• manete­n
    Äldre 13 Aug 09:34
    47031 visningar
    34 svar
    34
    47031

    Medicinsk invaliditet för hypotyreos?

    Jag har precis fått reda på att jag har en rubbning i min sköldkörtel. Hurvida det är övergående eller inte är ju svårt att sia om men jag kommer att behandlas med Levaxin då jag haft planer på att bli gravid. Hur fungerar det med försäkringar och dylikt, jag har ju en sjukförsäkring, är man berättigad till ersättning om man drabbas av hypotyreos?

  • Svar på tråden Medicinsk invaliditet för hypotyreos?
  • manete­n
    Äldre 13 Aug 11:01
    #3

    Min tanke är ju att trots allt så är det ju en funktion i kroppen som inte fungerar längre som den ska. Jag vet att man får ersättning när andra organ slutar fungera (bukspottskörtel osv) men det kanske är olika. Just att man ÄR beroende av medicin resten av livet är ju det som borde styra ersättningen tycker man. För mig är ordet medicinsk invaliditet starkt kopplat till att jag inte längre klarar mig helt utan medicin utan är beroende av att varje dag ta ett preparat för att fungera normalt.

    Jag kommer att ta kontakt med mitt försäkringsbolag så småningom, men eftersom jag precis fått beskedet så var jag bara lite nyfiken på andras erfarenheter, verkar ju finnas rätt många här med sjukdomen.

    Glömde skriva att jag har Trygg Hansa försäkring (trygg vuxen) som jag tecknade för några år sedan.

  • manete­n
    Äldre 13 Aug 11:06
    #4

    En liten detaljr är ju att medicinsk invaliditet kan ju variera från 1% till 100% beroende på sjukdom man har. Min man fick 15% för sin diabetes men jobbar helt normalt och fungerar helt normalt i vardagen tack vare insulinet. Jag funderade då på om det fanns nån motsvarande fastställd procentsats för underfunktion på sköldkörteln.

  • manete­n
    Äldre 13 Aug 12:37
    #6

    Nä jag har bara just precis fått reda på att jag har underfunktion, inte så farligt mycket heller men risken är ju att det blir sämre med tiden. Så om det sitter i hypofysen (antar att det var den du menade) eller i själva körteln vet jag inte. Jag har läst på massor om detta och ska träffa läkaren på torsdag igen. Men om du har en separat barnförsäkring på din son så tycker jag du ska kontakta försäkringsbolaget och kolla iaf. Jag har ju tecknat en "Trygg barn" försäkring hos samma bolag och där får han ersättning för fler saker än vad jag får i min har jag för mig. Ganska självklart kanske eftersom det är ovanligre med sådana sjukdomar hos barn än hos vuxna.

    Jag tänkte avvakta besöket hos läkaren på torsdag och få klart för mig graden av min rubbning, än så länge tror jag att jag räknas som subklinisk (inte riktigt sjuk) med tanke på att jag har höga men normala värden. Jag har dock en liten tryckkänsla över halsen som jag haft ett tag och är ganska lättfrusen och trött av mig så lite symtom har jag. Sen vill jag ju bli gravid vilket jag tror är största orsaken till att de vill sätta in Levaxin på mig, mitt värde på 3,5 räknas ju som "typ" inom normalvärdesgränsen. Hade jag inte avsett att bli gravid hade de bara hållit koll på värdena med halvårsintervall.

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 10:26
    #10

    Angående medicinsk invaliditet så har mitt försäkringsbolag delat upp det så att medicinsk invaliditet kan man få både för sjukdom och olycksfall. Men "ekonomisk invaliditet" är det du pratar om, att det påverkar ens förmåga att arbeta. En bekant till mig som har diabetes, har fått medicinsk invaliditet 15% och engångsbelopp därefter för sin diabetes, men hans ekonomiska invaliditet är 0% då han fungerar normalt i arbetslivet.

    Medicinska invaliditeten handlar alltså inte om hur man själv upplever sin förmåga, utan de har fastställda regler för vad som ger ersättning eller inte. Så därför undrade jag om någon som har försäkring fått ersättning för hypotyreos.

    Jag blev förvånad över att du säger att frusen inte är ett symtom på hypotyreos, då man överallt var man än läser om det kan se att frusen är symtom just på det. Även läkaren som räknade upp symtom jag skulle vara uppmärksam på nämnde trötthet, frusenhet samt trög i magen som exempel...

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 10:28
    #11

    Xylifon:
    Hade du försäkring när din son drabbades så borde du iaf kontakta försäkringsbolaget och kolla med dem. Min sons försäkring tycks täcka även sköldkörtelsjukdomar, jag har läst hans villkor och hittar inga undantag på dessa sjukdomar iaf, men däremot undantag på en del andra.

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 12:55
    #14

    Jag ringde faktiskt mitt försökringsbolag idag. Jag har inget undantag för sköldkörtelsjukdomar i min försäkring vilket innebär att det kan ersättas. Det innebär att jag först måste få en klar diagnos och sen gör de bedömningen, så man behövde inte vänta ett år som i ditt fall. MEN hon hade ingen aning om ersättningsnivå osv eftersom de bedömer det när man väl fått diagnosen. Så för min del kan de dröja eftersom jag kanske inte får diagnos innan mina värden är ännu sämre.

    Då kanske det var lite tur att du hittade min tråd så kanske du får en peng för din sons sjukdom.

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 12:56
    #15

    Så fortfarande kvarstår egentligen min fråga, om någon som fått denna sjukdom fått den prövad hos försäkringsbolaget och vad utfallet blev (medicinsk invaliditet eller inte)?

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 13:28
    #17

    I min vuxenförsäkring står klart och tydligt att man inte får ersättning för något där symtomen visat sig innan man tecknat försäkringen. Men den försäkringen du hade då kanske gäller, fast frågan är hur länge efter sjukdomen inträffat... vet ju inte hur gammal du är men om det är 10-15 år kan det kanske bli svårt. Tyckte min sons barnförsäkring hade en begränsning på fem år för åkommor man fått. Men såna saker varierar ju säkerligen mellan bolag och försäkringar så kolla det om du är osäker.

  • manete­n
    Äldre 14 Aug 20:08
    #19

    Nä helt plötsligt blev jag väldigt medveten om vikten av att läsa villkor. På Konsumenternas försäkringsbyrå kan man läsa en jämförelse av alla barnförsäkringar ohc där ser man ju tydligt att vissa bolag undantar sköldkörtel och ämnesomsättningssjukdomar. Vad jag kunde se så hade Trygghansa bland de bättre villkoren så jag är glad att jag tog den när vi valde försäkring.

    www.konsumenternasforsakringsbyra.se/jamfor/jamfor_forsakring_oversikt_bolag.asp&NumOfCompanies=10&avd=JAMFOR&menu=JAMFOR&_ci_subcompany_=&numofchecked=10&newSubComp=&checkall=on&checkbox1=25&checkbox2=18&checkbox3=27&checkbox4=363&checkbox5=21&checkbox6=19&checkbox7=23&checkbox8=24&checkbox9=31&checkbox10=353&image1.x=9&image1.y=9

    Hoppas länken fungerar, ser väldigt konstig ut just nu när jag klistrade in den.

  • manete­n
    Äldre 18 Aug 19:47
    #23

    Jag har iaf inget svar på den frågan. En gissning varför Trygg Hansa har med den på lista över sjukdomar som kan ersättas är att den är kronisk och innebär livslång medicinering. Men det är bara min gissning.

  • manete­n
    Äldre 21 Aug 15:37
    #29

    Jag hade inte känt mig som att jag mjölkade någon, jag betalar för en försäkring för att få pengar om jag råkar ut för något.
    Min man tex kommer att få en ersättning från sin försäkring för ett ärr han har och han LIDER inte av det i benämningen att det försämrar hans liv på något sätt, syns inte heller om han har långärmat då det sitter på armen.

    Sen tycker jag man ska se till hur allvarligt tillståndet är UTAN medicinering också, om man inte tar sitt Levaxin så är det helt plötsligt en väldigt allvarlig sjukdom, tänk om något händer som gör att man inte får tillgång till medicinen, då ligger man illa till, inte för att det är så stor risk kanske men ändå. Det innebär att man är faktiskt beroende av denna lilla kanske obetydliga tablett för sin överlevnad och därmed tycker jag att sjukdomen faktiskt är ganska allvarlig trots att den är lätt att behandla.

  • manete­n
    Äldre 21 Aug 17:15
    #33

    "När man har hypotyreos är det nödvändigt att behandlas med tyroxin. Att inte få behandling medför allvarliga risker. Det är viktigt att dosen är lagom. Tecken på en för hög dos kan vara sömnlöshet, värmekänsla eller hög puls. Då kontrolleras att tyroxindosen är lagom genom att mäta TSH, som ska ha ett normalt värde vid behandling.

    Biverkningar förekommer sällan och beror oftast på att man tar en för hög dos hormon under en längre tid."

    Från Sjukvårdsrådgivningens hemsida: www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp&Preview=

Svar på tråden Medicinsk invaliditet för hypotyreos?