Älgar lever rövare i tallskogen
Forum Barn/funktionshinder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Små barn med ADHD (1-5 år)

  Sön 21 dec 2008 21:51 Läst 40635 gånger Totalt 30 svar
  Sön 21 dec 2008 21:51

  Jag söker efter er som har små barn med ADHD eller som misstänker att de har det.

  Hur är ditt barn? Varför misstänkte du att just ditt barn har ADHD? Vad var det som var utmärkande?

  Jag vet inte om min son har ADHD eller inte men han är i alla fall väldigt aktiv och är ständigt i rörelse och pratar konstant och högt. Han är impulsiv och orädd och väldigt framåt och social. Han är smart och en riktig tänkare.

  Jag har läst en del om ADHD och tycker att en hel del stämmer in på honom och en del inte. Oavsett är jag ändå intresserad av ämnet och vill höra hur andra föräldrar har det med sina barn och hur de hanterar problem som uppstår.

 • Mån 22 dec 2008 12:48 #11

  Väldigt intressant att höra era berättelser. Som det känns just nu så tror jag inte att min son har ADHD. Nog för att han är väldigt aktiv och impulsiv men det går ju i viss mån att resonera med honom. Han ägnar sig även åt lugna saker också som t.ex. bygga pussel, rita, spela spel, pyssla. Han är intresserad av bokstäver och var väldigt tidig med talet. Om man har ADHD så är har man väl koncentrationssvårigheter eller hur? Och det tycker inte jag att han har. En bekant till mig hävdade att man inte behöver ha koncentrationssvårigheter utan att man bara kunde vara överaktiv och impulsiv.Men precis som jeikei skrev så är det ju koncentrationssvårigheter med eller utan hyperaktivitet som ADHD står för. Han hävdade däremot att han var helt säker på att min son har ADHD vilket var en av orsakerna till att jag startade tråden. Han ska göra utredning för båda sina barn. Men den ena har lätt i skolan och när jag sa att jag inte trodde att han hade ADHD så frågade han mig om alla som har ADHD måste ha det svårt i skolan, vad tror ni? För att kunna sätta en diagnos så måste ju svårigheterna visa sig i fler miljöer än bara hemmet. De barn med ADHD som jag mött har i alla fall haft svårigheter i skolan. Inte på grund av att de inte förstår för de är ju ofta väldigt smarta, utan p.g.a. att det blir svårt att koncentrera sig i en stor klass där det är mycket rörelse och ljud som stör deras koncentration.

  Hur har ni och era barn blivit bemötta i skolan? Vad tycker ni som föräldrar att lärarna ska tänka på och göra? Jag läser ju själv till lärare och vill göra mitt allra bästa för de elever jag kommer få ta hand om.

 • ludenb­en
  Visa endast
  Mån 22 dec 2008 12:55 #12

  här kommer lite mer om min son. Vi märkte tidigt att det var nåt som inte stämde. Innan han  fick utredning hade han fått resursplats på dagis för de ansåg att han var i behov av det, vilket han också var. När jag sen sa att jag ville ha utredning stod de bakom mig till 100%, likså bvc.
  Han har koncentrationssvårigheter, agressionsutbrott, svårt att kontrollera sina impulser, hyperaktiv mm. Han har alltid sen han vart liten haft jobbigt med sömnen, vart lättväckt och vaknat tidigt på morgonen. När det var som värst kunde han vakna vid halv 4 på morgonen. Han har haft jobbigt i förskolan men nu går han på en liten avdelning samt äter medicin så nu fungerar han mycket bättre, både med sig själv och i kontakt med andra människor. Utöver problemet med betéendet så har han även motoriska svårigheter, både med fin och grovmotorik samt även perceptionssvårigheter (svårigheter att sålla bort onödiga intryck) vilket gör att han blir väldigt orolig och stissig vid tex förmycket folk eller för höga ljud. Det kommer förmodligen att bli ett problem i skolan sen så det bästa hade varit en liten klass, men med normalbegåvade elever för begåvningen är det inget fel på.


  Lill Mamsen skrev 2008-12-21 22:09:27 följande:
  ludenben skrev 2008-12-21 22:06:10 följande: Låter intressant, hoppas jag för höra mer från dig
 • Mån 22 dec 2008 13:02 #13

  Många verkar ha problem med mat och sömn, på vilket sätt? Har de svårt att somna in, vaknar på nätterna? Äter dåligt?

