• Anonym

    Hur mycket får vi låna med dessa inkomster?

    Ska till banken på torsdag och få lånelöfte till hus. Hur mycket tror ni att vi kan få låna utifrån förutsättningarna nedan? Och hur mycket är det egentligen realistiskt att låna? (Har ju hört en del om s k glädjekalkyler...)

    Jag tjänar 25 500 kr före skatt. Min man ca 24 000 kr. Vi har ett CSN lån på 1000 kr/mån och ett billån på 2000 kr/mån (som dock är avbetalt i sommar). Utöver detta har vi två barn.

    Tacksam för alla spekulationer.

  • Svar på tråden Hur mycket får vi låna med dessa inkomster?
  • Joual

    Att lånelöften inte alltid är generella beror på att bostaden är säkerhet för lånet. Om jag vill låna en miljon till en villa i en storstad så kan banken utgå från att de får igen pengarna. Om jag istället vill låna en miljon till ett hus i den lilla byn Bakomträsk i Lappland så vet inte banken med säkerhet att bostadens värde kommer att bestå.

  • Anonym

    Carisma95 skrev 2008-11-10 16:51:19 följande:


    Tja...(?) Oavsett vilket, så har det hänt en hel del på bolånemarknaden senaste 6 månaderna! Så räkna INTE med att ni får samma lånelöfte.
    Många banker kräver dessutom minst 10 % i kontantinsats.
    Förhoppningsvis uppvägs det av att min man har fått en kraftig löneförhöjning på 4000 kr sedan dess.
  • Anonym

    Joual skrev 2008-11-10 16:54:33 följande:


    Att lånelöften inte alltid är generella beror på att bostaden är säkerhet för lånet. Om jag vill låna en miljon till en villa i en storstad så kan banken utgå från att de får igen pengarna. Om jag istället vill låna en miljon till ett hus i den lilla byn Bakomträsk i Lappland så vet inte banken med säkerhet att bostadens värde kommer att bestå.
    Fast om man köper lägenhet eller hus i samma stad så borde det ju inte vara någon skillnad?
  • Anonym

    det beror ju lite på vart någonstans i landet ni bor eftersom lånen varierar i dom olika länen sen beror det ju på vilken bank ni går till det kan skilja jätte mycket från bank till bank...sen är bankerna extra försiktiga med att låna ut pengar nu eftersom vi är inne i en lågkonjunktur...

    Vi fick ett lånelöfte på 875000 kr på en inkomst min sambos då räkna dom honom som ensamstående med barn vi har ett barn och hans månadslön ligger på ca 22000 kr i månaden

  • Anonym

    Hoppsan! Fick visst reda på att sambon skrev in 2,3 milj som summa när vi ansökte om lånelöfte.

    Hoppas att de inte kommer att skratta åt oss på torsdag...

  • Anonym

    Vi har liknande löner som er men vi fick lånelöfte på 2,3 miljoner baserat på hans lön och min föräldrapeng. Så det vore inget problem för er att få lån. Men det beror ju på om det är ett renoveringsobjekt ni vill ha och var huset ligger.

    Lycka till!

  • Anonym

    Anonym skrev 2008-11-10 22:14:01 följande:


    Vi har liknande löner som er men vi fick lånelöfte på 2,3 miljoner baserat på hans lön och min föräldrapeng. Så det vore inget problem för er att få lån. Men det beror ju på om det är ett renoveringsobjekt ni vill ha och var huset ligger.Lycka till!
    Låter skönt att de inte kommer skratta åt oss i alla fall då.
  • skåne tjej

    Berätta gärna hur det gick för er på banken


    De flesta kvinnor väljer nattlinne med större förstånd än de väljer män.
  • TheLe84

    oj vilka summor det pratas om!

    Min man får ut ca 24 000:- efter skatt och jag är student och går på studielån + extrajobb (har dock bara en termin kvar och garanterat jobb efter) Csn räknar de ju inte som inkomst och extrajobbet ger ca 1000:- i månaden för min del.

    Vi har sparat ca 100.000:- under året som gått. En stor del av det har vi tänkt lägga som kontantinsats (en del till buffert också). Vi fick 800 000:- i lånelöfte INNAN lågkonjukturen.

    Nu vet jag inte hur det skulle bli. Vissa banker kräver ju nu 10% i kontantinsats. Men dit jag ville komma iaf var att det är så konstigt att det blir så skilda summor. Jag vet flera som har betydligt sämre ekonomi än oss som fått lånelöfte på över en miljon. Vad kommer sig detta???
    (kan tillägga att vi aldrig haft betalningsanmärkningar och liknande, inga krediter heller)

    Ursäkta att jag kom bort från Ts fråga, men jag tänkte bara berätta vår situation.

Svar på tråden Hur mycket får vi låna med dessa inkomster?