• Molly i Skåne

    Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!

    Hej!
    Jag har en liten kille född i v.26+5 som har sjuka lungor och som nyligen blev knapp-opererad.
    Jag har märkt att de trådar om knapp som finns här på FL, handlar ganska mycket om ungdomar och äldre barn med knapp- så den här tråden tänkte jag skulle vara för oss som har barn från nyfödd till 3 år.
    Lillen kaskad-kräker även nu, sen operationen, så jag är mycket intresserad av matningar, olika mat mm mm
    Fick själv ett jättebra råd av en annan FL mamma- be sjukvården om kräkpåsar- sen vi fick dem har vi kunnat halvera tvätt-tiderna!
    Kraaam
    M

    Dags för ny tråd....


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Svar på tråden Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!
  • Grüth

    jo med mig är de bara bra. men neo fick feber för några dar sen ca 40 grader i 2 dar sen kom hostan. var till vårdcentralen igår mesta dels för hostan som håller alla vakna hela natten. visade sig att killen har krupp hosta och öroninflamtion på höger öra. så nu är den en pencillin kur och hostmedicin kur som gäller och hoppas att att han blir frisk fort stackarn... man orar sig för hostan eftersom neo haft så sjuka lugnor att de blir nått att han inte får luft fy vilken panik

  • Adni

    Klara:

    Inget om hur vi ska lösa det när hon börjar röra sig mer än. De har väl sagt att vi får avvakta till det blir aktuellt och då försöka få fram en bra lösning som passar oss. Hoppas att hon ganska snart efter att hon börjat krypa, eller i alla fall gå, ska klara av att ha egen ryggsäck. Vi får se.

    Grüth:

    Hoppas att Neo blir bättre snart, det är inte skoj med sjuka små barn! Förstår att du är orolig för hostan.

  • Snuffe

    Hej, hej!
    Tänkte bara tipsa om en annan knapptråd, som finns här. Det är en tjej som heter "Emmixen" som har startat den och om jag inte minns helt fel så här hon 16 år. Har fått jättemycket bra tips och råd ifrån henne, eftersom hon själv kan berätta hur det känns mm.

    www.familjeliv.se/Forum-3-60/m38996584.html

  • Molly i Skåne
    Snuffe skrev 2009-02-13 12:01:30 följande:
    Hej, hej!Tänkte bara tipsa om en annan knapptråd, som finns här. Det är en tjej som heter "Emmixen" som har startat den och om jag inte minns helt fel så här hon 16 år. Har fått jättemycket bra tips och råd ifrån henne, eftersom hon själv kan berätta hur det känns mm.www.familjeliv.se/Forum-3-60/m38996584.html
    Ber att få hänvisa till Trådstarten!!

    Vi som är här har lite annan problematik. Men tack för att du hörde av dig!
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Snuffe
    Molly i Skåne skrev 2009-02-13 12:48:22 följande:
    Ber att få hänvisa till Trådstarten!! Vi som är här har lite annan problematik. Men tack för att du hörde av dig!
    Sorry, läste faktiskt inte att det var just från 0-3 år.
    Min dotter fick sin knapp när hon var 1 år, och nu är hon snart 6, så jag får väl hålla till på den andra tråden.
  • Molly i Skåne
    Snuffe skrev 2009-02-13 13:34:50 följande:
    Sorry, läste faktiskt inte att det var just från 0-3 år.Min dotter fick sin knapp när hon var 1 år, och nu är hon snart 6, så jag får väl hålla till på den andra tråden.
    Det var inte menat som att DU inte var välkommen-men flera av oss har små bebisar med specifika ät och knapp problem. Känner till tråden du länkade till, men kände inte att den var något för mig- därför startade jag denna.

    Det ligger ingen prestige i det-bara att detta är lite av en fristad för oss som INTE har större barn.
    Du är självklart välkommen att skriva här. Är säker på att du har många bra tips och råd att ge.
    Är din flicka också prematur?
    Har du lust att berätta er historia för oss?

    Kram Molly
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Snuffe

    Hej!

    Min dotter är inte prematur, hon föddes 4 dagar innan beräknad BF. Trots att jag inte hade några värkar och var helt slut så envisades barnmorskan och förlossningsläkaren med att jag skulle föda vaginalt. Till slut så satte de sugklocka på Olivia men det tog över 30 min från det att de satte sugklockan tills hon kom ut. Olivia fastnade dessutom med axlarna så hon levde inte när hon kom ut.

    Det tog läkarna 10 minuter att ventilera henne med mask innan hon kom igång med andningen. Allt detta har resulterat i att Olivia har en cp-skada.

    Pga att hon var så illa därann när hon föddes + att hon fick kramper, gjorde att de mer eller mindre sövde ner henne. Hon fick då en sond i munnen. När hon var nästan 1 vecka gammal så började hon "kvickna till" men hade då ingen sugförmåga. Då fick hon sond i näsan. Varje dag och varje måltid så kämpade vi med nappflaska för att hon skulle komma igång med sugningen, men det gjorde hon aldrig.

