• Sara K

    Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-

    Jag har inget körkort, har börjat 2 ggr men tappar lusten tyvärr . Nu har jag 2 barn och känner att nu måste jag nog. Är ganska rädd för att köra (blir ju värre med åren..) och tycker det är mycket att tänka på. Just dragläget var det som jag tyckte var värst, fick lite panik i sånna lägen, och jag tyckte växlingen var ett jobbigt moment. (Tog 10 lektioner för 4 år sen) Min syster som haft körkort i ca 25 år säger att hon idag skulle ta ett automatkort, hon kan ändå inte köra manuell längre . Vi har automat och kommer nog aldrig skaffa annat. Enligt körskolorna kan man halvera kostnaden för körkort gnom att ta automat, och jag behöver förmodligen ganska många lektioner skulle jag tro. Och en anledning till att jag inte sätter fart nu är just kostnaden, vill inte behöva ta lån för körkortet.
    Sen finns det många som tycker att "nej, du kommer ångra dig! Du kan ju aldrig låna en bil och bla bla".
    Så.. ni som har automatkort: ÄR det dumt? Har ni ångrat er? Och var det lättare att ta kortet m automat?

  • Svar på tråden Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-
  • Sara K
    SVejsan skrev 2008-09-05 09:28:03 följande:
    Att ha priset på körskola som en parameter är dock snett tycker jag... Det kommer att ätas upp av ökad bensinkostnad och ökat nybilspris... Automatbilar säljs dyrare nya dock så brukar de vara billigare än manuella som begagnade.En anledning att inte ha automat är kanske att det är mer miljövänligt med en manuell växellåda?Så hemtjänst eller vård i hemmet lockar inte dig? (apropå "jobbar inom vården")
    Fast jag kommer ju köra automat oavsett, eftersom jag redan har en.. Nu kör min sambo den, men den är min så tanken är att han kör firmabil sen.
    Den är relativt ny, så vi köper nog ingen annan bil på många år.
    Ur miljöperspektiv är det väl så att vi nästa gång köper en miljöbil, men då kan man ju köpa auotomat iallafall.

    Och nej, hemvård lockar definintivt inte. Been there.

    Men tack för alla åsikter, dom är tankeställande!
  • Fridayyy

    NEEEEEEEEJ, det finns ju andra jobb än hemtjänsten som man kör bil. Jobbar man inom kommunen men vad som helst får man ju låna deras bilar. Tex som ekonom, socialchef, vaktmästare och då kan du ju inte köra.

    Det är ju inte att växla som är det svåra, du måste ju träna, det är ju som att cykla.

  • SVejsan
    älskarlivet81 skrev 2008-09-05 13:49:59 följande:
    Men samtidigt, om du kör automatare så ligger du altid i rätt växel.. Det spar också på miljön..
    Om du absolut inte kan din Manuella låda OK, då ligger den automatiska lådan mer rätt, men det äts oftast i sin tur upp av att du har en sämre verkningsgrad, det går bort i energiiöverföringen samt du får oftast en tyngre bil... Så totalt så får du en sämre bränsleekonomi = sämre miljö med en automatväxlad bil. Du övar snart upp växlingskänslan i en manuell. Finns dock ett fåtal fabrikats modeller vars automatlådor är bättre för bränsleekonomin...

    Sara K, köper ni en miljöbil för miljön eller för "Imagen", en manuellt växlad liten bil som är miljöklassad är oftast bättre för miljön en samma lilla bil med automat... som kan vara miljöklassad men ligger ofta mer på gränsen. Och tro inte att "miljökravställandet på bilar kommer vara lika som nu, självklart konmmer man skärpa allt eftersom när fabrikanterna visar att de kan uppnå en nivå, allt för att påskynda utvecklingen)
    Det finns egentligen inte någon anledning att köpa en automat utom av bekvämlighet eller om du har ett handikapp.

    Att välja valfriheten redan vid anskaffande av körkort är lite dumt tycker jag; Du får körkortet lite fortare - det är enda fördelen. Du tjänar inte några pengar (eftersom det är dyrare att köra automat i längden.)

