Isabel Adrian är alltid redo för apokalypsen
Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Bortopererad visdomstand - nervskada?

  Lör 16 aug 2008 23:33 Läst 11208 gånger Totalt 20 svar
  Lör 16 aug 2008 23:33

  I torsdags opererade jag bort en visdomstand. Det var en ganska komplicerad operation som utfördes på käkcentrum av en tandkirurg. Jag vet att det låg nerver nära tanden och han som opererade var noga med att underrätta mig om riskerna för att skada en nerv. Som jag förstod det skulle en sådan skada innebära att det kan pillra lite i läppen.

  När bedövningen efter alla sprutor har släppt så känner jag att jag är helt bortdomnad i högra delen av läppen och högra delen av käken. Otroligt läskig känsla. Som att man fått en jättebedövning som når ända ner till hakspetsen och som inte går ur... alltså mycket mycker mer än att det "pillrar lite i läppen".

  Nu undrar jag om någon har varit med om något liknande. Jag har hört att det kan gå tillbaka och bli normalt igen... men det är ju ingen garanti vad jag förstår. Jag är jätterädd nu att jag måste leva med det här nu. Jag ska förstås ringa han som opererade mig på måndag morgon och höra vad han har att säga. Just nu har jag bara det här i mitt huvud och skulle vara jättetacksam om någon som har varit med om något liknande kunde skriva och berätta hur det gick.

  hälsn Fia

 • Lör 16 aug 2008 23:43 #1

  Råkade ut för nåt liknande alldeles nyligen. Opererade bort en liten kula innanför läppen. Hade bitit mig och saliven kapslats in. Ett rätt enkelt ingrepp, några få stygn, men nu efteråt har jag ingen känsel i halva underläppen. "Man vänjer sig", svarade kirurgen när jag påpekade det. Men hade jag vetat att det skulle bli så hade jag hellre vant mig vid kulan... Hon sa dock att nervändar kan hitta varandra i upp till två år efteråt så det är väl bara att hoppas på det bästa.

 • Lör 16 aug 2008 23:47 #2

  :-/ Vad är det för svar!! "Man vänjer sig!" Jag har opererat ut en tand för ett par månader sedan och det gick bra. Den här tanden som jag tog i torsdags hade jag faktiskt inget besvär av just nu, men min tandläkare tyckte det var lika bra att ta den så att jag inte får besvär senare av den... Hade jag vetat det här så hade jag ju inte opererat ut den. Ett pirr i läppen kunde jag väl ha tagit men jag har absolut ingen känsel i halva läppen och halva käken... Och det känns skitjobbigt!! Får hoppas på det bästa som du säger att det kan bli bra ändå i långa loppet.

 • Sön 17 aug 2008 00:14 #3

  Jag vet. Jag blev jätteirriterad och då sa hon: "Ja ja, du får nog annat att tänka på om nån månad." (Är höggravid.) Idiotläkare. Fast det tog nog nästan en vecka innan det kändes som att bedövningen eller domningarna gick ur, och då blev det åtminstone lite bättre så förhoppningsvis gäller det dig också.
  Nu sitter mitt "bara" i halva underläppen... Låt oss hoppas att nerverna hittar tillbaka till varandra. Lycka till!

 • Sön 17 aug 2008 00:23 #4

  nejfy vad jobbigt ts! har själv ilningar men hoppas de försvinner, käns som hål i hela munnen eller något.

  doch jag fick en sån kul i läppen som himitsu fick men den försvann 2 år senare själv

 • Sön 17 aug 2008 09:21 #5

  *Puff*

  Någon mer? Jag är verkligen jätteorolig.

 • Sön 17 aug 2008 17:39 #6

  Fia 69 skrev 2008-08-17 09:21:18 följande:


  *Puff*Någon mer? Jag är verkligen jätteorolig.
  Hej TS! Försök att inte oroa dig.
  Jag har själv genomgått en stor käkoperation och blev också informerad om riskerna kring känselbortfall. Jag råkade tyvärr få ett sånt, i vänstra nedre läppen och käken/hakan, men det är inget jag tänker på idag, ett år efter operationen.

