• Lisafisan

    Sömnsvårigheter.....

    Hej!

    Det du beskriver var våran vardag för ca ett år sedan! Vi var så trötta och slutkörda att vi knappt orkade le mot varandra. Barnen var också trötta, övertrötta. Vi hade en del löjliga gräl som t.ex. kunde låta "hur kan du säga att du är trött, du sov ju 3 timmar och jag bara 2.5 timme".

    Jag vill varmt rekommendera sova-hela-natten-metoden. Vi körde den på tjejerna då, när de var 9 månader och det är det bästa vi gjort. Redan på natt två sov vi 9 timmar sammanhängande och allt sedan dess sover vi 11-12 timmar per natt (eller flickorna gör det, vi har lite vuxentid på kvällarna). Det tar i värsta fall 5 minuter att få tjejerna att lugnt ligga och pladdra sig till söms och de älskar sina sängar och är väldigt trygga där. Det är en fröjd att lägga dem för de märks att de helt enkelt tycker om sina sängar!

    Att använda sig av en sömnmetod är ju inget man gör om man inte upplever att man verkligen har problem. Det är ju något man gör för att komma till rätta med ett problem. Därför tror jag att dessa metoder är ganska ifrågasatta av de som inte själva har upplevt 100-tals problemnätter på rad. Men vi som ändå har/har haft barn som redan skriker sig igenom nätterna och själva knappt orkar skratta längre - för oss kan dessa metoder verkligen göra underverk. Det krävs några riktigt tuffa dagar och nätter innan det vänder, men sedan får man ju ett sådant bra svar.

    T.ex. vill jag berätta om min ena flicka som var gansak tystlåten och tillbakadragen innan sova-hela-natten-kuren. Hon tog inte mycket plats. Efter en vecka med GOD sömn så får hon plötsligt för sig att hon också har rätt att ta plats. Då kryper hon rätt in i ringen på ÖF's sångstund och sätter sig på rumpan och hoppar, kraxar och sjunger/trallar på sitt eget lilla sätt. Alla gapade, jag med! Plötsligt orkade hon vara sig själv och det visade sig att hon är en bebis som vill ha mycket plats!!

    Alla, barn som vuxna, har rätt att sova bra. Min rekommendation blir sova-hela-natten-metoden! Det går bra att "kura" båda barnen samtidigt men ni behöver två rum. Kanske kan ni vuxna sova iköket under en vecka - sedan går det bra att lägga ihop barnen och er själva igen! Jag är medveten om att det låter tufft att "kura" barnen, men det låter som om ni har det tufft redan nu.

    Lycka till och ställ gärna frågor om du vill!

  • Lisafisan

    Att vara skeptisk är bra!! Innan man ger sig in på en sovmetod ska man ha rejäla sovproblem och man ska vara rejält påläst! Vi valde SHN därför att vi aldrig behövde lämna barnen gråtande! Vi fanns alltid där antingen med buffande eller ramsa. Från början är det så viktigt att man finns där att man tom rekommenderas att sova utanför dörren för att vara på plats redan innan bebisen hinner upptäcka själv att den är ledsen. SHN innebär att man ska ge barnen trygghet och det är nog den utan tvekan största vinsten vi har vunnit - att de älskar sina sängar och är väldigt trygga där!

    Men A-O är att tro på det man gör och göra rätt!

    Sedan kan alla metoder modifieras efter den egna situationen. T.ex. så plockar vi självklart upp barnen om de är ledsna efter en mardröm, har ont eller kräks - för så vill vi ha det! Men det händer så otroligt sällan nuförtiden.
    Vi lägger dem inte heller alltid vid samma tid utan lite beroende på när vi har lust att gå upp på morgonen. Våra barn är så säkra sovare nu att vi kan experimentera lite utan att tryggheten rubbas och det är jätteskönt och ger en oerhörd frihet.

    Lycka till

Svar på tråden Sömnsvårigheter.....