• jassikan

    Butiker som säljer utan f-skattsedel?

    Skickade en fråga till skatteverket via mail:
    Måste man ha f-skattesedel för att sälja till privatpersoner?

    Svar:
    Det är inget tvång att ha F-skattsedel.

    Om man säljer tjänster är det att föredra att man har en F-skattsedel iannat fall blir den som köper tjänsten skyldig att betala sociala avgifterpå den ersättning som uppdragstagaren får. Du kan läsa mer om skattsedlarnas rättsverkan i nedanstående länk:
    www.skatteverket.se/4.18e1b10334ebe8bc8000148.html

    Redovisa inkomst
    Inkomsten från enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft förpersonligt bruk, t.ex möbler, hemelektronik, prydnadsföremål o.d, behöver du inte ta upp i inkomstdeklarationen om den totala vinsten är mindre än 50 000 kr.
    Men om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.
    Läs mer i broschyren Hobbyverksamhet, SKV 344 eller Så fyller du i "Skatte- och avgiftsanmälan, SKV 418.

    Moms
    Om du bedriver näringsverksamhet (ett företag) ska du redovisa moms på försäljningen. Men det är olika regler för varor och tjänster.

    Om du inte bedriver näringsverksamhet, men säljer för minst 30 000 kr per år, kan din verksamhet ändå betraktas som yrkesmässig. Detta gäller t.ex. om du säljer varor i din hobbyverksamhet. Det kallas att du bedriver verksamhet under näringsliknande former. Då ska du redovisa dina varor under Hobby, men försäljningen är även momspliktig.

  • jassikan

    Har personligen aldrig behövt visa upp f-skattesedel vid inköp av varor. Däremot har en del krävt momsregisteringsnummer och kopia på företagsregistrering hos Bolagsverket.

Svar på tråden Butiker som säljer utan f-skattsedel?