• tomcar1

    Vi transplanterade !

    Hej !
    Kunde vara kul att ha en tråd för oss som har anknytning till transplantation. Vi kan diskutera frågor, dela med oss av våra erfarenheter m.m. Jag är själv dubbellungtransplaterad 1995 och fick en ny njure av maken 2006. Kom med i tråden du med : )
    /tomcar1

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-25 22:50
    Förresten...du som bara kikar in för nyfikenhets skull, du har väl fyllt i donationskort och framfört din vilja i frågan ?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-25 17:53
    Ny tråd:
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m41772129.html

  • Svar på tråden Vi transplanterade !
  • Malounis

    tomcar

    Mensen har inte kommit tillbaka än så det händer inte något än så länge. Men det har ju bara gått en månad.

    Kom på en sak apropå att vara kritvit på sommaren. Man kan ju använda brun-utan-sol-kräm


    Möt dina barn med samma glädje som när du pratar om dem
  • tomcar1

    Malounis...jag håller tummarna : )
    Jo, brun-utan-sol kan ju vara något förståss. Bra tips ; )

  • Marija79

    Hej allihopa.

    Det var någon som undrade över min prografkoncentration, jag har svängmycket legat så högt som 24 och så lågt att det inte ens gick att mäta.
    Nu har de bytt ut dem mot Sandimun, min gamlatrofasta medicin och det är bättre.
    På tal om sol, jag har ätit Cell Cept länge och Sandimun, Kortison men jag har aldrig fått problemmed huden varken vårtor eller tumörer ändå åker vi till Serbien varje år och jag solar,använderhög solskydsfaktor 60 och får fin färg men det kanske beror på att jag inte har svensk hudtyp men ändå är jag kritvit på vintern ochfår fin färg på sommaren.

    En uppdatering omhälsan också, magen är bättre sen jag bytte till Sandimun men jag är fortfarande hängig och trött, det är som en ond cirkel,nu har vi alla influensa i familjen också och jag har hostat så mycket att jag har ont i mellangärdet och bröstkorgen....
    Hostmedicin mot rethosta hjälper inte så imorgon ska jag till doktorn och få något starkare utskrivet så att hostan uppstår.

    Han sa att jag skulle testa kodeintabletter eftersom det är bra hostdämpare, har testat cocilliana och lepheton men inte haft någonverkan..aja, nu känns det som att jag skulle kunna äta skit (ursäkta språket) för att hostan ska upphöra!

    Hur mår resten av er? Har ni lyckats undkoma influensan?

  • grapefruit73

    Peppar, peppar. Jag har lyckats vara frisk båda från kräksjukan och influensan hittils. Hoppas det varar :) Krya på dej Marija79

  • Grannen

    Hej allihop!
    Jag har också lyckats slippa kräksjukor och influensa. Instämmer i grapefruit73:s "peppar, peppar!"

    Marija: Jag var nere på 2.4 så så illa var det ju inte då som för dig, igår låg jag på 7 så det håller sig inom rimliga gränser iaf.
    Blir du mkt hårig av Sandimun? De jag känner som har ätit/äter det har fått väldiga problem med hår i ansikte och på bröstet.
    Hoppas att hostan ger sig!

    Blev lite orolig idag när ett levervärde var förhöjt men iom att läkaren inte kontaktat mig så är det nog inget att hetsa upp sig över. Tar ju täta prover så om det fortsätter vara föhöjt så lär de väl kolla upp det närmre.

  • tomcar1

    Marija...kollat dina njurvärden på sistone ? Har du dåligt njurvärde, så kan man bli väldigt trött.
    /tomcar1

  • Grannen

    Tomcar1: Kan du berätta lite om hur det var när dina njurar la av? Innan op. hade jag krea på runt 50, efter på runt 90 och nu har det ökat ngt så det ligger strax över 100. Inget alarmerande men de har if minskat prografen för att spara njurarna. Spännande att höra hur det var för dig!

  • Njure nr 2

    Hej
    Marija,vill bara säga att ta det väldigt försiktigt med solen. Jag levde och mådde kanon i 23 år med min första njure,solade och blev jätte brun...tack vare medecinerna. Ingen varnade mig och nu visar sig skadorna,både gamla och nya. Vi äter cellgifter för att behålla våra organ och givetvis ger det biverkningar. Bla med hudskador ( vårtvirus är vanligt,lite eller mkt),magproblem,allergier,benskörhet,,diabetes mm. Alla får inte allt,men ju längre man äter dessa tuffa piller,ju större är ju risken att det blir något problem så småningom.Så ta det lugnt nu med solen,vår hud är ju så eponerad och vi åker dessutom till andra länder där solen är ännu tuffare.
    Jag beundrar er stort att ni skaffat barn!!!!Modigt och fint.Finns det någon risk för era transplanterade organ under en graviditet?

