• Sara K

    Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-

    Jag har inget körkort, har börjat 2 ggr men tappar lusten tyvärr . Nu har jag 2 barn och känner att nu måste jag nog. Är ganska rädd för att köra (blir ju värre med åren..) och tycker det är mycket att tänka på. Just dragläget var det som jag tyckte var värst, fick lite panik i sånna lägen, och jag tyckte växlingen var ett jobbigt moment. (Tog 10 lektioner för 4 år sen) Min syster som haft körkort i ca 25 år säger att hon idag skulle ta ett automatkort, hon kan ändå inte köra manuell längre . Vi har automat och kommer nog aldrig skaffa annat. Enligt körskolorna kan man halvera kostnaden för körkort gnom att ta automat, och jag behöver förmodligen ganska många lektioner skulle jag tro. Och en anledning till att jag inte sätter fart nu är just kostnaden, vill inte behöva ta lån för körkortet.
    Sen finns det många som tycker att "nej, du kommer ångra dig! Du kan ju aldrig låna en bil och bla bla".
    Så.. ni som har automatkort: ÄR det dumt? Har ni ångrat er? Och var det lättare att ta kortet m automat?

  • Svar på tråden Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-
  • Tecken

    Sara K skrev 2008-08-28 08:21:09 följande:


    Dom flesta av er är ju eniga om att man ska ta för manuell..Tack för alla svar, jag ska fundera och ta med varenda svar i beräkningen!
    Fast det som är negativa till automatkörkort - vad har de för argument egentligen? Är det hållbara och relevanta? Jag tycker inte det.
  • kokoskärlek med bubblor

    Jag känner som så..
    ..att jag klarar mig som det är. Som sagt - köper vi bil (vilket vi kommer göra) så köper vi definitivt automat. Jag kommer inte att behöva ett specifikt körkort i jobbet då jag ska starta eget. Mina föräldrars bilar är automat och man kan hyra automat (har visserligen aldrig behövt hyra, men skulle det ske så skulle det troligtvis vara utomlands och där är det ganska vanligt att hyra automat).
    Som sagt, jag tänkte nog att mitt automatkörkort var provisoriskt till en början och att jag skulle ta vanligt i sinom tid. Men nu känner jag mig inte begränsad alls, så jag skulle (för tillfället) känna att det är onödiga pengar. Men alla har självklart olika liv och olika behov.

  • Sara K

    kokoskärlek med bubblor skrev 2008-08-28 12:10:07 följande:


    Jag känner som så....att jag klarar mig som det är. Som sagt - köper vi bil (vilket vi kommer göra) så köper vi definitivt automat. Jag kommer inte att behöva ett specifikt körkort i jobbet då jag ska starta eget. Mina föräldrars bilar är automat och man kan hyra automat (har visserligen aldrig behövt hyra, men skulle det ske så skulle det troligtvis vara utomlands och där är det ganska vanligt att hyra automat). Som sagt, jag tänkte nog att mitt automatkörkort var provisoriskt till en början och att jag skulle ta vanligt i sinom tid. Men nu känner jag mig inte begränsad alls, så jag skulle (för tillfället) känna att det är onödiga pengar. Men alla har självklart olika liv och olika behov.
    Ja så är det ju.. Som mitt liv ser ut IDAG så klarar jag mig med automat...
    Vi har ju automat, syrrorna mfl. Använder inte bil i tjänsten, vi har aldrig behövt hyra bil.
    Jag KLARAR mig ju faktiskt helt utan körkort idag! Har bra kommunikationer vart jag än ska, sambon kör, barnens mormor samt farföräldrar bor på gångavstånd, dagis ligger nära. Till jobbet har jag ca 7 min m buss, busshållsplatsen ligger utanför dagis samt precis utanför jobbet.
    Skulle jag dessutom ha körkort så skulle det säkerligen räcka med automat nu iallafall!
    Men livet förändras ju.. så jag får väl fundera, väga för-och nackdelar. Men det lutar fortfarande åt automat.
  • Miss Lau

    TS- Ta ett körkort utan en sån "löjlig" begränsning. För att lära sig växla är betydligt enklare än att lära sig köra bil.

    Visserligen älskar jag min automatväxlade bil och jag kommer förmodligen aldrig köpa en manuell, men rätt som det är måste man köra någon annans bil och de flesta har inte automat (konstiga människor )

    Kanske byter du arbete till ett som kräver körkort för deras bilar? Någon kompis undrar om du kan köra deras bil till något ställe? Rätt som det är behöver ni hyra bil? det finns helt enkelt många tillfällen under livet där man kör andras bilar.

  • Losan

    Har lite funderingar, jag förstår inte riktigt det här med automatkörkort! Visst har man någon form av begränsning eller handikapp så absolut! Men annars, varför skaffar man enbart automatkort? Lathet? Det är ju inte svårare att köra manuell än automat om man inte har problem med dragläge och växlingar och varför ha man det? Nervositet, dålig koordinationsförmåga? Är man då lämplig att ha körkort?

    Mvh Losy

  • Dripknot

    Jag älskade också min automatväxlade bil men nu när jag var tvungen att byta så hade den nya Saaben manuell låda. Bara att gilla läget. Jag tog mitt körkort för manuell bil och tänker således inte begränsa mig till en typ av växellåda. Lite dumt att begränsa sig när jag sett till att skaffa mig den friheten ett körkort innebär.

    ??????????????????

  • SVejsan

    Att ha priset på körskola som en parameter är dock snett tycker jag... Det kommer att ätas upp av ökad bensinkostnad och ökat nybilspris... Automatbilar säljs dyrare nya dock så brukar de vara billigare än manuella som begagnade.
    En anledning att inte ha automat är kanske att det är mer miljövänligt med en manuell växellåda?

    Så hemtjänst eller vård i hemmet lockar inte dig? (apropå "jobbar inom vården")

  • Jennjen

    Min bror har körkort för automat men han har en skada som gör att han inte kan köra manuellt...annars känner jag ingen som tagit körkort med begränsning.

  • SVejsan

    www.miljofordon.se/miljoaspekter/valj-snalt-fordon.aspx

    "De viktigaste egenskaperna hos bilar som drar lite drivmedel är:

    - liten cylindervolym

    - måttlig motorstyrka

    - manuell växellåda (vissa automatlådor kan dock spara drivmedel)

    - normaldimensionerade däck "

    Sådana automatlåder finns det inte massor av... Så du blir om du vill vara en riktig miljövän hänvisad till ett väldigt begränsat utbud av bilar...

  • älskarlivet81

    Men samtidigt, om du kör automatare så ligger du altid i rätt växel.. Det spar också på miljön..


    SVejsan skrev 2008-09-05 09:39:32 följande:
    www.miljofordon.se/miljoaspekter/valj-snalt-f..."De viktigaste egenskaperna hos bilar som drar lite drivmedel är: - liten cylindervolym - måttlig motorstyrka - manuell växellåda (vissa automatlådor kan dock spara drivmedel) - normaldimensionerade däck "Sådana automatlåder finns det inte massor av... Så du blir om du vill vara en riktig miljövän hänvisad till ett väldigt begränsat utbud av bilar...
Svar på tråden Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-