Inlägg från: vickis75 |Visa alla inlägg
  • vickis75

    2-3årstrotset Stödgrupp

    Sällar mig till skaran.

    Jag har en Hannah på 2½ - envis som få i vanliga fall, utvecklingsfaserna är inte direkt jättekul... *himlar med ögonen*

    Vad gäller påklädning får hon sammanbrott hur vi än gör. "NEJ, Hannah inte lillar den tröjan" o.s.v. Det vi gör här hemma är lite åt samma håll som ovan, att vi väntar ut henne, fast vi går undan från henne och låter henne sitta och fundera på saken ett tag. Alltså, säger lungt och sansat att "Nähä, ska du inte klä på dig idag. Då går jag ut i hallen en stund så kan du sitta här och tänka ett tag." Det verkar vara det som fungerar bäst - just nu.

    Vid matbordet brukar hon få sitta kvar även om hon inte äter - samma gäller för storebror. Där funkar det å andra sidan bättre (just nu)...


    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    TheCoopers skrev 2008-10-23 11:09:16 följande:
    Vår dotter lider dessutom av en svår släng av MAMMITIS ( mamma-sjukan ) hahhahaNEEEEJ PAPPA ! säger hon kanske 1000 ggr per dag Men bara om jag är där , när pappa är själv med henne går det hur bra som helst .
    Den lider Hannah av med.

    Hannah blandar "neeej pappa" med "pappa är dym". Hon har lite svårt för u - det blir oftast y.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    TheCoopers skrev 2008-10-23 11:20:16 följande:
    Hahahha Tjoohooo va härligt Så var jag förövrigt med som liten - så pass att jag kastade mig baklänges och spräckte huvudet när pappa kom och hämtade mig på dagis . Jag var onekligen ett underbart barn *S*
    Hoppsan!

    Jadu, då vet du i alla fall vad du har att vänta dig.

    Faktum är att jag minns att jag var SÅ arg på mamma att jag bet sönder en klänning hon försökte tvinga på mig. Fot i munnnen Hannah verkar vara precis likadan, även om hon hittills inte tuggat sönder sina kläder...
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    miamartini skrev 2008-10-23 18:25:13 följande:
    Casper drömmer jätte mycke periodvis.... ibland blir han super ledsen, näst intill otröstlig o ibland e han jätte arg när han vaknar mitt i natten.... kan vara rätt så jobbigt mellan varven... fast allra jobbigast e de nog för honom
    Låter precis som Hannah. En natt blev hon jättearg i sömnen och sopade till maken så det skvatt om det.

    Hon sover för tillfället i vår säng, eftersom vi håller på att bygga hennes rum (vi har gjort två barnrum av ett större rum och hennes är inte klart än).

    Southern Belle: Åh jag har en liiiten aning om hur du har det hemma - Hannah är 2½ och storebror är 6½.  Skitkul med två i utvecklings/frigörelseperioder samtidigt.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75

    Hejsan TBB, kul att se dig här!

    Precis så gör Hannah med - allt ska av och så börja om från början.


    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75

    Instämmer med kloka FC ovan.

    Behöver inte alls bli värre. Skulle kunna tänka mig att det beror lite på gränssättningen nu (inte bara det givetvis, men till en del i alla fall). De testar ju nu för att se var gränserna går och om det över huvud taget finns några gränser, eller något i den stilen.

    Sedan håller jag med om att barn är olika och trotsar på olika sätt i varje utvecklingsfas - en del kanske är lugnare den här omgången men får värsta anfallen i 6-årsåldern istället.

    Wille hade sina anfall runt 2 år (gissa om jag hade förträngt det ) och har (haft? - vet inte om det är över) en period nu runt 6-6½, men inte alls på långa vägar lika frustrerande och jobbig som den när han var 2.

    Barn är inte stöpta i samma mall, tack och lov.


