• Äldre 7 Jan 11:42
    40080 visningar
    139 svar
    139
    40080

    Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?

    Hej alla utlandsföräldrar och lässugna! :o)

    Jag skulle vilja höra era erfarenheter och funderingar kring att ha barn utomlands och att bo utomlands.

    Bakgrund:
    Jag har bott utomlands i 5 år och med min "utländska" man har jag ett barn som är 2,5 år. Sedan vi fick barn så har jag en stor hemlängtan och om den beror på att jag blev förälder eller för att jag då upptäckte att vi såg väldigt olika på barnuppfostran, det vet jag inte. Hemlängtan håller i sig och även en del av våra oskiljaktigheter ang barnuppfostran vilket har påverkat vårt förhållande negativt och vi har hamnat i en ond cirkel.

    Funderingar:
    Jag funderar mycket på om vi ska fortsätta bo tillsammans eller om jag ska flytta hem och vi har till och med diskuterat det. Ingen av oss vill "ge upp" och tycker fortfarande mycket om varandra. Jag fortsätter dock att fundera hela tiden och känner att jag vet inte vad som är värst, hemlängtan eller att vi inte alltid kommer överens.

    Sverige/hemlängtan:
    Jag vet inte om det är "äkta" hemlängtan eller om jag bara förskönar Sverige (typ "gräset är grönare på andra sidan"), hur ska jag kunna veta vad som gör att jag längtar hem? Jag har provat att vara hemma i längre perioder och trivs mycket bra, men det blir ju inte så att vardagen infinner sig eftersom jag inte har jobbat ... Det jag saknar i Sverige är all social kontakt med mina föräldrar, barndomsvänner, det blir ett mer naturligt socialt liv där än med vänner som man skaffar sig som vuxen som inte har samma kultur och språk. Dessutom känner jag ett stort ansvar och vilja att ta han om mina föräldrar när de blir gamla och ryser av idén att tänka på att de som gamla sitter ensamma utan någon som kommer och hälsar på dem regelbundet. De flesta jag träffat som bor i ett annat land, längtar alltid hem, trots att de trivs bra i sitt "nya" land. Det verkar vara tuffare för kvinnorna, det här med hemlängtan...

    Finns....
    .... det någon som har läst ända hit(!) och som känner igen sig så vore jag tacksam för att höra hur ni funderar och resonerar. Själv känns det som om jag funderar så mycket så att jag tvivlar på mina känslor ang kärleken till min man och min hemlängtan.

  • Svar på tråden Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?
  • Äldre 11 Jan 14:37
    #21

    bebben Elias mamma skrev 2009-01-11 10:14:51 följande:


    Granada: Men så är det inte om ni skulle gå skilda vägar. Jag pratade med en ja vad heter dem nu, men högre upp en advokater, sån som vittnar när man skriver testamente osv, slutar på tarie. Han sa att är man inte knarkare etc. så är det vanligast att mamman får vårdnaden, oavsett om hon vill bo i ett annat land. De ger sällan gemensam vårdnad och det är ovanligt att pappan får vårdnaden om mamman fungerar normalt. De kommer att se vem det är som mest har tagit hand om barnet, men ju äldre det blir desto mer påverkar om barnet har börjat skolan osv.
    Det är ju alltid en tröst Dâ kan jag i alla fall göra pâtryckningar pâ mannen om det skulle kännas ohâllbart i framtiden. Jag känner att vi alla fall kunde prova att bo i Sverige 1 âr eller sâ. Han är delägare i ett företag och skulle kunna skaffa en ersättare den tiden vi är borta och komma tillbaka om det inte skulle fungera.

    Min sambo är medveten om min situation men kan inte göra sâ mycket här. Vi lever ju pâ hans inkomst och det är knappt att det gàr ihop sâ dâ blir det lânga dagar för honom. Som Cattapult säger om sin man sâ skulle han göra "allt" för oss men i det hár landet sâ räcker det liksom inte för att man ska mâ bra som familj. Jag kan frâga mig varför jag bor här för hans skull när vi aldrig träffas ändâ?? Mest känns det som om jag vill hem pga av min situation här mer än att jag saknar Sverige. Hälsa pâ familjen har jag gjort ofta men nu med 2 barn under 18 mânader sâ känns en flygresa omöjlig sâ kanske det känns värre nu när jag inte kan âka hem när jag vill.

    justina2: Flyttade du hem själv eller följde din "man" med er?
  • Äldre 11 Jan 16:28
    #22

    Jag vill ocksa ha syskon till Lily, men är livrädd för att bli med barn nu, för det skulle paverka min resefrihet som betyder sa oerhört mycket för mig.


    För att kunna bo här maste jag kunna resa hem, hahaha hur sjukt är det?
     Man far inte flyga själv med 2 barn under 2 ar och blir da hela tiden beroende av att nagon annan ska kunna följa med + att det blir dyrare.
    Förstar att det är jobbigt Granada :(
  • Äldre 11 Jan 16:53
    #23

    Man fâr faktiskt flyga med 2 men man mâste betala för barn över 2 âr för den ena och ha den andra i babyskydd tror jag....Hur som helst är det ju inte lätt att resa ensam med 2 sâ smâ. Om det nu inte har ändrats. Antar att bolagen kan ha olika regler ocksâ.

