• Anonym (läkar­stud)
    Äldre 24 Jan 12:07
    52077 visningar
    34 svar
    34
    52077

    vad betyder egentligen tumör och cysta???

    Tandvärk skrev 2009-01-24 11:22:40 följande:


    Jag vill kommentera Anonym S. Tumör är cancer, oavsett spridning. Spridning av tumören försämrar rent generellt prognosen i de allra flesta fall. Tumörer är INTE ofarliga. Tumörer är FARLIGA. Dock kan de variera i malignitetsgrad, alltså vara olika mycket elakartade. En del växer snabbt och aggressivt, medan andra är mer lågmälda och försynta. En del är benigna, dvs godartade, och jag tror att det är det Anonym S syftar till när hon kallar tumörer för ofarliga. Dock kan en godartad tumör FÖRÄNDRAS och malignifieras, dvs BLI elak och aggressiv. Dels kan den sitta så jävla illa till att det inte spelar någon roll hur sakta, fridfullt och icke invasivt den växer (t ex i hjärnan) - förr eller senare tar den ditt liv ändå, pga att läget försvårar behandlingen. Mitt råd till dig är att skippa alla dumma amatörer på fl och söka information med tillförlitliga källor, t ex internetmedicin.se. Ett annat tips är att söka på de stora sjukhusens hemsidor, tex ks.se Där brukar man finna mycket bra information om olika sjukdomstillstånd. Lycka till och hoppas att din vän blir bra.
    Nej, nu har du fel. Jag instämmer fullt i vad anonym (S) skrev.
    Tumörer är inte cancer. Cancer är alltid elakartad, tumörer kan vara antingen elakartade (cancer) eller godartade (bara just "tumörer"). Läs t ex på sv.wikipedia.org/wiki/Tumör (för att slippa "medicinska" och få det på vanlig svenska).
    För att något ska klassas som cancer måste tumören ha potential att sprida sig (metastasera), med två undantag - en särskild sorts hudcancer, och vissa hjärntumörer (ingen av dessa är ju dock aktuell i TS fall). I övrigt är spridningsförmågan det som skiljer ofarliga tumörer från cancer.

    Om du har en godartad tumör är det inte större risk att den maligniseras (=omvandlas till cancer) än vad det är i vanlig frisk vävnad.

    I övrigt håller jag med om ditt råd till TS, att skippa de dumma amatörerna här, och leta tillförlitlig fakta istället, men jag skulle snarare rekommendera att ta kontakt med en läkare, som kan förklara ordentligt, istället för att försöka förstå informationen på webbsidor som riktar sig till läkare, dvs där det krävs år av utbildning för att förstå infon rätt...
  • Anonym (läkar­stud)
    Äldre 24 Jan 12:12
    #12

    Anonym (väninnan) skrev 2009-01-24 11:58:09 följande:


    Jag har läst runt lite på sidor igår och fått ganska bra information. Men hittade mest info om metastaser i levern, info om cancer, osv men inte så mycket som kunde tala om för mig vad hennes fall kan vara. Hur kan hon inte veta själv. Hon är sjukvårdsutbildad och vet att det inte är särskilt godartat om det är cancer. Men om läkarna sett tumörer-borde det inte kommit mer info? Om risker osv, inte skicka hem henne till familjen med alla funderingar och med ordentlig dödsrädsla.
    Har läkarna sagt att det är tumörer i levern? Det är ingen chans att det kan ha varit cystor även där? Om så skulle vara fallet är det nämligen helt ofarligt, och har antagligen inget med magproblemen att göra.
    Det låter underligt att läkarna säger att det är tumörer, men inte förklarar vidare planer. Antagligen vill man väl utreda vidare, för att ta reda på om det finns tumörer någon mer stans (sämre prognos), eller om det enbart sitter i levern (bättre prognos).

    Om det är tumörer i levern och cystor i äggstockarna så hör de inte ihop - då är det två olika saker, där tumörerna är allvarliga, och cystorna helt ofarliga (om än kanske besvärliga).
  • Anonym (läkar­stud)
    Äldre 24 Jan 22:52
    #23

    Anonym skrev 2009-01-24 21:15:19 följande:


    Anonym (läkarstud) skrev 2009-01-24 12:07:58 följande: Hmm, jag tycker faktiskt du är lite amatörmässig nu. :P En tumör utan spridningsförmåga är ingalunda ofarlig. Tänk på carcinoma in situ. Den bara väntar på att få mutationer som gör att den kan växa invasivt och producera angiogenesfaktorer. Sen finns det godartade tumörer som har betydligt större risk att canceromvandlas än vanlig frisk vävnad. Polyper i tjocktarmen är ett bra exempel på det. Och bara för att tumören kan sprida sig behöver det inte vara cancer. Det kan ju vara ett godartat lymfom eller en myeloproliferativ sjukdom.
    Jag har inte sagt att en tumör utan spridningsförmåga är ofarlig. Jag pratade om tumörer utan _potential_ att sprida sig. Det har carcinoma in situ.
    Sen är det kanske lite fel av mig att använda uttrycket "ofarlig", eftersom även godartade tumörer kan ha skadliga effekter genom att t ex trycka på någon annan struktur, men jag menade att de inte var livshotande.