    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    SmBacke skrev 2008-10-24 14:29:45 följande:
    känner igen dig, pratade inte vi i en tråd för ett tag sen om april mammor eller nått liknande??
    Aprilbarn som är födda 2006? I så fall finns The Bumblebee och jag bl.a. här: ~**~ APRILmammorna 2006 ~**~ 
    MuminMy skrev 2008-10-24 14:07:28 följande:
    Avdramtisera det förbjudna de gör, istället för att säga "usch va äckligt" och göra stor affär av spottande så säg "spottar gör vi på toan" och led barnet dit gå sedan därifrån.De vill ju ha reaktionen, får de inte den slutar de.
    Den regeln införde vi med kiss- och bajsprat med storebror. Enda jobbiga var att han avhandlade dagens kiss- och bajsprat på morgonen när vi klädde på och gjorde i ordning för förskolan.  
    skruttis11 skrev 2008-10-24 18:03:59 följande:
    kommerin å skriker lilte aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaavet ni kan ni gissa va min son har gjort    gubben var ute med kevin som är 2½ å sen med lillebror 5 veckor! så skrek lillebror lite granna så gubbn gav lillebror nappen! kan ni gissa då vart storebror var!"!?? I VATTNET!!! onge blir hystersikså bölar han sen när man säger åt honom ljuvliga trotsåldern
    Oj då! Måste säga att de är snabba som jag-vet-inte-vad med, räcker med att titta bort 2 sekunder så hinner de med massor. Fot i munnnen
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    SmBacke skrev 2008-10-24 19:25:34 följande:
    jaså den finns fortfarande kvar? =)
    Japp.
    skruttis11 skrev 2008-10-24 18:55:25 följande:
    skojar du de går as fort emd de små barnen
    Jag brukar hävda att de lever i någon annan dimension där tiden är lite annorlunda.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    ellen2008 skrev 2008-10-26 21:25:33 följande:
    Vilken bra tråd !Har också ett litet monster här hemma, en kille som fyllde 3 i augusti.... känner igen mig så på så många inlägg.... ena sekunden "mamma vad fin du är i håret" andra sekunden "mamma jag är så arg på dig".... och det där med "jag vill inte ha pappa"....ni som redan varit med om detta (äldre barn) HUR LÅNG TID VARAR DET? Hur länge ska vi stå ut? Vårat monster kom mer eller mindre på hans 3-årsdag....
    Jag minns inte exakt, men Wille hade kommit in i en lugn period när jag blev gravid med Hannah (tror jag - i vilket fall som helst var han lugnare när hon föddes, då var han 4 år och 2 veckor typ ).

    Hannah sover middag på förskolan än så länge, men har mer eller mindre slutat de dagar vi är lediga. Nu i helgen har hon inte sovit alls på dagen och ändå fungerat utan några jättevredesutbrott.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    Ivriga mamman skrev 2008-11-12 18:42:50 följande:
    Svar på #168Jag brukar "ignorera" (eller vad man ska kalla det) vår kille om han tex vägrar att ta på sig overallen på morgonen, genom att bara ta på honom den utan att visa att jag blir irriterad. Det frestar men jag märker att protesten från honom inte blir lika stor som om jag skulle bli arg. Men visst ibland blir man ju skogstokig på riktigt och det måste man ju få bli för att vara mänsklig ;)Solei, jag tror också att man ska plocka de bitar man vill av de olika input man får gällande barn och barnuppfostran.Man är ju proffs på sina barn och måste ju göra det som känns bra!Trevlig kväll allihopa!
    Vi har börjat använda någon liknande form av ignorering här hemma nu. Vägrar Hannah ta på sig kläderna och försöker inleda ett skrikanfall säger vi något i stil med att "nähä, vill du inte ta på dig nu, sitt här en stund då och säg till när du vill ta på dig". Vi lämnar inte rummet, och vi totalignorerar henne inte - men vi vägrar att låta henne sätta igång en konflikt (lyckas jag förklara så att det går att förstå över huvud taget? ).

    Istället för att bli osams med Hannah hjälper jag storebror med att borsta håret eller klär på mig själv o.s.v. Resultatet är strålande! Hon tycker det är skittråkigt att inte få igång oss och väldigt snart kommer det ett "mamma klä på mig" eller "nu Hannah vill klä sig". Det vi verkligen bara "bestämmer" att "så här är det" är när det gäller astmamedicinen, där får hon välja om hon ska hålla Nebunetten eller om vi ska göra det.

    Vi visar att det finns tydliga gränser, men väljer våra strider.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    mammalove77 skrev 2008-11-13 12:56:35 följande:
    "kul" att läsa om andra små trots-monster. Tycker bara att min son är så tidig med att trotsa med så mkt. han är bara 2, men kan mkt väl säga att han inte vill äta, klä på sig, gå till dagis..eller vad det nu kan vara just då.
    Hannah började vid typ 1½ och sedan har det bara fortsatt...  Väldigt olika det där från barn till barn tycker jag.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
  • vickis75
    Anke skrev 2008-12-11 17:12:20 följande:
    läs trotsboken, där står det om olika trotsåldrar, som även är utvecklingsfaser, de håller på titt som tätt fram till tonåren. 
    Jag lånade Trotsboken och läste när sonen var i någon av sina faser. Jag hittade den delen där det står om typ "extremt viljestarka barn" eller något liknande och kände igen sonen precis. Och ja, mycket där stämmer på båda barnen. Skönt att kunna läsa lite och få lite tips.

    Just för tillfället har Hannah kommit in i en något lugnare period. Hon försöker inte provocera fram reaktioner kring gränserna _varje_ dag just nu i alla fall.
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår.
Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp