• Anonym (**)

    Umgängesresor till föräldern som inte har barnen på heltid. HJÄLP!

    Om kostnaderna för resan är betydande så ska man fördela kostnaden mellan föräldrarna utifrån kvotdelningsprincipen. Det innebär att den som har bäst ekonomi ska betala störst del av resan.

    Det är umgängesföräldern som ska stå för det praktiska kring resan, allt du behöver göra är att betala din del av det billigaste färdmedlet. Frågan är om det överhuvudtaget är rimligt att barnen ska åka buss när det är stort avstånd, annars är ju det billigast. Kolla upp vilket som är det billigaste färdmedlet av de som är rimliga. Sedan talar du om för pappan att du sätter in pengarna på hans konto och så är det upp till honom att se till att barnen kommer fram och tillbaka.

    Hur många procent var och en ska betala räknar man ut på samma sätt som man räknar ut underhållsbidraget. Det kan du läsa om på Försäkringskassans hemsida. www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/separerar/underhallsbidrag/

  • Anonym (**)

    Med tanke på att du är student så ska du förmodligen bara betala några procent av resekostnaden och pappan resten.

    Tala om för honom att du inte skickar iväg barnen förrän du vet att det finns biljetter till hemresan. Sedan kontaktar du en advokat för att få hjälp att räkna ut hur mycket var och en av er ska betala för resorna. Om inte pappan accepterar uträkningen så får du gå till Tingsrätten för det är definitivt inte meningen att du ska betala halva resan när du dels inte valt hans flytt och dels är betydligt fattigare än han.

  • Anonym (**)
    Anonym skrev 2008-11-29 20:16:46 följande:
    Yepp, det blir du som får betala hälften av vad resorna kostar. Det är bara att vänja sig. Det är ganska standard inom rättsväsendet. Personligen är jag kluven till det hela. Har familjen levt tillsammans som en familj, tycker att den som tog initiativ till skilsmässa/särboende som ska betala resorna. Föddes barnet redan i en dysfunktionell familj så är det ganska bra att kostnaderna delas rakt av.Men du kan kanske försöka extraknäcka någonstanns?
    Nu är du ute och cyklar. Inom rättsväsendet är det standard att vardera föräldern betalar efter utifrån sin ekonomiska förmåga, dvs den som har bäst ekonomi betalar mest. I TS fall så har hon myyyyyyycket mindre inkomst än pappan, därför ska pappan stå för i stort sett hela resorna. Som hon just skrivit som tillägg till TS så har hon nu fått bekräftat från en jurist att hon inte ska betala hälften.
  • Anonym (**)
    Anonym skrev 2008-11-29 20:32:46 följande:
    Överlag delas kostnaderna, yepp.
    Överlag brukar folk inte ens veta skillnaden mellan underhållbidrag och underhållsstöd. De brukar också blanda ihop växelvis boende med delad vårdnad, när det första rör boende och det andra inte ens existerar eftersom den juridiska termen är gemensam vårdnad.

    Därför är jag inte förvånad över att folk överlag TROR att reskostnaderna ska delas på hälften, när egentligen Föräldrabalken är tydlig med att boendeföräldern bara ska bidra efter ekonomisk förmåga.
  • Anonym (**)

    moominmamman skrev 2008-12-10 08:57:20 följande:


    Han vill inte prata om detta utan bokade ju bara en enkelresa för barnen till honom och la över ansvaret på att få hem dem på mig. Skulle jag bara skita i att ta hem dem då..eller??
    Nej, men i fortsättningen ska du vara tydlig med att du inte sätter dem på tåg/flyg förrän han har betalat biljetten för hemresan.
Svar på tråden Umgängesresor till föräldern som inte har barnen på heltid. HJÄLP!