• s k r i n d a
    Äldre 3 Dec 17:24
    14722 visningar
    77 svar
    77
    14722

    Förskolans julkalender suger!

    Är detta vanligt? Eller är det bara dinosaurierna på min dotters förskola som har paketkalender? (luktar lekis på 70-talet tycker jag)

    För det första begriper jag inte för vems skull man har en paketkalender på en småbarnsavdelning där barnen är 1-2 år?

    En hög ungar som gråter av besvikelse varje morgonsamling för att de inte fick något paket, en liten stackare som börjar gråta när hon får öppna paket för hon törs inte och en tredje som börjar gråta när innehållet i hans paket snabbt rycks ur händerna av en avundsjuk kamrat...

    För det andra har personalen avsatt arbetstid för att inhandla paket och slå in dem trots att de ständigt klagar över hur underbemannade de är!

    Men det som retar mig mest! I pojkarnas paket ligger det bilar som man kan aktivt leka med, i flickornas paket hårprydnader som man kan smycka sig med!

    Dessutom är det vi föräldrar som betalar för skiten genom en gemensam "nöjeskassa".

    (innan fl-stormen mot otacksamma mig börjar vill jag påpeka att det gäller en förskola som vägrar daglig utevistelse, trevligt bemötande eller på det stora hela normal förskoleverksamhet, så mitt missnöje var massivt innan jag blev skogstokig över en adventskalender )

  • Svar på tråden Förskolans julkalender suger!
  • s k r i n d a
    Äldre 4 Dec 05:57
    #30

    Ska svara på några frågor

    - Vi står i byteskö, men i vår stad får man vara glad om man har en fsk-plats över huvud taget.

    - Jag vet hur det går till eftersom min dotter (och ett barn till) är tre år och utförligt kan informera om kalenderöppningen. Det är alltså inte min dotter som är ledsen över att hon ännu inte fått öppna något paket, utan hon berättar om alla ledsna småbarn som gråter, blir rädda och får sakerna slitna ur händerna.

    - Jag kan absolut inte ta upp mitt missnöje kring detta med personalen. När jag framför önskemålet att de ska ha daglig utevistelse straffas både min dotter och jag med isande tystnad och uteblivet välkomnande vid morgonlämningarna de närmaste dagarna. Så andra synpunkter på verksamheten vågar jag faktiskt inte ta upp eftersom konsekvensen blir så stor för mitt barn.

    - Någon ville veta hur det praktiskt går till: varje morgon på samlingen får ett barn komma fram och hämta ett paket från kalendern och öppna det. Paketet innehåller alltså hårband om du är flicka och en bil om du är pojke.

    - "Barn behöver öva på turtagning" -Absolut! Men det måste finnas trevligare former? Tycker inte att födelsedag går att jämföra riktigt eftersom man från ganska tidig ålder lär sig att födelsedag är något alla har en gång om året. Och hela dagen i en stor grupp med barn får de väl automatiskt öva på att vänta på sin tur i alla möjliga sammanhang?

    Det var intressant att se att paketkalender existerar på fler förskolor, men att många (i vanlig ordning) hittat betydligt fräschare och roligare former än vår förlegade personal. Gillade verkligen idén med en upplevelsekalender även om inte ens den kanske är optimal när majoriteten är 1-1,5 år?

  • s k r i n d a
    Äldre 9 Dec 07:21
    #49

    mariaheterjag: precis! Om "stora" barn blir ledsna över _pepparkakor_ ser jag inget skäl att ifrågasätta min dotters beskrivning av kaoset vid paketöppning med riktiga presenter och 1-2åringar.

    Att kommentera frågor som "om jag tror på ALLT min treåring säger" eller om det nu "verkligen är så att paketen innehåller bilar alt. hårsnoddar" ser jag inget skäl till. Men jag tänker absolut inte lägga en ledig dag på att vara på förskolan. Det är illa nog att vårt barn måste vara där när vi jobbar, jag skulle aldrig ta dit henne om jag inte var tvungen!

    minnapinna: jag har ett helt tal förberett till den dag vi äntligen får lämna stället

  • s k r i n d a
    Äldre 15 Dec 06:51
    #55

    Tycker att det är ännu värre att det är hårband i "tjejpaketen" faktiskt. En bil kan man iaf leka med, hårband är till för att smycka sig (men bilar är ju bara okej om ALLA får det).

    Vi "måste" betala 100:- per termin för sånt som kalendern (kommunal förskola). Det kallas frivilligt bidrag, men det finns en lista i hallen där personalen skriver upp vilka som betalat...

    Jo, det där med genuspedagogik har helt passerat obemärkt trots massiv utbildningsinsats i hela kommunen. Personalen säger tex att 2-åriga gossar "är kär och tycker så mkt om dig" om en flicka råkar ut för en knuff eller ett slag (vet dock inte om det samma gäller när pojkar slår pojkar eller när flickor slår någon).

  • s k r i n d a
    Äldre 16 Dec 17:09
    #67

    Trocadero: tyvärr fungerar inte rak kommunikation. Alla synpunkter eller förslag till förändring möts med att både vi som föräldrar och vårt barn blir "utfrysta" vid hämtning och lämning i ca en vecka (gud vet hur vårt barns dagar ser ut när vi inte är där ). Sedan är vår kritik glömd och förlåten och de fortsätter som förut.

    Jag orkar helt enkelt inte utsätta vårt barn för fler sådana "straffveckor" utan håller käften, ler och väntar ivrigt på att få igenom ett byte av förskola. Att kontakta förskolechef eller ännu högre ledning har tyvärr samma effekt eftersom personalen informeras om vad som sagts och vem som sagt det.

  • s k r i n d a
    Äldre 16 Dec 17:21
    #70

    Sueca maluca: Nej De hade luciatåg, men man fick inte lämna sina barn vilken tid som helst den dagen (trots vanligt schema!) så en kompis tvingades ordna annan barnpassning den dagen för att kunna jobba (luciatåget var på em!)

  • s k r i n d a
    Äldre 19 Dec 08:36
    #75

    Bytet har gått igenom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Vår dotter gick sista dagen på dagis from hell igår

    Limma78: på senaste föräldrarådet kom frågan om genustänkande upp, men de kunde inte hosta upp ett enda konkret exempel på hur de faktiskt arbetar aktivt med att ge barn samma förutsättningar och möjligheter oavsett kön. Svaret blev "genuspedagogik finns i läroplanen, förskolan arbetar enligt läroplanen"

Svar på tråden Förskolans julkalender suger!