket mat osv. Men de är fortfarande långa smala spetor, som stundtals matvägrar.
    Finmotoriken har kommit senare än för barn som är jämngamla med mina tjejer, dvs om man ser till de barn som är födda när mina tjejer var beräknade. Även detta skulle kunna vara gener osv. Men jag vet inte och egentligen bryr jag mig inte heller.
    För jag har alltid tänkt att de får utvecklas i lugn och ro, ta den tid de behöver. Det är ingen stress med att börja på varken dagis eller i skolan.
    Det är nog mitt bästa råd, att försöka ta det lugnt och inte stressa fram nått.

    Massor av lycka till och massor av grattiskramar

  • FruHeo

    Abuelita: min ena tjej låg en vecka i kuvös, den andra 1,5 så de fick inte ligga i samma. Utan fick oftast ligga kängru på bröstet ihop. Jag upplevde verkligen att de saknade varandra när de inte låg tillsammans. De blev båda mcket mycket lugnare när de låg tillsammans och när de kom över i värmesängen bådatvå blev de som förbytta. Så jag önskar såhär i efterhand att de legat i samms kuvös. Men förstår att det finns en rad anledningar till att de ligger i olika

  • FruHeo

    UWO: ja då har mina också legat efter, om man jämför faktisk ålder. Nu börjar de väl komma i kapp nått sånär

Svar på tråden För tidigt födda tvillingar..