• ludenben

    Små barn med ADHD (1-5 år)

    Min son fick sin utredning när han fyllt 4 år... återkommer med mer men måste logga ut nu. Han har svår ADHD, han är 6 år nu.

  • ludenben

    här kommer lite mer om min son. Vi märkte tidigt att det var nåt som inte stämde. Innan han  fick utredning hade han fått resursplats på dagis för de ansåg att han var i behov av det, vilket han också var. När jag sen sa att jag ville ha utredning stod de bakom mig till 100%, likså bvc.
    Han har koncentrationssvårigheter, agressionsutbrott, svårt att kontrollera sina impulser, hyperaktiv mm. Han har alltid sen han vart liten haft jobbigt med sömnen, vart lättväckt och vaknat tidigt på morgonen. När det var som värst kunde han vakna vid halv 4 på morgonen. Han har haft jobbigt i förskolan men nu går han på en liten avdelning samt äter medicin så nu fungerar han mycket bättre, både med sig själv och i kontakt med andra människor. Utöver problemet med betéendet så har han även motoriska svårigheter, både med fin och grovmotorik samt även perceptionssvårigheter (svårigheter att sålla bort onödiga intryck) vilket gör att han blir väldigt orolig och stissig vid tex förmycket folk eller för höga ljud. Det kommer förmodligen att bli ett problem i skolan sen så det bästa hade varit en liten klass, men med normalbegåvade elever för begåvningen är det inget fel på.


    Lill Mamsen skrev 2008-12-21 22:09:27 följande:
    ludenben skrev 2008-12-21 22:06:10 följande: Låter intressant, hoppas jag för höra mer från dig
  • ludenben
    Svar på #13
    Att min sover dåligt beror på att han har svårt att komma ner i varv även i sömnen.
    Vi medicinerar honom på dagtid, vilket gör att han sover bättre på natten när medicinen går ur. Han sover även dåligt om det har vart nåt som brutit struktur och rutin, tex ett kalas. storhelger eller resor.
    Att min son har fått medicin har räddat hela hans tillvaro. Det är lika naturligt att medicinera ADHD som att medicinera astma tex. Min son får concerta. Det är centralstimulatia. Den medicinen höjer dopaminproduktionen. ADHDpersoner har ofta för låg produktion av dopamin och i vissa fall noradrenalin, vilket resulterar i koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet mm. Strattera finns en annan medicin som verkar på noradrenalinet i stället för dopaminet och passar vissa bättre än centralstimulantia.
    Concerta ger i sån liten dos att de går inte omkring och bli höga eller som zombier. Med medicin i kroppen blir min son mer som andra barn och det är jättevärdelfullt. Han kan leka, skratta, rita, pussla mm. Sånt var svårt innan. Bara det med leken var jättesvårt för han kunde inte samspela med andra barn alls. Det kan han idag
  • ludenben
    abovo skrev 2009-02-12 20:41:13 följande:
    Ett annat boktips, en bok jag själv skall införskaffa "Explosiva barn" av Ross W Greene
    Den boken rekommenderar jag med... den är verkligen grymt bra. Den berör ju inte bara ADHD utan all form av explosivt/ofelxibelt beteende...
    BF 23/4- 09
Svar på tråden Små barn med ADHD (1-5 år)