• Molly i Skåne

    Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!

    Hej!
    Jag har en liten kille född i v.26+5 som har sjuka lungor och som nyligen blev knapp-opererad.
    Jag har märkt att de trådar om knapp som finns här på FL, handlar ganska mycket om ungdomar och äldre barn med knapp- så den här tråden tänkte jag skulle vara för oss som har barn från nyfödd till 3 år.
    Lillen kaskad-kräker även nu, sen operationen, så jag är mycket intresserad av matningar, olika mat mm mm
    Fick själv ett jättebra råd av en annan FL mamma- be sjukvården om kräkpåsar- sen vi fick dem har vi kunnat halvera tvätt-tiderna!
    Kraaam
    M

    Dags för ny tråd....


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Svar på tråden Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!
  • Adni

    Emmy K skrev 2009-01-05 22:17:45 följande:


    Det är genom kommunen, alltså socialtjänstlagen. Vi har hemtjänsten och inte någon assistent. Jag tycker att allt det där är så snurrigt. Men vi fick inte beviljat LSS, de menade att tjejerna var för små för att tillhöra pesonkretsen.
    Ja, snurrigt verkar det vara. Det är så trist för när man som mest behöver hjälp så har man varken ork eller tid att ränna runt och leta info om ev. hjälp som man kanske kan söka...
  • Emmy K

    Er kurator hjälper väl er med de bitarna. Vår kurator hjälper till med det mesta och om hon inte hjälper till så ger hon i alla fall oss råd om hur och vart vi skall vända oss.

  • Molly i Skåne

    Hej på er-har inte riktigt hunnit läsa ikapp, men skall göra det så snart jag hinner!

    Välkommen sacco!

    Lillens kräkningar är ungefär som förut-med skillnaden att han nu börjat tugga på ALLT!
    Häromdagen norpade han en köttbulle från min mans tallrik och tog två rejäla tuggor...sen kräktes han. Å andra sidan skulle man ju inte gett en "vanlig" 9 månaders bebis en köttbulle, men han är ju ovanlig!
    Majskrokar är också kul att tugga på-oftast kräks han men det är ju en början...
    Skall försöka få ny remiss till mat-teamet på USiL, nu har ju lillen varit syrgasfri i snart 4 veckor!

    Nästa onsdag fyller han ett år! Känns helt overkligt att det gått så snabbt!


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • trim

    Adni: Har numret någonstans, ska ta och leta och meddelar dig sen.

    Har en fråga till er som jag funderar lite över. Sonen är 1 år o 8 månader korrigerat och han har så få tänder. Två nere och tre uppe (den tredje halvvägs uppe). Sin första tand fick han för 11 månader sedan, sen tog det drygt tre månader innan nästa nere kom. De två uppe kom sedan ytterligare tre-fyra månader senare, den tredje uppe kanske ytterligare fyra månader senare eller något. Tycker han är väldigt sen med tänderna, och att det dröjer så lång tid mellan dem. Vet någon om det kan påverka att man inte äter något. Tänkte om det är en fördel att tandköttet får stimulans, som när man äter, för att tänderna ska titta upp lättare?

  • Molly i Skåne
    trim skrev 2009-01-06 21:27:56 följande:
    Adni: Har numret någonstans, ska ta och leta och meddelar dig sen.Har en fråga till er som jag funderar lite över. Sonen är 1 år o 8 månader korrigerat och han har så få tänder. Två nere och tre uppe (den tredje halvvägs uppe). Sin första tand fick han för 11 månader sedan, sen tog det drygt tre månader innan nästa nere kom. De två uppe kom sedan ytterligare tre-fyra månader senare, den tredje uppe kanske ytterligare fyra månader senare eller något. Tycker han är väldigt sen med tänderna, och att det dröjer så lång tid mellan dem. Vet någon om det kan påverka att man inte äter något. Tänkte om det är en fördel att tandköttet får stimulans, som när man äter, för att tänderna ska titta upp lättare?
    Trim
    Jag har just läst om premisars tänder i en amerikansk bok (man slukar ju all litteratur man kan hitta!) och där står A. Att de i många fall är senare med att få tänder (stämmer inte på lillen som fick de 2 första vid 6 mån och två andra kort därefter!)och att de just kan komma i intervall.
    B.Att många prematurer får problem med tänder och mun-och att mkt hänger ihop med intuberingar mm under neotiden. Tror iof att detta är mer tillämpligt på amerikanska barn eftersom man där så ofta både intuberar och sätter sond genom munnen!

    Skall fråga mer om detta när vi träffar vår doktor samt dietist!!!
    2009 SKALL bli ett bra år!!!!
  • Adni

    Emmy K:
    Går inte till någon kurator, men om problemen kvarstår även efter operationen så får jag nog ta och kontakta dem!

    Trim:
    Har också funderat över tänder. Här har inte en enda tittat fram än.

  • Grüth

    nej de tror jag inte har med de att göra faktiskt. efterom en del barn födds med tänder och en del får jättetidigt vid några månader. neo fick sin första tand när han fyllde 1 år okorrigerat. idag är han 18 mån och har 6 st tror den sjunde är på väg. de som ajg oroar mig över är att neo har lkg hans käke är spalt och rädd för att tänderna ska växa fel och skava. den ena framtande kommer väldigt snett men skaver inte än sån tur är...

  • Adni

    Adni skrev 2009-01-07 13:54:05 följande:


    Emmy K: Går inte till någon kurator, men om problemen kvarstår även efter operationen så får jag nog ta och kontakta dem! Trim: Har också funderat över tänder. Här har inte en enda tittat fram än.
    Jaha, behövde bara skriva meningen och skicka iväg så hände det saker! Igår kväll tittade en liten tandspets fram där nere!
  • Molly i Skåne

    Grrrrr!
    Idag fick vi veta att vi FORTFARANDE inte är aktuella för Matteamet på USiL, pga lillens kvarstående lungsjukdom!
    Men vi kan tydligen få träffa logopeden om vi vill....
    Igår var vi inne och gjorde C´s sista UKG (allt såg fint ut!) och passade på att träffa dietisten. Vi fick ett gäng näringsdrycker att prova hemma-om ngt funkar så kan vi få ut på recept. Fin service-men vi skulle ju behöva HELA kompetensen!

    Har läst in mig på era inlägg-och kan bara konstatera att vi alla har olika och liknande problem!

    Avlastning har vi ansökt om (15 timmar / månad)och ännu en månad senare inte hört något. Dock har vi fått två äldre damer som kommer från kommunen en timme i veckan och städar 2 av våra 6 rum samt kök, bad och hall.
    De får också lägga i 2 tvättmaskiner samt ta ur och vika en!

    Adni! Stor lycka till med operationen! Och grattis till liten bissing!

    För övrigt får vi ut merkostnadsdelen ur vårdbidraget. Min man är fortfarande ledig för Vård av svårt sjukt barn, så vi har alla föräldradagar kvar- skönt med tanke på hur det senaste året sett ut!

    Klara80; Saknar er-hoppas allt är bra!

    Var p neo idag-lillen vägde in på 8085 gr och är nu hela 72.2 cm lång. Inte illa!


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Klara 80

    Hej på er och god fortsättning!

    Molly: Har tyvärr inte skrivit på ett tag, det har varit så mycket här! Tyvärr tycker vi att E problem bara blir sämre. Kräker mer och vill ha mindre i munnen. Nu väntar vi på att få komma till Uppsala och mat-teamet där. Rekomenderar en bok som bla logopeden där har skrivit som heter "varsågod". Finns vissa bra kapitell om prematura barn och matproblematik. Även råd om matträning osv.

    Idag har vi haft möte med läkaren, vilket gick hyfsat. Vi fick honom själv att komma på att vi behöver dietistkontakt, så nu ringde dietisten precis och hon ska få annan mat + ett schema för att förhoppningsvis komma ifrån den kontinuerliga matningen. I övrigt avvaktar vi till vi har varit i Uppsala och ser vad de har att säga!

Svar på tråden Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!