Stjärnornas tidigare jobb – innan de slog igenom
Forum Utlandsförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Flytta tillbaka till Sverige fran USA med barn och Amerikansk man

  Tor 16 okt 2008 23:19 Läst 7013 gånger Totalt 11 svar
  annika­erbe
  Visa endast
  Tor 16 okt 2008 23:19

  Har bott i USA, mestadels Kalifornien, i 9 ar nu. Min dotter Maja ar 16 manader och vi, min man Kevin och jag, funderar fram och tillbaka pa att flytta till Sverige. Sa mycket praktiskt att tanka pa;

  Min man undervisar Communications (Public Speaking, Interpersonal, Intercultural Communications, Argumentation and Debate) har pa College niva. Kan han fa jobb i Sverige som Engelska larare??? Hur??

  Sjalv har jag last ca 80 poang Svenska och 40 poang Franska pa Svenskt Universitet, och sa har jag en Bacholar's Degree i Economics fran USA. Hmmm... Vad skulle jag kunna jobba med?

  Undrar ocksa hur det skulle vara for min Amerikanska man att anpassa sig till Sverige? Har nagon annan erfarenhet av detta?

  Tack pa forhand for hjalp!

  P.S. Ursakta den daliga Svenskan, ar for Amerikaniserad...

 • Skorpa­n2
  Visa endast
  Tor 16 okt 2008 23:25 #1

  Så mycket tips så hur det kan bli med jobb har jag inte. Däremot har jag flyttat med min amerikanske make till sverige för några år sedan och han trivs mycket bra i Sverige. Är nog mer jag än han som längtar "hem" till USA.

 • Igelko­tten Sthlm
  Visa endast
  Tor 16 okt 2008 23:37 #2

  Jag tror att de flesta universitet har kurser som erbjuds helt på engelska, så din man skulle säkert kunna jobba som lärare även här i Sverige.

  Har du jobbat i USA? Med din examen kan du nog göra lite allt möjligt, vad vill du själv?
  80 p svenska skulle väl kunna utvecklas till någonting åt lärarhållet, med lite pedagogik som vidareutbildning? Översättare känns också som någonting du skulle kunna göra, med så mycket svenska och stor erfarenhet av engelska språket.
  En kandidatexamen i Economics/Nationalekonomi skulle väl kunna motsvara civilekonom? Har inte sådär jättestor koll på vad man kan jobba med om man har fördjupning nationalekonomi, men det är ju annars en dörröppnare till alla jobb som kräver eftergymnasial utbildning i ekonomi. Och då finns det ju massor.

 • annika­erbe
  Visa endast
  Fre 17 okt 2008 00:43 #3

  Tackar sa valdigt mycket for de snabba svaren!! Skorpan och Igelkotten. Far skriva mer sen, eftersom jag ar pa jobbet.

  Skont att inte kanna sig sa ensam.

  It's a small world after all, som de sager...

 • HeddaB­igBum
  Visa endast
  Fre 17 okt 2008 00:46 #4

  Jag har gjort just den flytten med min amerikanska man, men dock utan barn.

  Vi bodde i Stockholm i 4 år innan min man "gav upp". Eller, gav upp och gav upp... Han kunde helt enkelt inte hitta ett bra jobb inom sitt område (där han har utbildning, erfarenhet och där han vill stanna).
  Men om din man redan har jobb tror jag det blir mycket enklare. Rent kulurellt så var det inga stora problem för min man att anpassa sig. Visst fanns det stunder, men det gör det ju för de flesta som bor i ett "annat land"... även oss utlandssvenskar. Eller hur?

 • Lör 18 okt 2008 12:55 #5

  Jag tänker genast på att din man skulle kunna jobba på ett stort företag som någon form av presale stöd. Hur gör ett svenskt företag en säljande presentation i USA...
  Har inte din mans college något utbyte med svenska universitet ? Kan han inte söka gästforskar tjänst etc - till att börja med.

  Du behöver väl bara läsa lite pedagogik för att bli lärare tror jag. Har du arbetserfarenhet inom ekonomin ? I så fall kan du ju söka ekonom jobb - kanske rent av controller jobb

 • annika­erbe
  Visa endast
  Lör 18 okt 2008 17:32 #6

  Tack Pysse for ditt inlagg (och tack igen till all andra som svarat och svarar)!