    Behöver du en lånebi vid service/reparation hos verkstad? Nja då får du en manuell... Svårt att hyra en automat tex om man vill hyra bil när man är utomlands (utom i USA då).
    Det kan också som folk ovan nämner sätta begränsningar i kärriären och vid ev jobb-byte.
  • Sara K
    SVejsan skrev 2008-09-08 07:19:38 följande:
    [citat]
    Sara K, köper ni en miljöbil för miljön eller för "Imagen", en manuellt växlad liten bil som är miljöklassad är oftast bättre för miljön en samma lilla bil med automat... som kan vara miljöklassad men ligger ofta mer på gränsen. Och tro inte att "miljökravställandet på bilar kommer vara lika som nu, självklart konmmer man skärpa allt eftersom när fabrikanterna visar att de kan uppnå en nivå, allt för att påskynda utvecklingen)Det finns egentligen inte någon anledning att köpa en automat utom av bekvämlighet eller om du har ett handikapp.

    Fast vi HAR redan automat.
    Och ingen av är handikappad...
    NÄSTAN alla runt oss kör automat, antagligen känner jag bara jävligt lata människor då??
    Förmodligen kör dom flesta automat av bekvämlighet, men det finns väl mycket saker mänskligheten gör just av bekvämlighet?
    Jag förstår grejen alla säger att det är dumt att begränsa sig osv.. just vid körkortstagandet, men om man sen väljer att köra automat måste ju vara ett fritt val? Ur miljösynpunkt håller jag inte med dig om att det skulle vara väldigt mycket skadligare med automatbilar. Det är en ytterst liten skillnad framförallt på dom lite nyare bilarna.
  • Black roses

    Huruvida du ska ta ett begränsat körkort eller ej, anser ju jag är din ensak... Känns det bättre för dig, gör då det... Som andra redan skrivit, så finns ju alltid möjligheten att ta om körkortet, så du kan köra manuell låda framöver...

    Själv har jag inte begränsat mig, men egentligen spelar ju det ingen större roll, då vi har automater i bägge bilarna... Nej det handlar inte om lathet som vissa kan tänka sig, i mitt fall handlar det numer om att maken blivit rullstolsbunden efter en fallolycka, men även innan hade jag automat, då jag uppskattar det mer...
    När jag började övningsköra, så körde jag automat till att börja med, när jag sen blivit varm i kläderna, så började jag köra manuell, utan problem... Det kan ju vara ett sätt för dig när du övningskör, börja med automat, sen kan du prova manuell, passar det inte dig, kör då automat...

    Du ska ju gå på vad som känns rätt för dig...

    Lycka till...

    Mvh M G

  • SVejsan

    Ni har Automat jag läste det. Att ni har det NU... Det du gör är att du målar in dig i ett hörn - att alltid behöva ha automat. Och det är det jag svarar på i Trådstarten... Tittar du på bränsleförbrukningen och bensinbilar så är det oftast en mer förbukning på 0,5-2 dl per mil om man jämför samma bil med och utan automat. Slå ut det både på ökad miljöbelastning och antal kronor per år... Det finns dock en del automatlådor som är bra, men finns de i din prisklass?

    Jag kör själv automat fastän jag har körkort för manuellt. Dock så busspendlar jag och cyklar huvudelen av mina transporter. Jag har gjort valet för att det är bekvämt och det har nog de flesta gjort, samt att man i vissa fall har haft möjlighet att köpa en bra bil för ett bra pris. Jag är medveten att det är miljömässigt sämre, men kompenserar de få transporterna med bilen med att ofta välja andra fortskaffningsmedel (i större grad än många andra människor), när vi använder bilen så är oftast fulllastad med människor samt den är inte försedd med onödigt stor motor.
    Du kommer att i framtiden behöva automatväxlade bilar för att du är tvingad av det.

  • SVejsan

    Självklart kommer du att kunna läsa till manuell låda också, men totalt kommer ju kostnaden bli mycket högre...
    Du gör som du vill hursomhelst - känner du det att det är det enda raka så kommer vi inte att kunna ändra dig ändå, men det finns ju vissa faktorer som man måste vara medveten om och svälja...Om man gör ett sådant val...

  • Benet

    Att ha ett körkort för automat är ju bättre än inget!
    Om du absolut inte kan tänka dig att ta ett manuellt så måste det ju var bättre än inget...

    Btw så har jag nästan aldrig lånat eller hyrt någon bil och om man ska göra det så är man oftast flera (sambon/maken) och då kan säkert någon annan köra...


    Mamma till världens bästa ♥ Wilmer ♥ och liten på jäsning
  • catsss

    har inte läst nåt som de andra har skrivit men säger om du känner att det är automat du kommer att köra. och ni har automat och kommer alltid att ha det så kör. Halverar kostnaderna lättare att hantera barnen i bilen, då man inte behöver tänka på växla osv. Lycka till :)

Svar på tråden Ni som har körkort endast för automat - har ni ångrat ert beslut?-