    Jag håller med dig om att tjocktarmspolyper riskerar att maligniseras, men jag tänkte främst på rena godartade tumörer (hamartom, lipom, meningeom etc). Det framgick nog dock inte riktigt av det jag skrev. Men mitt inlägg var ett svar på Tandvärks åsikt att "tumörer alltid är farliga".

    Vad menar du med godartat lymfom? Jag har fått lära mig att lymfom är cancer.
    Var det någon särskilt myeloproliferativ sjukdom du syftade på? Jag associerar inte dem med tumörer?
  • Anonym (läkar­stud)
    Äldre 25 Jan 13:01
    #26

    h8him skrev 2009-01-25 11:07:58 följande:


    Cystor kan vara elakartade och sprida sig till tarmar och lever. Det vet t.o.m jag som inte är läkarstuderande.
    Vilken sorts cystor då?
    Definitionen på en cysta är att det är en vätskefylld blåsa. En tumör däremot består av någon sorts (mer eller mindre igenkännbar) vävnad.
    På samma sätt som godartade tumörer kan vara skadliga bara för att de trycker på något annat organ, kan cystor också vara skadliga om de blir för stora. De kan också spricka och orsaka en blödning (t ex cystor på äggstockarna). Men de växer inte tvärs igenom annan vävnad, som elakartade tumörer gör.
    Det finns en sjukdom som innebär att man har flera cystor på njurarna, och då kan man också ha cystor på t ex levern, men det handlar inte om att cystorna sprider sig, utan om att man har samma sjukdom i levern som i njurarna.
  • Anonym (läkar­stud)
    Äldre 25 Jan 13:06
    #27

    Anonym (69) skrev 2009-01-25 10:54:04 följande:


    Jag hoppar in här med en fråga..Cysta i bröst som läkaren efter enbart UL undersökning bedömer som ofarlig, behöver ändå inte utredas? Upptäcktes av slump. Jag är skitorolig för detta!
    Prata med din läkare! Säg att du är orolig, och be honom förklara varför han inte tycker att man behöver gå vidare!
    Normalt är det lätt att känna igen cystor på ultraljud, just eftersom de - till skillnad från tumörer - bara innehåller vätska, vilket ser annorlunda ut än vanlig vävnad. Det kan finnas försvårande omständigheter, och skulle det vara så så brukar man välja att gå vidare med att sticka en tunn nål i cystan, för att få ut några celler som man kan analysera. Men om det ser typiskt ut på ultraljudet så behöver man inte använda nålen, för då kan man vara såpass säker ändå.
    Om läkaren har sagt att man inte behöver gå vidare, så tror jag inte att det är någon fara med cystan. Däremot är det ju onödigt att du ska behöva gå omkring och vara rädd, och det bör du därför prata med läkaren om!
  • Anonym (läkar­stud)
    Äldre 26 Jan 18:31
    #31

    Anonym skrev 2009-01-25 23:13:17 följande:


    Jag försökte bara driva lite med dig, jag kunde inte låta bli när du tyckte att vi var dumma amatörer. De flesta reserverar ordet lymfom för elakartade sjukdomar, och hävdar att godartade lymfom förtjäner en annan beteckning: emedicine.medscape.com/article/1099188-overvi... Myeloproliferativ sjukdom innebär att det produceras onormalt många blodceller. Exempelvis polycythemia vera där det produceras för många röda blodkroppar. Men eftersom blodet inte är en solid vävnad, så bildas inte heller någon solid tumör. Och eftersom blodet finns i de flesta delar av kroppen så innebär det att "tumören" är utspridd i kroppen trots att den inte är elakartad.
    Jag tycker inte om uttrycket "dumma amatörer". När jag använde det, var det i ett svar på Tandvärks inlägg, där h*n skrev att anonym (S) hade fel och att TS skulle akta sig för dumma amatörer, och då tyckte jag att det var ett passande råd, med tanke på att Tandvärk inte visste vad h*n pratade om.
Svar på tråden vad betyder egentligen tumör och cysta???