Inlägg från: Mitti |Visa alla inlägg
  • Mitti

    Vad bör en nittonåring betala hemma?

    Som rubriken lyder:
    Vad är det rimligt att förvänta sig att en 19-åring som tjänar egna pengar ska betala hemma?

    Hon bor hemma och disponerar tv, telefon, internet, mat, hygien, mm mm helt fritt. Hon har nu fast jobb, fick sin andra lön denna månad. Hon tog själv upp att hon ska börja betala för sig (bra!) och nu undrar jag vad som är vettigt att sätta som hennes del?

  • Svar på tråden Vad bör en nittonåring betala hemma?
  • Mitti

    Nu kollade jag upp på konsumentverkets sida vad de rekomenderar och det är 3 440 kr per månad. Det är ca 4000 kr. mindre än vad de beräknar kostnaden att bli för samma tonåring i egen lägenhet.

  • Mitti

    Tack för era synpunkter!

    Ja, nog kostar det alltid!
    Jag kan ju märka stor skillnad på kostnaden då hon inte är hemma, tex sover hos pojkvännen eller är bortrest. Stor skillnad!

  • Mitti

    pulmones, hpller helt med dig!
    Det är bl a därför jag frågar. Jag vill ju att hon ska bli självständig och klara sig själv den dagen då hon flyttar hemifrån.

  • Mitti

    tack för alla svar!

    Ja vi ska prata om det och naturligtvis får hon säga själv också hur hon tänker. DEt var ju hon själv som tog upp det, och jag är så glad över det, det visar på mognad tycker jag!

    Men en riktlinje är ju det som konsumentverket säger, och så är det alltså 3 440. Tycker det låter rimligt....

    Hon tjänar bra och kommer att ha råd att spara ändå. Och hon vill flytta hemifrån snart!

  • Mitti

    väldigt olika hur man gör ser jag....

    vi har ännu inte pratat och bestämt nåt
    hon jobbar hela dagarna och är trött så hon orkar inte ta upp det samtalet. har bara sagt att hon har ett förslag....

  • Mitti

    Om min ekonomi vore sådan att jag inte behövde hennes bidrag s¨å vore det ingen fråga. jag kan inte spara och lägga undan några pengar jag behöver varje krona för att klara basbehoven.

  • Mitti

    Vi har kommit överens om 2500 och det är jättebra.
    Det var ju hon själv som tog upp frågan och hon vill bidra. Vi har pratat om saken och har en god överenskommelse så det känns bara bra.

  • Mitti

    ebben det är en bra tanke...
    hon sparar själv nu, och på nåt sätt känns det ändå bra att hon får ta det ansvaret s jälv...

  • Mitti

    Svar till kamomil:
    Det är inte så lätt för ungdomar att få egen bostad , åtminstone inte här där vi bor. Hon har sökt ett bra tag. Men jag tycker heller inte att det är jättebrådskande, hon är bara 19 år och har sitt första riktiga jobb. Den dag hon får en bostad och flyttar hemifrån kommer jag såklart att glädjas med henne, men jag kan inte bara knuffa ut henne ur boet!


    kamomil skrev 2009-01-05 21:41:31 följande:
    Jag förstår inte riktigt...varför bor "barnen" , de vuxna barnen med jobb hos sina föräldar?? Är det en ekonomisk kompromiss för att föräldarar och barn har svårt att få ekonomin att gå ihop, att man lever som i ngn form av kollektiv (fast att man är en familj), ja då ska väl alla kostanderna delas lika! Annars tycker jag det verkar lite glidigt att vuxna människor skall bo hos sina föräldar och betala ynka 3500kr i månaden!!! jag flyttade när jag var 18 och fick ett jobb, skulle aldrig drömma om att bo kvar hos m o p med flera tusen till övers....jag förstår inte!? Och är det barn som går i gymnsiet så inryms det ju i föräldraansvaret att försörja dessa barn, de ska bara betala sådant som är självvalt, kläder, smink, bio mobil osv, men inte mat och hyra.....
Svar på tråden Vad bör en nittonåring betala hemma?