• Cesso
    Äldre 5 Jan 21:13
    1559434 visningar
    6299 svar
    6299
    1559434

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hur vet man om man har framfall?

  • Cesso
    Äldre 7 Jan 11:13
    #30

    So nice skrev 2009-01-06 00:02:59 följande:


    cesso man känner att det inte är som det brukar där inne--om du tittar med spegel kan man se något i öppningen som inte bör vara där. tyngdkänsla, muspruttar, en öppen känsla,,svårt att förklara hoppas att du inte lider av det
    Aha! Härligt. Då har jag ett namn på det! Då lider jag av samma sak som er.. Det är bara så att ingen bm har nämnt ordet "framfall" för mig tidigare.
    Jag födde mitt första barn för 2 år sen, och 2 veckor efter förlossningen tittade jag efter hur det såg ut där nere, och då såg jag att ngt såg ut att vara i vägen. Jag gick helt förskräckt till bm som förklarade att "taket rasat". Eller "väggen". Vidare förklarade hon att man kan ha sex, föda fler barn mm trots detta och att det är vanligt, men om man har problem av det länge så kan man göra ngt åt det. Tiden gick och jag tänkte inte så mkt på det, förutom att jag hade samma tyngdkänsla som ni beskriver. Fick ont av att springa och hoppa också. Men jag gjorde inget åt det utan lät bara bli att se efter mer i spegeln.

    Nu fick jag mitt andra barn för ca 3 veckor sen och jag var livrädd att allt skulle ramla ut under förlossningen. Men, det gjorde det inte. Förlossningen gick bra! Men problemet är dock samma. Jag ser samma sak i spegeln nu. Jag trodde att tyngdkänslan skulle bli VÄRRE efter en andra förlossning, men det blev den inte. Jag har snarare återhämtat mig mycket snabbare nu. Så ni som oroar er mkt för en eventuell andra förlossning behöver nog inte vara så rädda.

    Hur som helst så har jag googlat om framfall nu (efter att ha hittat denna sidan) och där finner jag att de flesta får ett mildare framfall efter förlossningen, men att det kan gå tillbaka lite. För oss som får det synligt, kan få det antingen i främre eller bakre slidväggen (jag tror jag har främre, mot kissblåsan - det är tydligen vanligast också) eller så kan man få så att hela livmodern trycks ner och tittar ut. Att livmodern och tappen är lägre ner efter en förlosssning verkar vara vanligt dock, men det kanske räknas som livmoderframfall om den tittar ut?!
    Nåja, det finns olika behandlingar - Men knipa hjälper inte. Man kan inte knipa tillbaka ett framfall, men om man har framfall är det viktigt att ha en bra muskulatur i bäckenbotten vilket man får av knipövningar. Så kniip tjejer! Man ska knipa inför varje lyft mm, och ha god hållning. Knipa när man tränar osv.
    Om man lider av framfallet kan man få en ring insatt som "håller upp" musklerna. Den kan man ta ut, och den kan skava lite. Annars kan man få hjälp av en operation där musklerna trycks upp igen (låter bra!). Om livmodern verkar titta ut kan man förkorta livmodertappen eller ta bort hela livmodern (men det verkar dock väl dramatiskt och så blir man inte alltid bättre av det.. så det glömmer vi)!.

    Hur som helst, så vet jag nu vad jag har. Samma som ni. Och visst är det trist! Jag tycker kroppen fått ta mkt stryk av graviditeterna.. Det är så mkt att oroa sig över att jag kan göra det på heltid!
    Magen, tuttarna, tappar massa hår - varit/ÄR livrädd att bli flintis.. , magmusklerna som ska ihop igen.. mm. mm.. och nu DETTA! Bara att lägga till högen av bekymmer! Nej,,, vet ni vad? jag tror inte man ska bekymra sig för mkt av allt som händer! Det löser sig! Blir det för besvärligt så går det ju att fixa! Allt går att fixa. Och går det inte så får man leva med det. Så deppa inte!
    Jag ska försöka att inte göra det i alla fall. Och att inte OROA sig hela tiden. För det är jag expert på! För allt som "kan" hända.
    Är ni likadana?
  • Cesso
    Äldre 10 Jan 21:53
    #66

    Miss Maya skrev 2009-01-08 20:00:46 följande:


    Absolut, jag håller med dig. Fast jag antar att det finns risker med operationer också och vad jag har förstått är t ex risken för återfall när det gäller livmoderframfall i alla fall, ganska stor. Och OM de opererar så vill de att man kan garantera att man inte ska ha fler barn i framtiden. I alla fall när det kommer till att operera slidväggsframfall. Pretty in scarlet skrev 2009-01-08 19:48:52 följande:
    Jag var hos barnmorskan igår (3 veckor efter fl) och fick veta att mitt problem inte blivit värre än innan (alltså än efter jag födde första barnet..för er som är oroliga inför en andra förlossning). Bara främre väggen som rasat, inget mer. Det var jättebra när hon visade och förklarade vad som hänt så slipper man gissa och undra. Det är tydligen inte alls ovanligt att ngn vägg "rasar" och beror mest på genetiska grejer.
    Blev så nojjig över att livmodern var på väg ut efter att jag läst denna tråd att jag snabbt bokade tid hos henne )
    Hur som helst så sa hon att de visst kan operera innan man fått alla barn man vill ha. Det beror på hur mkt besvär man har.

    Ngn här sa att det är mkt man skulle velat veta innan man fick barn. Hade jag vetat detta hade jag nog övervägt kejsarsnitt. Men å andra sidan så finns ju mkt risker med det med.
    Och SÅ farligt är det ju inte. Det blir bättre om man tränar bäckenbotten. Då försvinner nog tyngdkänslan också med tiden.
  • Cesso
    Äldre 11 Jan 19:33
    #69

    Det spelar nog ingen roll om man blivit sydd eller ej. Det beror ju på att musklerna inte orkar och rasar. Jag har inte sytt mkt heller...

  • Cesso
    Äldre 4 Feb 21:18

    Monstrig- Jag är också nyfiken hur det gick för dig? Var det så illa som du trodde?
    Hoppas du fick träffa en bra läkare i alla fall, som kunde svara på dina frågor.

    Jag ska på efterkontroll nästa vecka. Tror att främre väggen fallit. mkt. Usch. Men jag ska till en bra uroterapeut (eller vad det nu heter) som förhoppningsvis ger bra råd.

  • Cesso
    Äldre 5 Feb 14:51

    Monstrig- Härligt att höra! Ofta är det ju inte lika illa som man tror. Man blir ju rädd och tror gärna då det värsta. Du ska se att det blir bra!

  • Cesso
    Äldre 10 Feb 15:20

    Hallå alla. Jag var på efterkontroll på sjukhuset idag eftersom jag fick en bristning grad 3 (som jag för övrigt inte alls haft ont av). Fick hur som helst träffa en bra uroterapeut och en läkare. De skulle också kolla mitt befarade jättestrora framfall (som JAG trodde och kände det i alla fall).
    Hur som helst så sa dom "Men det HÄR är inte alls farligt!" när jag låg där i gynstolen. De var nästan roade av att jag varit så orolig. Det VAR såklart ett framfall, där främre väggen (urinblåsan) rasat ner, men inte alls så farligt som jag trodde. De visade i spelgeln och menade på att jag kan knipa så det blir bättre och känns bättre. De försökrade också mig att inget "ramlar ut" även om det ibland känns så.

    Jag har, precis som Minxy skrev, haft problem med "tyngdkänsla" efter första barnet (=läänge) men det känns faktiskt bättre med det nu efter andra förlossningen, tro det eller ej! Så skumt. Jag är i alla fall överlycklig att det inte alls var farligt för min del. Inte alls tal om ngn op eller så..

  • Cesso
    Äldre 10 Feb 15:21

    ..Tillägger bara; det verkar inte alls ha blvit ngt värre efter andra förlossningen! (till er som var oroliga för att föda fler barn! )

  • Cesso
    Äldre 10 Feb 21:43

    På vilket sätt syns det för dig?


    Pearl22 skrev 2009-02-10 21:19:26 följande:
    Vad glad jag blir som hittat denna tråd! Jag fick mitt första barn i slutet av december och för ett par dagar sedan började jag misstänka att jag har framfall av något slag. Har inga besvär eller så annat än tyngdkänsla (vilket jag för övrigt inte lagt märke till förrän jag såg "framfallet"). Ska på efterkontroll hos min BM 2 mars men jag funderar på att ringa och höra om jag kan komma tidigare.Varför har ingen sagt nåt om att man kan få detta? Känner att jag blir lite besviken på min BM och förlossningen och BB med för den delen. Nu vet jag ju iofs inte om det är framfall eller om de sytt dåligt men förväntar mig det värsta.En liten fundering bara... ni som har livmoderframfall hur håller ni det i schack? Använder ni ring eller låter ni det bara vara?
  • Cesso
    Äldre 1 Mar 08:44

    mani79 skrev 2009-02-28 15:03:30 följande:


    Tack för lugnande besked Vet att det bara gått två veckor, är alldeles för otålig. Det är inte alltid bra att läsa för mycket på FL och sen diagnostisera sig själv... Men när det är sagt så undrar jag hur ni såg ut där nere? Jag tittade efter härom dagen och dels är ju öppningen större än normalt vilket inte är så underligt men jag såg även att det liksom finns något i öppningen som definitivt inte varit tidigare. Det är som en köttig kula, sorry för beskrivningen. Har ni också haft de så? Hoppas att även det ska gå tillbaka.
    Det är nog den främre slidväggen du ser. Den mot urinblåsan. Enligt en läkare så sjunker den på de flesta som fött. För en del mer, för en del mindre. Det går nog till sig lite mera, men om väggen "fallit" så kan inga knipövningar i världen knipa upp den igen. MEN ingen fara. helst normalt ändå. Man kan ha sex, föda barn osv i alla fall.
    Fråga bm på efterkontrollen exakt vad det är du ser.
  • Cesso
    Äldre 18 Mar 22:24
    Pysselgalningen skrev 2009-03-18 10:07:40 följande:
    Det va då inte vad min bm sa Hon sa att det bara var att knipa så ska den flytta sig tillbaxa
    Man kan knipa den bättre kanske, men inte knipa tillbaka väggen så att den hamnar på "rätt plats".
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder