Quaison kallas in till VM-kvaltruppen
Forum Hälsa & Kost - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Farligt att vaccinera sig med Twinrix vid grav?

  Fre 26 sep 2008 06:48 Läst 20283 gånger Totalt 39 svar
  Verkli­gen
  Visa endast
  Fre 26 sep 2008 06:48

  Hej.

  Jag ska åka till Thailand i slutet av oktober och ska vaccinera mig då min sambo vill det.
  Jag ringde infektionskliniken och dom sa att det inte är några problem.
  Men jag har läst att vissa säger att det är risker med det..

  Är det nån som vet?


  jag är livrädd för att leva och jag är dödsrädd för att dö
 • GoldDi­gger
  Visa endast
  Sön 28 sep 2008 21:15 #22

  Spicy woman skrev 2008-09-26 23:02:46 följande:


  Sen kom jag på att is är inte alls farligt att ha i drickan nere i Thailand. För den är fabriksgjord. De kommer med stora påsar bara med is som de sen slänger in i frysarna.
  Ja det är såå många som är rädda för isen i onödan! Ett bra sätt att se att den är fabriksgjord är att det är som en grop i den.
 • 0Miiia­0
  Visa endast
  Sön 28 sep 2008 21:19 #23

  Hej Verkligen

  Jag jobbar som Distriktssköterska och kommer ofta/nästintill dagligen i kontakt med patienter som vill ha vacc Havrix eller Twinrix.
  När man är gravid...avråder vi kvinnan från att ta vaccinet då det ej finns tillräckligt med forskat på detta område. Däremot kan man välja att vacc med gammaglobulin (Hepatit A där skyddseffekten finns i 3 månader) när man är gravid...
  Hoppas detta gör dig något säkrare inför ditt val...

 • Verkli­gen
  Visa endast
  Sön 28 sep 2008 21:23 #24
  0Miiia0 skrev 2008-09-28 21:19:21 följande:
  Hej Verkligen Jag jobbar som Distriktssköterska och kommer ofta/nästintill dagligen i kontakt med patienter som vill ha vacc Havrix eller Twinrix.När man är gravid...avråder vi kvinnan från att ta vaccinet då det ej finns tillräckligt med forskat på detta område. Däremot kan man välja att vacc med gammaglobulin (Hepatit A där skyddseffekten finns i 3 månader) när man är gravid...Hoppas detta gör dig något säkrare inför ditt val...
  Tack för svaret. Ska säga till om det imorrn på infektionskliniken...=) Dumt att chansa på nåt annat, och skydd i 3 månader räcker ju bra, för sen blir det inga resor på ett tag..
  jag är livrädd för att leva och jag är dödsrädd för att dö
 • Sön 28 sep 2008 21:40 #25

  Jag skulle ha vaccinerat mig mot TBE när jag upptäkte att jag var gravid, och den ska man inte ta så länge man är gravid och ammar. Men är osäker på vad man säger om Twinrix, men vad jag har fattat ska man försöka att hålla sig ifrån vaccinationer under graviditeten, för man vet inte hur fostret påverkas.

 • Smultr­onblom­ma
  Visa endast
  Mån 29 sep 2008 13:05 #25

  Jag är gravid i vecka 14 har har idag vaccinerat mig med havrix mot hepatit A. Ringde till infektionsmott på sjukkhuset och frågade om det var ok trots att jag var gravid. De sa att det inte var någon fara och att det är viktigare att vaccinera sig mot hepatit A då man är gravid än om man inte är gravid eftersom det är mycket farligare för gravida att få hepatit.

  hittade även dessa länkar:

  netdoktor.passagen.se/default.ns&intListStart=3&intQuestion=62364&intArea=52

  www.kungsportslakarna.se/vaccinfo.htm

  Ring och rådgör med din infektionsmottagning om du är orolig!

 • Smultr­onblom­ma
  Visa endast
  Mån 29 sep 2008 13:06 #26
  Svar på #25
  ska resa till turkiet en vecka nästa månad.
 • Mån 29 sep 2008 13:09 #27

  Vi var på semester i Thailand och då var jag i v 10 ungefär. Gick hur bra som helst!!!! Njut av din semester!

 • pricke­n745
  Visa endast
  Mån 29 sep 2008 13:13 #28

  nu blir jag ju lite orolig....jag fick nämligen hepatit b spruta för några veckor sedan och jag är iv ecka 15.

  Borde jag vara orolig??

 • Tis 30 sep 2008 10:30 #29

  Jag har precis pratat med min läkare om det då jag ska ut på praktik (ssk student) och dom i skolan rekomenderar oss att göra det. Men.... min läkare avrådde mig för att göra det! Hon tyckte inte att man skulle utsätta barnet för den risken som det innebär att vacc sig mot hep B utan att man istället skall försöka vara mer försiktig så att man minskar risken för smitta.

 • Tis 30 sep 2008 10:43 #30

  Tänkte bara säga att om du äter maten där nere så var noga med att den är nytillverkad. Ät alltså inte tex buffeér, mat som står framme typ plockmat. Risken för smitta via mat ökar ju längre maten stått framme. Hepatit A sprids via maten så det finns mer än magsjuka/matförgiftning som smittar den vägen.

  Ang. sjukförsäkring:
  Min kompis som är gravid i vecka 23 skall åka på semester nu så hon kollade upp detta och hennes försäkring gäller bara till v 25 om man åker utomlands, så kolla upp med din försäkring innan du åker.

