• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • Vombell

    majlinsa skrev 2009-01-20 10:06:34 följande:


    när ni pratar om panera.. är det ägg, mjöl o strödbröd samt kryddor o stek?
    Precis, vänd först ner filén i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd som är kryddad med salt och pappar (jag brukar ha i citronpeppar också). Sedan steker man bara i smör
  • misstristess

    Eller gör fiskburgare av den.
    Dubbelpanerat är alltid godast.
    Men det går bra med graham också eller smulat knäckebröd.

  • mrsIce

    majlinsa skrev 2009-01-20 10:01:38 följande:


    vad gör ni för mat med pangusfilén? har en påse i frysen men inga idéer just nu vad jag ska laga för mat på den.
    Jag brukar pensla med dijonsenap och strö över lite strödbröd. Lägger i en smord ugnsfast form, häller på nånform av vätska (grädde, gräddmjölk, matlagningsgrädde...), en fiskbuljongtärning och massa dill. In i ugnen (200 grader, ca 15 min eller till fisken är klar). Till detta äter vi pressad potatis eller potatismos!

    Hur gott som helst, står med på nästa veckas meny... =)
  • catmat

    Jag brukar pensla med dijonsenap och strö över lite strödbröd. Lägger i en smord ugnsfast form, häller på nånform av vätska (grädde, gräddmjölk, matlagningsgrädde...), en fiskbuljongtärning och massa dill. In i ugnen (200 grader, ca 15 min eller till fisken är klar). Till detta äter vi pressad potatis eller potatismos!
    Det lätt gott. Det blir på nästa veckas matsedel

  • inze
    mrsIce skrev 2009-01-19 11:01:44 följande:
    ....)Fredag: Hemlagad pizza 32 kr/portion......

    Nu blev jag lite nyfiken då jag tycker hemlagad pizza är billig mat. Vad har du i/på din för att komma upp i det portionspriset?

    Jag brukar laga efter det här receptet och har man rivna ostkanter i frysen eller köper en billig påse riven ost brukar det bli väldigt billigt tycker jag:

    Hemgjord pizza

    25g jäst
    5 dl vatten
    1 msk olja
    2 tsk salt
    12-13 dl vetemjöl


    Gör degen och låt jäsa 30-45 min. Knåda den smidig och kavla ut lagom stora bottnar. Lägg dem på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt eller långpanna.


    Tomatsås (görs medan pizzan jäser eller i förväg)


    1 hackad gul lök
    (1 hackad vitlöksklyfta)
    olja
    1-2 burk eller tetra krossade tomater
    1-2 sockerbitar (eller strösocker)
    salt och peppar
    pizza eller örtkrydda


    Fräs löken i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Koka minst 15 min gärna längre.


    Bred lite tomatsås på den utkavlade degen.


    Fyllning (man tager vad man haver) några förslag:


    Skinka
    Korv
    Champinjoner
    Räkor
    Crabfish
    Tonfisk
    Stekt köttfärs
    Stekt kyckling
    Bananer
    Ananas


    Riven ost


    Grädda i 250 graders ugn ca 10-15 min mitt i ugnen.

  • mrsIce

    inze: Jag gjorde en överslagsräkning så vet inte om det stämmer helt... Men så här räknade jag ut för 4 personer:
    20 kr för pizzadeg (färdigköpt iof, men kommer nog göra den själv), krossade tomater 7 kr, skinka 30 kr (400 g), räkor 20kr, lök 3 kr, tomater 6 kr, ost 25 kr...

    Nu har jag nog glömt något, men nåt sånt räknade jag. Det här ger ett snittpris på 27,50 kr/portion (21,50 om man hoppar över pizzadegen, men den är ju inte helt gratis att göra själv heller)

  • Karlsson

    Sådär nu har jag varit och handlat, barnbidrag idag

    Två stycken falukorvsringar på Willys, 30 kr.

    Två paket kycklingklubbor också på Willys för 35 kr (två kg)

    På Coop blev det 5 pack avocado för 19.90 (till bulgursalladen på lördag) och goudaost för 49.90 kr/kg.
    Eftersom jag handlade annat också så kom jag upp i över 300 kr och då fick jag köpa svensk nötfärs för 49.90kr/kg.

    Inser att när jag börjar jobba kan jag nog inte handla på detta sätt

    Har ni något märke på någon matvara ni bara vägrar ta ett annat fast erat inte är det billigaste alternativet?

    Jag ska erkänna att kaffe är jag sådan, finns ju billiga märken men jag kan bara inte välja det....

    Alaska pollock är en annan sak jag bara inte kan ersätta torsken och hokin med, då är jag hellre utan fisk....

    Spagetti vill jag ha ägg i även om dom sorterna är dyrare...

    Korv köper vi inte särskilt ofta och då nästan alltid falukorv (på sommaren kan det bli grillkorv). Så när vi väl köper korv vill jag inte ha vad som hellst....Jag har dock slutat köpa den med 85%köttmängd

  • inze
    mrsIce skrev 2009-01-20 12:32:50 följande:
    inze: Jag gjorde en överslagsräkning så vet inte om det stämmer helt... Men så här räknade jag ut för 4 personer: 20 kr för pizzadeg (färdigköpt iof, men kommer nog göra den själv), krossade tomater 7 kr, skinka 30 kr (400 g), räkor 20kr, lök 3 kr, tomater 6 kr, ost 25 kr... Nu har jag nog glömt något, men nåt sånt räknade jag. Det här ger ett snittpris på 27,50 kr/portion (21,50 om man hoppar över pizzadegen, men den är ju inte helt gratis att göra själv heller)
    OK. Jag har inte räknat på min men skulle gissa att min deg inte kostar mer än 5-6 kr.
    Såsen max 10 kr. Pålägg brukar jag ta av rester jag redan har. Om jag inte har riven ost i frysen brukar jag köpa nån billig påse riven ost för 10-12 kr.

    Så säg en 30-40:-- för hela pizzan och den räcker till 4-6 st. Men skulle jag köpa räkor och skinka bara till pizzan skulle priset självklart bli betydligt högre. Men för oss är pizza som pytt i panna d v s nåt man ofta gör av rester.

    Jag har en plastbytta i frysen som jag river ner ostkanter i och en där jag lägger rester av charkuterier (skinka, korv o dyl). Jättebra att ha om man ska göra pizza.
  • Karlsson

    Har räknat på dagens middag, ärtsoppa och pannkaka.

    Ärtor, 7 kr
    lök, 1 kr

    ägg, 6 kr (1kr st?)
    mjölk, 8 kr
    mjöl, 2 kr, kanske?

    24 kr+salt och smör att steka i. Vi säger 25 kr då Sylten är hemmakokt mos av egna äpplen samt egen hjortronsylt.

    Räcker till 6 portioner, det blir ca 4 kr/port.

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget