• Dimitra

    Varför svårare att bli gravid pga övervikt?

    bumsi skrev 2008-07-19 09:44:04 följande:
    Jag undrar varför man har svårare att bli gravid om man är överviktig?
    Svarar med ett klipp från Fertilitetsguiden.nu:

    En omfattande avvikelse från den normala kroppsvikten, både under- och övervikt, kan leda till ofruktsamhet hos såväl mannen som kvinnan. En undersökning tyder till och med på att 12 procent av alla fall av primär ofruktsamhet har sin orsak i viktproblem.

    Kroppens fettreserv påverkar produktionen av gonadotropin eller Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH), som är grundläggande för en regelbunden ägglossning hos kvinnan, samt för produktionen av spermier hos mannen. GnRH aktiverar utsöndringen av luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH), som båda är grundläggande för äggens och spermiernas utveckling.

    Övervikt kan också leda till en avvikande hormonsignal som påverkar ägglossningen och eventuellt också spermieproduktionen. Det kan leda till en överproduktion av insulin, vilket kan störa ägglossningen. Det finns ett samband mellan fetma, för hög insulinproduktion och en fertilitetsstörning som kallas PCO (polycystiskt ovariesyndrom - PCOS). Dessutom är övervikt en riskfaktor som kan ge upphov till komplikationer under själva graviditeten.
    Jag röstar på Sciarlotta i Expedition Effell 2008, gör du?
  • Dimitra
    lillamy1975 skrev 2008-07-21 01:54:46 följande:
    Har också läst nånstans att kvinnor som är överviktiga ofta producerar för mycket testosteron, därför blir ägglossningen rubbad.
    Är det inte PCO (som ofta ger övervikt) som gör att testosteronproduktionen ökar?
    Jag röstar på Sciarlotta i Expedition Effell 2008, gör du?
Svar på tråden Varför svårare att bli gravid pga övervikt?