  Flygresan:
  Som nån skrev så är det bra att inhandla stödstrumpor. Flygresan är lååång ( har själv varit där tre ggr). Tänk på att försöka röra på fötterna så mycket du kan. Ha lite tågympa Blodcirklulationen i benen kan vara sämre hos gravida och det kan därför uppstå problem när man flyger och sitter stilla så länge.

  Jag vill inte skrämma dig detta är bara tips
  Ha en skön semester!!!!!

 • Fre 3 okt 2008 14:39 #31

  Smultronblomma:
  Jo, visst är det farligt att få hepatit A (eller B för den delen) men varför ska de envisas att vaccinera när det finns annat att tillgå? Gamaglobulin skyddar utmärkt.
  Inte mot Hepatit B, men denna variant är det ju väldigt, väldigt liten risk att man kan få. Den smittas ju bara via blod, sexuellt o så.

  Pricken:
  Om du ska vara orolig? Förmodligen behöver du inte vara det, men återigen: det rekommenderas inte att bli vaccinerad under en gravidietet då man inte vet hur fostret påverkas. Men det kommer olika besked från olika delar av landet då vissa infektionskliniker gladeligen vaccinerar gravida medan andra avråder det.

  Jag upprepar mig från sid 1: Gamaglobulin skyddar mot hepatit A och kan ges till gravida utan fara för påverkan för fostret.
  Konstigt att inte alla blir erbjudna det?

 • Smultr­onblom­ma
  Visa endast
  Lör 4 okt 2008 14:46 #32
  Svar på #31
  Jag frågade om Gamaglobulin mot hepatit A. De sa att det var ålderdomligt och att på univeristetssjukhusen har de slutat att vaccinera med det för två år sedan.
 • Lör 4 okt 2008 15:05 #33
  Smultronblomma skrev 2008-10-04 14:46:34 följande:
  Svar på #31Jag frågade om Gamaglobulin mot hepatit A. De sa att det var ålderdomligt och att på univeristetssjukhusen har de slutat att vaccinera med det för två år sedan.
  Vilket inte stämmer för alla universitetssjukhus! På infektionskliniken på Linköpings universitetssjukhus får man inte vaccinera sig vare sig med Havrix eller Twinrix när man är gravid! Om man ska åka utomlands rekommenderas man istället att ta gammaglobulin mot Hepatit A eftersom det skyddar i 3 månader och inte påverkar fostret! Är man inte gravid är det naturligtvis en annan sak vad de rekommenderar men det var ju inte det frågan gällde här!
 • Lör 4 okt 2008 15:06 #34

  Infektionsmottagningen menade jag naturligtvis.

 • Lör 4 okt 2008 15:47 #35

  Vi vaccinerar oss mot hepatit B på jobbet och jag har blivit avrådd. Har tagit 2 av mina sprutor (innan jag blev gravid) och ska nu vänta med den tredje (och sista) tills 6 månader efter förlossningen. Behöver ej börja om vaccinationsprogrammet.

 • Smultr­onblom­ma
  Visa endast
  Lör 4 okt 2008 16:06 #36

  Jag berättade att jag var gravid men de sa att det inte var någon fara för gravida att vaccinera sig med havrix. Gammaglobulin hade de inte vaccinerat någon med det sedan 2006. Kanske ändå ändå är vissa kliniker fortfarande använder sig av gammaglobulin? Hittar endast gamla artiklar om gammaglobulin. på nätet heller. ingen nyare än 06?

 • Smultr­onblom­ma
  Visa endast
  Lör 4 okt 2008 16:07 #37

  Hittar inte det i fass heller. Har det något annat läkemedelsnamn?

 • Lör 4 okt 2008 20:17 #38
  Smultronblomma skrev 2008-10-04 16:06:51 följande:
  Jag berättade att jag var gravid men de sa att det inte var någon fara för gravida att vaccinera sig med havrix. Gammaglobulin hade de inte vaccinerat någon med det sedan 2006. Kanske ändå ändå är vissa kliniker fortfarande använder sig av gammaglobulin? Hittar endast gamla artiklar om gammaglobulin. på nätet heller. ingen nyare än 06?
  Konstigt att de säger annorlunda...till mig sa de som sagt att man inte skulle vaccinera sig med Havrix eller Twinrix när man är gravid....det är ju sjukt att de inte använder sig av samma rekommendationer!! Vad gäller gammaglobulin vet jag inte om det har något annat namn...vet inte heller om de använda på andra än gravida som behöver skydd mot Hepatit A...

  Men som sagt, att de säger olika på olika sjukhus är ju korkat! Jag menar, antingen finns det risker med att ta det vid graviditet eller så finns det inte...man kan ju inte acceptera ett mellanting liksom...
 • Adnils­ka
  Visa endast
  Mån 13 okt 2008 12:09 #39

  Hej!

  Jag ska till Istanbul, är det tänkt, och måste i sådant fall vaccinera mig mot Hepatit A. Enligt infektionsläkare Björn Falck vid Sophiahemmet (som skrivit en bok i ämnet) ska det vara helt ofarligt för fostret om jag vaccineras med Havrix. Dessutom är det superviktigt att ha skyddet eftersom en gravid kvinna som får Hepatit A tydligen löper betydligt större risk att dö.

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!