  Åter till dig: Du ska INTE oroa dig! (jag kan ganska mkt om nerver efter mina egna problem) och det är så att det räcker att kirurgen "retar/nuddar/rör" i nerven för att ge ett tillfälligt känselbortfall eller retningar. Endast 5 % (av alla som gör STORA operationer) får bestående känselbortfall. Känseln kommer tillbaka (oftast!) men det tar tid!!!! Inom några veckor kommer dina nerver förmodligen att böja "koppla" rätt igen, och då kan du få andra skumma symtom som tecken på att något händer. Bli då inte rädd! För det kan pirra/sticka/domna mera/bränna osv, när nerverna jobbar.
  Det är sant att nerver läker i upp till 2-3 år, men inom ett halvår märker man oftast hur det ska gå. Jag själv har ex inte fått tillbaka känseln 0och får det säkert INTE, men det gör mig då inget. Man vänjer sig faktiskt, tro det eller ej!
  Låt det få ta 2 månader innan du oroar dig på riktigt. Om du inte märkt NÅGON förbättring då, så kanske känseln är borta, men det är ytterst osannolikt att det skulle hända just dig.
  Jag förstår dock din oro. Man får panik när det känns konstigt i ansiktet. I början är det så. Men se det som ett TILLFÄLLIGT problem .Du kan ändå inte påverka processen genom att oroa dig. Så då är det lika bra att försöka slappna av och vara glad så länge.. med eller utan känsel. Men självklart ska du ringa kirurgen, men de kommer säga samma sak: att det tar tid.

  Sen ska du veta en sak: att det GÅR utmärkt att leva utan känseln. Jag har ett ganska stort känselbortfall och ändå går det bra! Det är INGET jämfört med andra problem man kan få (har haft massor som bla lett till ny operation)!
  Jag har också ångrat mig, gråtit, oroat mig mm, men det är ingen idé! Det är som det är! Och oftast går det över! Du har bara haft det i några få dagar! Det är INGEN TID ALLS!

  DU blir bra!!!!!!!
  Kram!
 • Sön 17 aug 2008 22:02 #7

  Cesso: Tack snälla för ditt svar! Känner mig lite mer hoppfull efter att jag har läst vad du skrev. Jag ska ringa till läkaren i morgon och få ytterligare info. Det är bara så himla obehaglig känsla, känns jobbigt att äta, prata, skratta... inte ens pussa på min lille son eller sambo känns bra. Känns som om jag har stans största fläskläpp utan känsel. Men jag ska ha tillförsikt och låta tiden gå så kanske det läker! Jag ska inte måla fan på väggen längre! Stort tack igen för svaret! Hälsn Fia

 • Mån 18 aug 2008 09:12 #8

  Fia- Oroa dig inte. Det kommer att släppa! Och OM det nu inte, mot all förmodan i världen släpper, så ska du veta att den känslan du har NU, är inte samma känsla du har senare. Känslan och känseln blir bättre med tiden!
  Men jag är helt övertygad om att du snart kommer att få tillbaka en aktivitet i nerverna. Men efter allt jag fått veta, så tar nerver LÅNG tid på sig att läka och hitta rätt bana igen. Din nerv är retad, och då domnar det av, och så tar det några veckor innan de sega nervänderna börjar koppla igen. Jag vill än en gång säga att NÄR det händer så kan kopplingarna ge skumma symtom som man OCKSÅ kan oroa sig över, men det går över!

  Lycka till! Kram från mig!!

 • Mån 18 aug 2008 09:32 #9

  Tack snälla du för din positiva anda! Den hjälper!

  Jag pratade precis med läkaren och han sa att det jag beskriver låter som ett väldigt stort känselbortfall, större än det vanliga, MEN att jag inte ska oroa mig allt för mycket. Så länge jag känner att det pirrar lite eller är aktivitet i läppen så är det positivt. Och jag tycker att det kliar till eller pirrar till ibland. Jag ska på återbesök den 29:e och han kommer även att följa upp mig sa han. Så jag antar att jag är i trygga händer och nu ska jag försöka låta kroppen arbeta så mycket jag bara kan! :)

  Kram!

 • Mån 25 aug 2008 14:37 #10

  Hur har det gått Fia? Det lät ju positivt att det pirrat lite? Ngn förändring nu?

 • Mån 25 aug 2008 15:13 #11

  Hej Cesso!
  Nej ingen förändring alls ännu, men jag försöker vara optimistisk. Jag känner ju i allafall att det händer grejer i läppen, det pirrar eller kliar till ibland. På fredag ska jag på återbesök och träffa han som opererade mig, få se vad han säger. Det jobbigaste är att det är svårt att pussa min lille son o min älskade sambo, låter ju helt sjukt, men det går ju knappt när man inte har någon känsel och läppen känns svullen och märklig. Men du vet ju att det går att leva med det och jag antar att det går bra att pussas oxå... ! :)

  Tack för din support! // Fia :)

 • Lör 30 aug 2008 09:56 #12

  Fia69- Hur känns det nu? Samma?
  Jag förstår känslan av att vara bedövad! De första månaderna tog jag mig jämt p+ hakan när jag åt eftersom jag inte kände om ngt rann utanför! Och en gång satt jag på en restaurang med en ris-klump nedanför läppen som alla såg men jag inte kände. men det gör ju inget!
  Jag lovar, att det inte kommer att vara lika jobbigt i längden om du tappat känseln permanent!