    Jag tar prograf och min koncentration skall ligga runt 5...kan det vara olika värden pga av vilket organ man fått? Jag är har fått njure och alla mina njurkompisar äter prograf men olika stora doser, men samma koncentration värde. Troligtvis indiveduellt...
    Ta väl hand om er...

  • Grannen
    Svar på #228
    Oj då, vad synd att du inte fick veta ngt. Antar att du känner dig rätt lurad! Krea ska ligga under 90 som kvinna.
    Ja, att börja om igen är ju supertufft! Man vill ju bara vara frisk när man väl är transplanterad! Vad skönt att din man kunde donera, att slippa stå på den väntelistan. Det brukar ju ta tid att få en njure!
    Tack för att du delade med dig av din historia!

    Njure nr 2; jag ska också ligga på 5 i prografhalt. Äter 4+3 i dagsläget och pendlar lite upp och ned.

    Ang mig så ringde läkaren upp i förmiddags och pratade om det förhöjda levervärdet, prover på måndag så vi följer upp det. Har haft en sådan stegring en gån tidigare och då gav det sig av sig självt så håll tummar och tår!
  • Marija79

    Hej,

    Jag håller bra koll på min hud, går och kollar hela kroppen på hudkliniken 1 gång omåret i samband med årskontrollerna och än så länge är det bra.
    Det är ju inte så att jag ligger och steker mig i solen, jag tycker inte det är skönt men jag älskar och bada och då har jag som sagt SPF 60 på mig och annars så sitter jag i skuggan eller under ett parasoll

    Mitt hjärta har inte tagit skada av graviditeterna, jag kiollade med läkarna innan och planerade barn noga, dock så var andra graviditeten oplanerad och jobbig för den kom tätt efter den andra, det är bara 18 månader mellan Andrea och Matea, jag kräkte i 10 månader och det resulterade i en rejektion efter förlossning nummer 2, men själva hjärtat tickar på...

    Jag har haft lite problem med trötthet och så nu men det beror på att det inte är så lätt med två små barn som är aktiva och kräver mycket uppmärksamhet.
    Som tur är har jag en underbar man som verkligen delar på ansvaret när det gäller både barn, hem och allt annat.

    Det här med hur högt eller lågt en koncentration av läkemdel ska ligga tror jag är högst individuellt och beror på vilken dos just den kroppen/personen behöver för att det ska funka och må bra, självklart så finns det än undre och övre gräns men annars tror jag att vi alla har olika koncentrationer som vi behöver ligga på.

    Som jag skrev innan så har jag fått Prograf utsatt och mår nu mycket bättre i magen och i övrigt sen jag gick tillbaka till Sandimun

    Någon frågade om mina njrprover, dem ser bra ut, tröttheten, har vi kommit fram till beror på stress och jag ska försöka varva ner men det är inte så lätt för mig då jag är van att ha tusen järn i älden och blir rastlös... men, jag ska följa doktorns årder och ta det lugnt.
    Till våren åker vi till Serbien, då ska svärmor få passa kidsen och jag ska verkligen vila och njuta av hennes goda mat och omvårdnad!
    Jag älskar min svärmor, min mamma dog när jag var 5 år gammal,och svärmor är precis som den mamma jag aldrig haft,önskar bara att alla hade det som jag, jag blir så ledsen när jag läser trådar på FL om hur jobbiga vissa svärmödrar kan vara

    Ha det bra allihopa, hoppas ni har en skön helg...
    Kram/Marija med hjärtat!

    Njure nr 2 skrev 2009-02-03 21:26:40 följande:


    HejMarija,vill bara säga att ta det väldigt försiktigt med solen. Jag levde och mådde kanon i 23 år med min första njure,solade och blev jätte brun...tack vare medecinerna. Ingen varnade mig och nu visar sig skadorna,både gamla och nya. Vi äter cellgifter för att behålla våra organ och givetvis ger det biverkningar. Bla med hudskador ( vårtvirus är vanligt,lite eller mkt),magproblem,allergier,benskörhet,,diabetes mm. Alla får inte allt,men ju längre man äter dessa tuffa piller,ju större är ju risken att det blir något problem så småningom.Så ta det lugnt nu med solen,vår hud är ju så eponerad och vi åker dessutom till andra länder där solen är ännu tuffare.Jag beundrar er stort att ni skaffat barn!!!!Modigt och fint.Finns det någon risk för era transplanterade organ under en graviditet?Jag tar prograf och min koncentration skall ligga runt 5...kan det vara olika värden pga av vilket organ man fått? Jag är har fått njure och alla mina njurkompisar äter prograf men olika stora doser, men samma koncentration värde. Troligtvis indiveduellt...Ta väl hand om er...
Svar på tråden Vi transplanterade !