    Varje måltid var ett helvete rent ut sagt. Olivia ville inte äta och vi fick kämpa för att få i henne något. Det gick betydligt lättare när hon var 4 månader och vi började med smakportioner. Hon fick så maten som hon inte åt upp via sonden, som vi bladnade ut med sondnäring och vi silade den så att det inte skulle bli stopp i sonden.

    När hon var ca 6 mån så åkte hon på influensan och slutade nästan helt att äta. Och där är vi fortfarande.

    När hon var ganska precis ett år så fick hon sin knapp. Jag har aldrig ångrat den, och hade jag fått min vilja igenom så hade hon fått knapp betydligt tidigare.

    Men fortfarande så gör vi så att vid varje måltid så får hon börja att äta via munnen. Vi ger henne vanlig mat och hon äter så mycket hon vill, vilket brukar vara 2-3 små skedar, resten mixar vi ner och blandar ut med sondnäring och ger i knappen, så det är "vanlig" mat vi ger henne. Vi tycker att hennes mage fungerar mycket bättre när hon får vanlig mat. De få gångerna som hon bara får sondnäring så har hon större benägenhet att kräkas.

    Olivias problematik ligger inte i att hon inte vill äta, utan det är motoriken som ställer till det. Ofta sätter hon i halsen...

    Det enda problem som vi har haft med "knappen" är att Olivia har haft jättemycket granulom, och vi har provat allt för att få bort det. Det blev t o m så illa att Olivia blev uppsatt för opertion av granulomet.
    Men i samma veva så började vi ge henne Reuteribakterier, Biogaia-droppar, som numera heter Magdroppar. (Det är "snälla" bakterier, samma som finns i Proviva och Proviva Shot, men dropparna är mycket mer koncentrerade. (för att få i sig samma mängd "goda bakterier" som finns i en Proviva Shot så behöver man dricka 4 liter vanlig Proviva. Och magdropparna räcker med 5 droppar.)
    Som sagt vi började med magdroppar men höjde dosen och gav henne 10 droppar, och granulomet försvann blixtsnabbt! Nu finns det inte en tillstymmelse av det längre!

    Olivia är nu snart 6 år och har haft knappen i snart 5 år.

  • Molly i Skåne
    Snuffe; Det är verkligen en hemsk pärs ni fått gå igenom!

    Tusen tack för att du berättade! Det var bra tips, det där med magdropparna-tack o lov har vi varit förskonade hittills (hade ett pytte som försvann på 3 dagar!) men jag tycker det är bra att veta hur man kan få i dem "goda" bakterier som de behöver.
    Så skönt att ni känner att det funkar med knappen! Vi hörs säkert igen!
    Tack än en gång-Kram M

    Här provade vi Nutrini Fiber förra veckan, men märkte varken att han blev mättare eller kräktes mindre-snarare så bajsade han 4 ggr på en dag...! Det måste ju vara maten?!

    Adni, Klara, Skumboll Grüth mfl;

    Hur har ni det- hur har helgen varit?
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Skumboll

    Hej Molly! (och tack för din inbjudan till din tråd..har inte kommit mig för att skriva något ännu men kikar in ibland)

    Vi har haft en bra helg. S har varit hos farmor och farfar och jag och sambon har fått välbehövlig egentid. Men det är ju detdär med att instruera sondning, mediciner och att punktligthet är a och o. Jag hade konstant ont i magen de första timmarna men det hade gått bra!
    Med andra ord en mycket bättre alla-hjärtans än förra året...
    För övrigt är allt som vanligt här hemma. Kräks på mornarna och äter okej på dagarna.

    Nu är jag inte så insatt i sondnäringar eftersom S står på mjölkfritt. Kan tänka mig att fibrerna (för det bör ju rimligtvis vara mer fibrer i Nutrini Fiber?) kan få igång lilla magen ordentligt om magen inte är van.

    Och så måste jag hylla sempers magdroppar även om vi inte har peg eller knapp. Jag har gett S dubbel dos sedan december och han har hållt sig frisk ända sedan dess. Och han var konstant sjuk innan, den ena infektionen avlöste den andra. Och om era små skulle få kräksjukan (som om ni inte hade det tillräckligt jobbigt med alla kräkningar redan) så är magdropparna toppen!!

    Kram på er alla kämpar-mammor!

  • Klara 80

    Här har helgen varit ganska lugn och kräkningarna har varit mycket färre... känns underbart att få några sådana dagar, men det brukar ju snabbt återvända till det normala igen!

    Molly: Tror säkert att det beror på den nya sondmaten pga mer fibrer. E blev ju dock förstoppad, men det är inte så vanligt utan snarare tvärt om sa dietisten.

Svar på tråden Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!