• Indy500

    Vad äter svanar?

    Har en tam svan hos oss varje dag.
    Har gett bröd och så till den, hoppas d e ok...
    Kan inte så mkt om fåglar.. vad kan man ge den att äta och hur mkt är ok? Så deninte blir sjuk eller så?

  • Svar på tråden Vad äter svanar?
  • Skylark

    Hej! Svanen äter mest sådant som finns nära vattnet den lever i: alger o sjögräs i sjön och gräs, löv och frön från träd i närheten. Bröd är ju frön (säd) som vi malt ner o fixat till lite ;) så det är nog utmärkt. Undvik dock bröd med mkt salt i - fåglars njurar mår inte så bra av mkt salt. Det kan vara svårt för svanar att hitta föda i naturen på vintern så den här svanen är nog tacksam för lite hjälp... :) Ni kan köpa stora säckar med frön om ni vill, det blir billigare än bröd. Hör gärna med er lokala Ornitologförening (ornitologer sysslar med fåglar...) eller Naturskyddsförening (googla el via Enrio så hittar ni dem: de hjälper säkert gärna till!) Glöm frstn inte att om ni väl börjat mata så ska ni inte sluta mitt i vintern. Då vet inte svanen vart den ska ta vägen för att hitta mer mat. Med lite tur får ni träffa svanens ungar i sommar... o förrestenn svanar lever i par i många år och ibland hela livet! Lycka till och njut turen att ha fått en svankompis på tomten! :)

  • och

    Bröd är bra om det är fullkornsbröd, vanligt vitt bröd är alldeles för näringsfattigt och ger inte svanen tillräckligt med kalorier. Ger man för mycket vitt bröd får svanen inte tillräckligt tjockt fettlager för att klara vintern. Man kan ge hel säd istället, tex vete är bra, och havre funkar väl också.

    Vad kul med en tam svan, och härligt att höra att du matar den.

  • svanvänn

    Kokt ris med blandad men havre, korn, råg och vete flingor samt skalad solrosfrön inblandad verkar gå åt, utöver flerkornsbröd....

Svar på tråden Vad äter svanar?