 • Lör 30 aug 2008 10:14 #13

  Vad man säger om nerverna är att det kan ta upp till 2år innan det blir bra. Blir det inte det efter den tiden kommer det att bestå med största sannorlikhet.

 • Tis 2 sep 2008 15:23 #14

  Cesso: Hej igen! Jag var på återbesök i fredags till den som opererade bort tanden. Han menade att det absolut finns möjlighet att allt blir återställt, även om jag inte känner så stor skillnad ännu. Jag tycker att det har blivit någon grad bättre, men kan inte bestämma om det är pga att nerven har läkt lite eller om att det faktiskt är så att jag vant mig lite. Fortfarande är halva käken och läppen bortdomnad men det pirrar till och kliar ibland så ngt händer iaf! Jag försöker leva på som vanligt nu och låter tiden ha sin gång o så hoppas jag på tur!

 • Tis 2 sep 2008 15:24 #15

  Jenny F: Jo jag vet att det kan ta tid för nerverna att läka, så jag hoppas verkligen att med lite tid så blir det bra! :)

 • Ons 3 sep 2008 19:41 #16

  Fia 69 skrev 2008-09-02 15:23:40 följande:


  Cesso: Hej igen! Jag var på återbesök i fredags till den som opererade bort tanden. Han menade att det absolut finns möjlighet att allt blir återställt, även om jag inte känner så stor skillnad ännu. Jag tycker att det har blivit någon grad bättre, men kan inte bestämma om det är pga att nerven har läkt lite eller om att det faktiskt är så att jag vant mig lite. Fortfarande är halva käken och läppen bortdomnad men det pirrar till och kliar ibland så ngt händer iaf! Jag försöker leva på som vanligt nu och låter tiden ha sin gång o så hoppas jag på tur!
  Det låter bra att det pirrar! Jag tappade ju som sagt känseln, men det pirrade aldrig för mig. Så för dig låter det hoppfullt. Under tiden får du vänja dig helt enkelt!
  Det kommer att bli bättre!
 • Mån 8 okt 2012 17:01 #17

  Jag börjar fundera på om jag också fått samma besvär.
  Jag tycker att smaken på vänster sida (opererade bort visdomständer på samma sida) på tungan har ändrats, känner nästan ingen smak. Det sticker i tungan och domnar under näsan vid överläppen.
  Kan det också vara nerver som blivit skadade?
  Jag fick ingen som helst information om det här med nerver, känns skittråkigt för jag hade inte ens ont och hade då valt att inte operera bort dem.

  Hur gick det för dig Fia?

 • Mån 8 okt 2012 20:13 #18

  Opererade bort en visdomstand i nedre käken 1993. Har fortfarande inte fått känseln tillbaka i käken och halva hakan+läppen :(   Dock inget som jag tänker på utan man vänjer sej faktiskt hur konstigt det än låter.

  Enda jobbiga med det är att man lättare biter sej i läppen då man tex äter äppel. Och så kan jag ha matrester på hakan utan att känna av det, folk vet att jag inte har någon känsel på hakan så de säger alltid åt mej och så har jag vant mej vid att känna efter att ingen mat är kvar där.

 • Mån 8 okt 2012 20:50 #19

  Om det är en nerv som skadats, tappar man känseln helt eller kommer det och går? Under näsan och vid tungan på mig kommer det och går. Är det då en nervskada eller beror det på infektionen?

 • Tor 18 jun 2015 00:17 #20

  Fick visdomstanden bort opererad av en tandläkare på folktandvården.
  Har ingen känsel, smak samt känner inte av kyla eller värme i halva tungan. Har heller ingen känsel vid insidan av tandköttet mot tungan. Tandläkaren sa att hon inte träffa på en nerv enligt röntgen bilden. Hon sa att svullnad och infektion kan trycka på nerven.
  Någon som fått tillbaka sin känsel i tunga eller mun?

Bortopererad visdomstand - nervskada?
Följ oss på Facebook:
    Bortopererad visdomstand - nervskada?
Svara i tråden: Bortopererad visdomstand - nervskada?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Kropp & själ
Svara i tråden...

Innehåll