  Det som ni beskriver som avvikande stämmer överens med det jag sett i skolvärlden, t.ex. utbrott, svårt att vara stilla, inte veta vad som ska hända t.ex. oplanerade saker de behöver struktur och rutiner, svårt för motgångar, att påbörja, genomföra och avsluta ett arbete, blir störd av det som händer runt omkring, impulsiva. Nog för att det visar sig olika på alla, de är ju olika individer, jag har mött flera olika typer. Men de har ju gemensamma svårigheter ändå, även om de visar sig på olika sätt och det brukar ju vara ganska så lätt att se dessa barn.

  Är det någon som fått medicin? Jag var faktiskt skeptisk mot det förut men har verkligen sett att medicin kan göra underverk.

 • Mån 22 dec 2008 13:10 #14

  Vad tycker ni om att placeras i enskild grupp? Nu har det ju blivit mer vanligt att allt ska lösas i det "vanliga" klassrummet utan assistent, vad tycker ni om det, bra eller dåligt? Skolan ska ju anpassa sig efter alla individers behov och förutsättningar oavsett diagnos eller inte och inte tvärtom att barnen är de som ska anpassa sig. Men jag har sett de som är 30 stycken i klassen med massor av förflyttningar där det finns de barn som har diagnoser och inte klarar av det. Då är det ju skolans uppgift att ändra organisationen så att det fungerar och inte flytta ut de som inte klarar av det eller vad säger ni? Skolan är ju till för alla.

  Nu blir det många frågor och funderingar och ni får svara på det ni känner för. Tyckte bara att det var ett bra tillfälle att få veta lite om hur föräldrarna tänker.

 • Makaro­ner
  Visa endast
  Mån 22 dec 2008 13:14 #15

  Min grabb äter Ritalin sen i februari och det funkar jättebra. Han varvar inte upp sig lika mycket och han lättare för att ta motgångar :) Han sover också jättebra, men det för att vi har haft samma rutiner för kvällen sen han var 3 år.


  *RUN Forrest! RUN!*
 • ludenb­en
  Visa endast
  Mån 22 dec 2008 13:27 #16
  Svar på #13
  Att min sover dåligt beror på att han har svårt att komma ner i varv även i sömnen.
  Vi medicinerar honom på dagtid, vilket gör att han sover bättre på natten när medicinen går ur. Han sover även dåligt om det har vart nåt som brutit struktur och rutin, tex ett kalas. storhelger eller resor.
  Att min son har fått medicin har räddat hela hans tillvaro. Det är lika naturligt att medicinera ADHD som att medicinera astma tex. Min son får concerta. Det är centralstimulatia. Den medicinen höjer dopaminproduktionen. ADHDpersoner har ofta för låg produktion av dopamin och i vissa fall noradrenalin, vilket resulterar i koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet mm. Strattera finns en annan medicin som verkar på noradrenalinet i stället för dopaminet och passar vissa bättre än centralstimulantia.
  Concerta ger i sån liten dos att de går inte omkring och bli höga eller som zombier. Med medicin i kroppen blir min son mer som andra barn och det är jättevärdelfullt. Han kan leka, skratta, rita, pussla mm. Sånt var svårt innan. Bara det med leken var jättesvårt för han kunde inte samspela med andra barn alls. Det kan han idag
 • Mån 22 dec 2008 13:59 #17

  väldigt intressant....

 • Mån 22 dec 2008 14:07 #18

  Finns ett begrepp som kallas "4 %sbarn". nån som läst om det?
  För min 4½åring har alltid varit vild,gick vid 8 månader..
  sovit lite o dåligt från start.
  svårt att sitta still,o koncentrera sig.lätt ARG o blir som totalt galen! går ej att lugna ner vissa gånger har han fått totala blackouter-liksom somnat av aggressionen.
  sen med talet.
  alltid pillat sönder allt utom leka med leksaker-vridit lös gardinomtagsknoppar från väggen osånt.
  rutinfast-gick man en promenad ena dan,så var man tvungen gå samma sväng nästa gång annars blev han galen.....
  min son har alltid varit lättförargad o totalt VILD hemma.MEN däremot på dagis så funkar han rätt bra?! Visst lite svårt att sitta länge o göra nåt klart,springer lätt hit o dit. men han funkar!
  O då har jag läst att det finns "4 %s barn" som ÄR väldigt krävande vilda barn,men som INTE har adhd utan "bara" är EXTRA RRÄVANDE"!
  Nån mer som läst om detta?? eller vet mer?
  Intressant. Har själv alltid känt att "nåt har varit" med sonen,dels föddes han snabbt o var kraftigt blå-så lite syrebrist där.........

 • Mån 22 dec 2008 14:13 #19

  kan tillägga att det är ju pga att det är ca 4% av alla barnsom är så här.fast de har ingen adhd..alltså.