  • vivexa
    Äldre 11 Jan 21:16
    #24

    Vi flyttade hela familjen.

  • en blev två
    Äldre 11 Jan 21:36
    #25

    Med vilket bolag kan man göra det?
    Jag har tvillingar på 16 månader och en pojk på 4 år. Jag skulle så gjärna vilja kunna flyga från Scotland till Sverige själv, så nu blir jag jätte nyfiken?


    Granada skrev 2009-01-11 16:53:16 följande:
    Man fâr faktiskt flyga med 2 men man mâste betala för barn över 2 âr för den ena och ha den andra i babyskydd tror jag....Hur som helst är det ju inte lätt att resa ensam med 2 sâ smâ. Om det nu inte har ändrats. Antar att bolagen kan ha olika regler ocksâ.
  • Skipto­nMaria
    Äldre 11 Jan 21:46
    #26

    en blev två skrev 2009-01-11 21:36:43 följande:


    Med vilket bolag kan man göra det? Jag har tvillingar på 16 månader och en pojk på 4 år. Jag skulle så gjärna vilja kunna flyga från Scotland till Sverige själv, så nu blir jag jätte nyfiken?
    med ryanair kan du flyga fran glasgow prestwick, de har inga restrektioner, min kompis flyger ofta med sina 3 sen de var pyttesma!
  • Äldre 11 Jan 22:05
    #27

    Jag är inte helt säkert men jag har endast rest med Sterling(som ju gâtt i konkurs) och norwegian sâ nâgot av dem eller bâda. Har inte kollat sâ noga dâ det inte varit aktuellt ännu...

    Vet dock att en del bolag nekar en att flyga med fler än 2 barn som ensam vuxen, sâ det kan ju vara det du drabbats av. Att du är ensam med 3 och inte att du har 2 under 2 âr.

  • en blev två
    Äldre 11 Jan 23:23
    #28

    Men man måste ju vara en vuxen för varje infent när man bokar, det går inte att boka 2 infent på 1 vuxen biljett.


    SkiptonMaria skrev 2009-01-11 21:46:45 följande:
    en blev två skrev 2009-01-11 21:36:43 följande:
    med ryanair kan du flyga fran glasgow prestwick, de har inga restrektioner, min kompis flyger ofta med sina 3 sen de var pyttesma!
  • Äldre 12 Jan 01:11
    #29

    en blev två skrev 2009-01-11 23:23:33 följande:


    Men man måste ju vara en vuxen för varje infent när man bokar, det går inte att boka 2 infent på 1 vuxen biljett.
    Det är det som är grejen. Du fâr inte âka med 2 för infant prisetför set innebär att barnet inte ahr eget säte och man kan ju inte ha 2 barn i knät. Du mâste boka en som barn över 2 âr med eget säte och betala det priset, dâ fâr du âka med 2 barn. Läste om det i resevillkoren. Som sagt sâ kan det kanske variera mellan olika bolag sâ läs noga innan bokning sâ man inte fâr en trâkig överraskning pâ flyplatsen.
  • Äldre 12 Jan 01:27
    #30

    Har inte last alla inlagg annu, men maste anda kommentera lite av mina kanslor. Jag bor i USA, med min amerikanske man och vara fyra barn. Jag aknner inte att jag har "hemlangtan" langre. Jag kanner igen det dar om att sakna att umgas med familjen pa ett mer spontant satt, men for mig ar det inte hemlangtan. Det ar mer saknad av dem. Narheten till dem.

    Jag har kommit fram till det, pga att vi for fyra ar sedan lamnade California, och flyttade till Colorado istallet. Ungefar samtidigt flyttade mina svarforaldrar fran California till Missouri.

    Idag, efter fyra ar fran Ca, sa kan jag sakna CA och vanner jag har dar. Men mina svarforaldrar, som jag ocksa saknar att ha narhet till. Och mer spontan kontakt med, bor ju nu i Missouri, dar jag aldrig ens varit. Sa den langtan jag har dit, kan ju rimligtvis inte vara "hemlangtan" utan just saknad av dem. Och deras sallskap. Som naturligtvis aven min man kanner av.

    Just darfor sa kanns det inte som det ar Landet Sverige, jag saknar. Utan det ar just mina foraldrar, min syster, mina vanner. Och den relativa narheten jag skulle ha haft till dem, om jag bott i Sverige. Att man skulle kunnat ta bilen for att aka "hem" en helg, utan att spendera tusentals dollar pa resan. Att kunna vara dar och lara kanna min systers tva barn, lata mina barn lara kanna moster och morforaldrar osv.

    Men som sagt, den saknaden finns aven till farforaldrar och fastrar och farbroder nu, da min mans familj ar utspridd over hela vastra USA.  Sa jag har lart mig att acceptera situationen som den ar, och ar otroligt tacksam for internet.

    Jag hoppas du, TS, kan komma att kanna dig hemma, var du an slutligen hamnar.


    Global Warming is Caused by the Sun
Svar på tråden Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?