• Anonym
    Äldre 24 Jan 11:37
    52060 visningar
    34 svar
    34
    52060

    vad betyder egentligen tumör och cysta???

    Det låter som om väninnan har äggstockscancer med metastaser i levern. Om så är fallet har cancern alltså spridit sig från äggstockarna till levern.

  • Anonym
    Äldre 24 Jan 21:15
    #22

    Anonym (läkarstud) skrev 2009-01-24 12:07:58 följande:


    För att något ska klassas som cancer måste tumören ha potential att sprida sig (metastasera), med två undantag - en särskild sorts hudcancer, och vissa hjärntumörer (ingen av dessa är ju dock aktuell i TS fall). I övrigt är spridningsförmågan det som skiljer ofarliga tumörer från cancer. Om du har en godartad tumör är det inte större risk att den maligniseras (=omvandlas till cancer) än vad det är i vanlig frisk vävnad. I övrigt håller jag med om ditt råd till TS, att skippa de dumma amatörerna här, och leta tillförlitlig fakta istället
    Hmm, jag tycker faktiskt du är lite amatörmässig nu. :P

    En tumör utan spridningsförmåga är ingalunda ofarlig. Tänk på carcinoma in situ. Den bara väntar på att få mutationer som gör att den kan växa invasivt och producera angiogenesfaktorer.

    Sen finns det godartade tumörer som har betydligt större risk att canceromvandlas än vanlig frisk vävnad. Polyper i tjocktarmen är ett bra exempel på det.

    Och bara för att tumören kan sprida sig behöver det inte vara cancer. Det kan ju vara ett godartat lymfom eller en myeloproliferativ sjukdom.
  • Anonym
    Äldre 25 Jan 23:13
    #30

    Anonym (läkarstud) skrev 2009-01-24 22:52:50 följande:


    Vad menar du med godartat lymfom? Jag har fått lära mig att lymfom är cancer. Var det någon särskilt myeloproliferativ sjukdom du syftade på? Jag associerar inte dem med tumörer?
    Jag försökte bara driva lite med dig, jag kunde inte låta bli när du tyckte att vi var dumma amatörer. De flesta reserverar ordet lymfom för elakartade sjukdomar, och hävdar att godartade lymfom förtjäner en annan beteckning: emedicine.medscape.com/article/1099188-overview

    Myeloproliferativ sjukdom innebär att det produceras onormalt många blodceller. Exempelvis polycythemia vera där det produceras för många röda blodkroppar. Men eftersom blodet inte är en solid vävnad, så bildas inte heller någon solid tumör. Och eftersom blodet finns i de flesta delar av kroppen så innebär det att "tumören" är utspridd i kroppen trots att den inte är elakartad.
  • Anonym
    Äldre 25 Mar 10:56
    #34

    cysta är en blåsa inte en tumör inte cancer sa doktorn till mig men den kan ställa till besvär och göra ont som det gör
    på mig just nu,det är inge kul njurstenen den gör mig ingenting,men nu ska allting bort har jag bestämt mig,det värsta är att det pirrar i kroppen ibland när cystan irriterar Rynkar på näsan

Svar på tråden vad betyder egentligen tumör och cysta???