 • Makaro­ner
  Visa endast
  Mån 22 dec 2008 17:27 #20

  Det är väl lite det som gör att de drar sig för att ställa diagnos för tidigt. Det svårt att se skillnad och att veta vad som är vad. Vi hamnade på BUPs mellanvårdsprogram när grabben var 4 år. Han KAN sköta sig, men det tar så mycket på krafterna att han tvärslocknar efteråt. Även idag när han fått ett utbrott så somnar han ofta efter det.


  *RUN Forrest! RUN!*
 • Mån 22 dec 2008 22:54 #21

  Ang maten så har min yngsta dotter väldigt svårt för koncistensen på maten. Den får inte vara "hård". Hon hade svårt för övergången mellan amning/välling/pure till fast föda. Äter bara vissa saker o även det går i peroder.
  Ynsgte sonen är 2.5 år o han kan inte tugga. Han trycker upp maten i gomen som en bebis o är det bitar så spottas de ut. Annars äter han väldigt bra! Väger 18 kg mot sin syster som är 4,5 år o väger 16 kg, o då är hon lång! Hon är så hyper så jag tror inte att hon hinner känna att hon är hungrig!


  Mamma till Orkidé-barn
 • Tis 23 dec 2008 21:14 #22

  ebben- var har du läst om 4%sbarn? Har försökt söka ¨på det men får ingen träff... Låter intressant att läsa mer om.

 • Tor 25 dec 2008 13:58 #23

  TS--> Det behöver ju inte vara just ADHD som ditt barn har, det kan ju vara någon annan npf. Tex Asperger eller hfa. Jag har läst flera inlägg här i tråden och kommer inte ihåg vilka som är dina så kan inte peka på något specifikt.
  Har du testat att ge Omega-3?

  Vi tyckte vår son (6½ år) passade in på ADHD beskrivningen för ca 2 år sen man han har ändrat sig lite nu, till både gott och ont. Har vara väldigt hyperaktiv i fingrarna förr men det har ändrat sig till att bli det mer i benen, tex tycker han att bästa stället att sitta på en soffa är på ryggstödet, vi har soffan framför ett panoramafönster och en vick bakåt ligger han nog på altan.
  När han började F-klass nu i höstas tyckte personalen att han hade svårigheter med det sociala med kompisar och koncentartionen, bla, det var mer saker. Så nu har vi fått tid till BUP för utredning, hade tid förra veckan men dottern var sjuk så vi kunde inte lämna bort henne. Så i mitten av januari gör vi ett nytt försök.
  I vår kommun finns något som kallas Elevhälsan och dit går min som 1ggr/mån för att träna motorik. Han är inte regelbunden i sitt rörelsemönster. Om det hänger ihop med ev diganos eller om det kommer från att han är född 10 v. för tidigt vet vi inte.


  Nu är det en ny Omega-3 tråd! www.familjeliv.se/Forum-5-95/m39439172.html
 • Loppan­jkpg
  Visa endast
  Mån 2 feb 2009 11:41 #24

  jag misstänker adhd på min 3 åriga son, dels på grund av att jag själv har diagnos och han är en kopia av mej när jag var liten.

  han sitter inte o leker utan springer ist med grejjerna i handen, fram till han var 2.5 var det omöjligt att läsa mer än några meningar i en bok för han kunde inte vara still. han är väldigt ofokus och enormt envis.
  närhet ska ändast ske på hans initiativ annars blir han lite sur och drar sej undan. han är lätt distraherad och skiftar sysselsättning hela tiden. han är väldigt utvecklad i talet (pratar lika bra som en 5-åring). på dagis tycker dom att han har en väldigt utvecklad lek för sin ålder och han leker redan roll lekar han kan säga till mej typ nu e jag mamma du är kim och han håller den rollen i mer än 10 min och svarar inte som barn utan som jag skulle svarat honom. han blir uppgiven när saker o ting är annorlunda än han förväntat sej tex om vi inte lämnar på dagis samma tid som vanligt och barnen e på väg ut då han är van att äta frukost när kommer då rasar hela hans värld. han har ingen kännsla för hur hårt han tar i saker eller hur hårt han slår mm. tex. när han var 11 månader välte han sin 3 månader äldre kompis när han ville kramas. han är som en bulldoser typ. han läser inte av sociala koder tex. sommarfest på dagisgården vi och alla andra hade med oss fika ist för att sitta o äta vårat fika som jag vet att han tycker om sparang han runt o tog av alla andras (något pinsamt men dom sa bara att han var charmig). sen var det uppträdande vid ett bollplank, alla barn hade övat sånger och samtliga barn i alla åldrar stog eller satt där hela tiden utom kim och ett annat barn, kim sprang o hoppade o stollade sej hela tiden fast jag o personalen sa att han skulle va med eller sitta hos mej. han lyssnar inte utan går enbart på sina impulser och går det emot honom eller om jag säger ifrån får han raseriutbrott. förövrigt är han världens gulligaste kille med ett enormt hjärta som ser andras kännslor och agerar därefter tex är ett barn ledset på dagis hämtar han själv just det barnets napp och ger den till barnet. jag var likadan och min mamma tycker att han är en exakt kopia av mej som barn.

  nu blev det långt, ursäkta!!

 • Lykket­rollet
  Visa endast
  Mån 2 feb 2009 13:45 #25

  ebben skrev 2008-12-22 14:07:48 följande:


  Finns ett begrepp som kallas "4 %sbarn". nån som läst om det?För min 4½åring har alltid varit vild,gick vid 8 månader..sovit lite o dåligt från start.svårt att sitta still,o koncentrera sig.lätt ARG o blir som totalt galen! går ej att lugna ner vissa gånger har han fått totala blackouter-liksom somnat av aggressionen.sen med talet.alltid pillat sönder allt utom leka med leksaker-vridit lös gardinomtagsknoppar från väggen osånt.rutinfast-gick man en promenad ena dan,så var man tvungen gå samma sväng nästa gång annars blev han galen.....min son har alltid varit lättförargad o totalt VILD hemma.MEN däremot på dagis så funkar han rätt bra?! Visst lite svårt att sitta länge o göra nåt klart,springer lätt hit o dit. men han funkar!O då har jag läst att det finns "4 %s barn" som ÄR väldigt krävande vilda barn,men som INTE har adhd utan "bara" är EXTRA RRÄVANDE"!Nån mer som läst om detta?? eller vet mer?Intressant. Har själv alltid känt att "nåt har varit" med sonen,dels föddes han snabbt o var kraftigt blå-så lite syrebrist där.........
  Har ni tänkt på utredning?

  Jag har läst om spirited eller high need barn, låter som 4%barn. Jag var säker på att vår son var ett sånt spirited barn, men till slut ringde vi bup och insåg att det var tvunget att vara mer än "bara" ett extra krävande barn, även om den beskrivningen också passade på honom.
 • Tor 12 feb 2009 19:55 #26

  Extra krävande barn, 4 % barn står det att läsa om i boken "Trotsaboken! Malin Alfvén & Kristina Hofsten, Vi Föräldrar, Prisma förlag.

  Där står det träffsäkert. Och just ett stycke om att föräldrar till dessa barn brukar tro att de har någon bokstavsdiagnos. Men oftast så fungerar dessa barn rätt så bra på dagis, hos mormor etc, men INTE hemma eller med förälder. Det är när föräldrarna är med som de känner sig så pass trygga att visa sitt hetsiga humör och alla vilda känslor de bär inom sig.

  Jag har ett sådant barn. Jag funderar jämt på om han skulle ha någon bokstavsdiagnos eller något annat. Så jag har sökt psykolog, talpedagog och frågat ut dagispersonal och familj och vänner. Alla säger att han är helt normal 3-åring, det är så de uppfattar honom. De ser inte samma treåring som jag gör hemma

  Det kan kännas skumt att höra att alla säger att barnet är normalt, när jag själv uppfattar honom som "helknäpp" ursäkta ordvalet, ibland. Har de fel??

  Men när jag läste om 4 % barnnen så var det en sådan AHA-upplevelse! Och psykologen har berättat just detta för oss. Att han är helt normal, trots att han styr oss med järmhand hemma och välter upp och ner på hela vår tillvaro, trots att vi förutsatt oss vara de allra bästa föräldrarna i världen för honom.

  Så, ni som funderar på det här med "4 % barn" låna gärna trotsboken på biblioteket och läs sid 83-95

 • Tor 12 feb 2009 19:56 #27

  "Trotsboken" ska det stå

 • Tor 12 feb 2009 20:36 #28
 • Tor 12 feb 2009 20:41 #29

  Ett annat boktips, en bok jag själv skall införskaffa
  "Explosiva barn" av Ross W Greene

 • ludenb­en
  Visa endast
  Tor 12 feb 2009 20:43 #30
  abovo skrev 2009-02-12 20:41:13 följande:
  Ett annat boktips, en bok jag själv skall införskaffa "Explosiva barn" av Ross W Greene
  Den boken rekommenderar jag med... den är verkligen grymt bra. Den berör ju inte bara ADHD utan all form av explosivt/ofelxibelt beteende...
  BF 23/4- 09

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!