Inlägg från: SVejsan |Visa alla inlägg
  • SVejsan

    Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-

    Att ha priset på körskola som en parameter är dock snett tycker jag... Det kommer att ätas upp av ökad bensinkostnad och ökat nybilspris... Automatbilar säljs dyrare nya dock så brukar de vara billigare än manuella som begagnade.
    En anledning att inte ha automat är kanske att det är mer miljövänligt med en manuell växellåda?

    Så hemtjänst eller vård i hemmet lockar inte dig? (apropå "jobbar inom vården")

  • SVejsan

    www.miljofordon.se/miljoaspekter/valj-snalt-fordon.aspx

    "De viktigaste egenskaperna hos bilar som drar lite drivmedel är:

    - liten cylindervolym

    - måttlig motorstyrka

    - manuell växellåda (vissa automatlådor kan dock spara drivmedel)

    - normaldimensionerade däck "

    Sådana automatlåder finns det inte massor av... Så du blir om du vill vara en riktig miljövän hänvisad till ett väldigt begränsat utbud av bilar...

  • SVejsan
    älskarlivet81 skrev 2008-09-05 13:49:59 följande:
    Men samtidigt, om du kör automatare så ligger du altid i rätt växel.. Det spar också på miljön..
    Om du absolut inte kan din Manuella låda OK, då ligger den automatiska lådan mer rätt, men det äts oftast i sin tur upp av att du har en sämre verkningsgrad, det går bort i energiiöverföringen samt du får oftast en tyngre bil... Så totalt så får du en sämre bränsleekonomi = sämre miljö med en automatväxlad bil. Du övar snart upp växlingskänslan i en manuell. Finns dock ett fåtal fabrikats modeller vars automatlådor är bättre för bränsleekonomin...

    Sara K, köper ni en miljöbil för miljön eller för "Imagen", en manuellt växlad liten bil som är miljöklassad är oftast bättre för miljön en samma lilla bil med automat... som kan vara miljöklassad men ligger ofta mer på gränsen. Och tro inte att "miljökravställandet på bilar kommer vara lika som nu, självklart konmmer man skärpa allt eftersom när fabrikanterna visar att de kan uppnå en nivå, allt för att påskynda utvecklingen)
    Det finns egentligen inte någon anledning att köpa en automat utom av bekvämlighet eller om du har ett handikapp.

    Att välja valfriheten redan vid anskaffande av körkort är lite dumt tycker jag; Du får körkortet lite fortare - det är enda fördelen. Du tjänar inte några pengar (eftersom det är dyrare att köra automat i längden.)

    Behöver du en lånebi vid service/reparation hos verkstad? Nja då får du en manuell... Svårt att hyra en automat tex om man vill hyra bil när man är utomlands (utom i USA då).
    Det kan också som folk ovan nämner sätta begränsningar i kärriären och vid ev jobb-byte.
  • SVejsan

    Ni har Automat jag läste det. Att ni har det NU... Det du gör är att du målar in dig i ett hörn - att alltid behöva ha automat. Och det är det jag svarar på i Trådstarten... Tittar du på bränsleförbrukningen och bensinbilar så är det oftast en mer förbukning på 0,5-2 dl per mil om man jämför samma bil med och utan automat. Slå ut det både på ökad miljöbelastning och antal kronor per år... Det finns dock en del automatlådor som är bra, men finns de i din prisklass?

    Jag kör själv automat fastän jag har körkort för manuellt. Dock så busspendlar jag och cyklar huvudelen av mina transporter. Jag har gjort valet för att det är bekvämt och det har nog de flesta gjort, samt att man i vissa fall har haft möjlighet att köpa en bra bil för ett bra pris. Jag är medveten att det är miljömässigt sämre, men kompenserar de få transporterna med bilen med att ofta välja andra fortskaffningsmedel (i större grad än många andra människor), när vi använder bilen så är oftast fulllastad med människor samt den är inte försedd med onödigt stor motor.
    Du kommer att i framtiden behöva automatväxlade bilar för att du är tvingad av det.

  • SVejsan

    Självklart kommer du att kunna läsa till manuell låda också, men totalt kommer ju kostnaden bli mycket högre...
    Du gör som du vill hursomhelst - känner du det att det är det enda raka så kommer vi inte att kunna ändra dig ändå, men det finns ju vissa faktorer som man måste vara medveten om och svälja...Om man gör ett sådant val...

  • SVejsan

    Off Topic:
    Lite mysko med denna tråden... Startad i 2008 enligt trådstarten, konstig formattering (hos mig)... Skall inte trådar låsas efter några månader (3?) automatiskt..

Svar på tråden Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-