  Jag har sjalv tankt att Kevin skulle kunna vara nagon slags konsult till Svenska foretag som vill bli battre pa det Engelska spraket, kultur och presentation osv.

  Ocksa en bra ide att kolla med hans skola/skolor om de har nat utbyte eller kontakter med Svenska universitet - har inte ens tankt pa det - sa tack!!

  Maste nu ga och klippa haret, men har nu mer att tanka pa tack vare Svenska smarta kvinnor som hjalper en framling langt borta i USA. Svenskar bryr sig mer om varandra kanske an Amerikaner - sa tack igen : )

 • Heathe­r
  Visa endast
  Lör 18 okt 2008 18:15 #7

  Mitt råd är att kika in på www.mumsinsweden.com (forum för engelsktalande mammor i Sverige) där det finns många mammor från USA som gjort liknande flytt (och är mitt i planering av flytt) som du tänkt dig.


  De kan hjälpa dig med det praktiska och ge en massa andra bra tips och råd! Glad 


  ღ Anton 051101 ღ Erin 070413 ღ
 • Sweet Pea
  Visa endast
  Tis 21 okt 2008 10:45 #8

  Min man flyttade hit från USa för 8 år sedan. Han fick jobb som gymnasielärare rätt snabbt men har sedan haft ganska svårt att byta jobb. Han har varit frustrerad över att det inte finns så många möjligheter för honom här som det skulle finnas i USA. Det är säkert bra att han nåot innan ni flyttar hit men det är förmodligen inte superlätt (om ni inte kan få till någon typ av gästforskartjänst vill säga).

  Min man har haft det lite svårt att anpassa sig i Sverige, tycker att svenskar är så konflikträdda. Han är garanterat inte det och det skapra problem ibland.. :) Nu efter 8 år har han dock anpassat sig bra och har en bra känsla för de svenska koderna. Det beror säkert främst på hur man är som person om man anpassar sig lätt eller ej.

  Lycka till!

 • Ons 22 okt 2008 19:14 #9

  Hej!
  min man som är amerikan och jag flyttade tillbaka till sverige för två år sedan. Inget vi ångrar (än så länge). Visst längtar man tillbaka ibland men finner ändå att livet har mer att erbjuda här, speciellt nu när man väntar smått. Är man öppen för det mesta finns det jobb att få och svenska kurser att gå. Vi kan kanske sakna att kunna tala med andra som varit i samma situation då det är en stor omställning att flytta. Rädsla blandat med förväntan. Du har säkert hört om svea och är kanske själv medlem? Jag vet att va där vi bodde, deras hemsida hade tips o råd för hemvändande svenskar.
  Min man tyckte i början att svenskar var slutna och inte lika öppna som amerikaner och det kan jag väl hålla med om även som du
  Sweet pea nämnde, konflikträdda.

  Lycka till annikaerbe o alla ni andra oxå.
  =)

 • Mån 27 okt 2008 12:10 #10

  Här har du en till som släpat med karl och barn hem till swe...=) Vi har dock haft ganska tufft första 1 1/2 året då jobb fronten ej funka för min sambo, han är dock utbildad elektriker och rörmokare men utan svenska licenser gick allt åt skogen...Han fick efter många om och men nyligen jobb inom en helt annan bransh men det är bara att ha tålamod och det kan bli enkelt för er men ge inte upp om det kanske mot alla odds tar emot lite....=)

  Jag hoppas att flytten blir enkel och något min sambo sa att han fick lite av en kultur chock och kände sig väldigt utanför..Men nu när språket rullar bättre börjar han känna sig mer hemma här...=)

  Lycka till

 • Fre 21 nov 2008 23:16 #11

  Hej, Vad skönt att läsa om er allihop. Vi försöker också hitta ett liv i Sverige. Vi flyttade hit för två år sedan från USA. Jag är föräldraledig och min man försöker lista ut vad han ska göra här. Just nu har han ett vikariat som engelsk och matte lärare men för att få riktig anställning måste han nog plugga i två år vilket han inte riktigt känner för. Vi får se hur det blir... Lycka till annikaerbe! Skriv gärna om du har frågor om något.

Svara i tråden: Flytta tillbaka till Sverige fran USA med barn och Amerikansk man
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll