• s k r i n d a

    Förskolans julkalender suger!

    Är detta vanligt? Eller är det bara dinosaurierna på min dotters förskola som har paketkalender? (luktar lekis på 70-talet tycker jag)

    För det första begriper jag inte för vems skull man har en paketkalender på en småbarnsavdelning där barnen är 1-2 år?

    En hög ungar som gråter av besvikelse varje morgonsamling för att de inte fick något paket, en liten stackare som börjar gråta när hon får öppna paket för hon törs inte och en tredje som börjar gråta när innehållet i hans paket snabbt rycks ur händerna av en avundsjuk kamrat...

    För det andra har personalen avsatt arbetstid för att inhandla paket och slå in dem trots att de ständigt klagar över hur underbemannade de är!

    Men det som retar mig mest! I pojkarnas paket ligger det bilar som man kan aktivt leka med, i flickornas paket hårprydnader som man kan smycka sig med!

    Dessutom är det vi föräldrar som betalar för skiten genom en gemensam "nöjeskassa".

    (innan fl-stormen mot otacksamma mig börjar vill jag påpeka att det gäller en förskola som vägrar daglig utevistelse, trevligt bemötande eller på det stora hela normal förskoleverksamhet, så mitt missnöje var massivt innan jag blev skogstokig över en adventskalender )

  • Svar på tråden Förskolans julkalender suger!
  • ilenna

    Rhonda Breeze skrev 2008-12-09 15:26:11 följande:


    Vilken trevlig ide ilenna!
    Tack

    Att ge bort småpryttel känns ju helt meningslöst, tycker jag.
    De flesta barn har ju drivor med sådant redan.
    De pengarna kan man lägga på något vettigare!
    Sedan är ju frågan vilket barn som kommer minnas att h*n fick en hårsnodd eller en liten plastbil på förskolan... Däremot brukar de prata länge om när de fick bestämma en utflykt och packa ner fika till alla kompisarna eller när de fick bygga en koja i personalrummet och leka där hela eftermiddagen.
    Och själv tycker jag att det är jättekul att planera för alla uppgifter
  • Åsa Ystad

    Mina barn har paketkalender på sin förskola och tycker att det är jättespännande och kul - även när de inte själva får paketet. Det har varit Pixi-böcker i paketen.

  • Stora

    Jag tycker det är helt fel. Julen ska inte uppmärksammas bara för paket för det första! På min dotters förskola fick vi den käcka uppmaningen på en lapp i hallen att man skulle KÖPA ett paket för 10-15 kr och ge till kalendern! Jag tyckte det var dåligt! Man ska inte betala för saker på förskolan! Tänk på de som faktiskt inte har pengar! Och för egen del blev jag mest arg för att det var en sak till mitt i julstressen som skulle fixas.
    Jag får rysningar då jag hör om förskolan som köpt bilar i killpaketen. Är det så illa? Jag förvånas över att det nu 2008 finns de som är så o -proffsiga.

  • s k r i n d a

    Tycker att det är ännu värre att det är hårband i "tjejpaketen" faktiskt. En bil kan man iaf leka med, hårband är till för att smycka sig (men bilar är ju bara okej om ALLA får det).

    Vi "måste" betala 100:- per termin för sånt som kalendern (kommunal förskola). Det kallas frivilligt bidrag, men det finns en lista i hallen där personalen skriver upp vilka som betalat...

    Jo, det där med genuspedagogik har helt passerat obemärkt trots massiv utbildningsinsats i hela kommunen. Personalen säger tex att 2-åriga gossar "är kär och tycker så mkt om dig" om en flicka råkar ut för en knuff eller ett slag (vet dock inte om det samma gäller när pojkar slår pojkar eller när flickor slår någon).

  • nanci
    s k r i n d a skrev 2008-12-15 06:51:57 följande:
    Tycker att det är ännu värre att det är hårband i "tjejpaketen" faktiskt. En bil kan man iaf leka med, hårband är till för att smycka sig (men bilar är ju bara okej om ALLA får det). Vi "måste" betala 100:- per termin för sånt som kalendern (kommunal förskola). Det kallas frivilligt bidrag, men det finns en lista i hallen där personalen skriver upp vilka som betalat... Jo, det där med genuspedagogik har helt passerat obemärkt trots massiv utbildningsinsats i hela kommunen. Personalen säger tex att 2-åriga gossar "är kär och tycker så mkt om dig" om en flicka råkar ut för en knuff eller ett slag (vet dock inte om det samma gäller när pojkar slår pojkar eller när flickor slår någon).
    Herregud! :=( Jag blir mer och mer tacksam över våra upplysta pedagoger.
  • SchumiFerrari

    Vi hade paketkalender på mitt jobb förra året. Det var en 3-5 av men det som var i paketen var saker som vi satte upp i vår krubba så inget barn fick behålla innehållet i paketet.

  • strojes

    Har inte läst hela tråden.
    Paketkalender kan väl föräldrar ha hemma istället. En luck-kalender passar bättre på förskolan tycker jag.

  • jungfru76

    På min förskola barn 1-5 år har vi haft paketkalender så länge jag jobbat där. Det kan vara allt från reflexer, pusselbitar till ett gemensamt pussel. Vi skulle därimot aldrig lägga i bilar eller hårprylar i paketen, hur mycket genustänkade finns det där??
    Har aldrig upplevt några stora reaktioner från barnen att dom skulle tycka att det var orättvist att dom inte får när nån annan får öppna. Man pratar ju och berättar att du får oxå. Ett bra sätt att lära sig vänta på sin tur:)

  • jungfru76

    Ska tillägga att vi har en tavla med trappsteg upp till tomtefar så får den lilla tomtenissen(dvs barnet) hjälpa till att gå ett steg närmare tomtefar(julafton) Som tack får barnet ett paket:) Alla våra föräldrar har tyckt att det varit en kul grej och aldrig haft negativa åsikter om det. Våra föräldrar betalar inget utan det är något förskolan står för.

Svar på tråden Förskolans julkalender suger!