På andra sidan jobbmarknaden
Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ev gallstensanfall - vad ska jag undvika??

  Sön 15 feb 2009 08:15 Läst 50723 gånger Totalt 17 svar
  Bellis­77
  Visa endast
  Sön 15 feb 2009 08:15

  Var i fjällen under förra veckan och fick då fruktansvärt ont i magen, ungefär mellan revbenen. Det höll i sig och jag fick ta mig till läkare (18 mil bort). När jag kom fram så var det borta och de kunde inte riktigt säga vad det var men nämnde gallsten. Fick åka hem utan några restriktioner eller någon koll på bebisen.

  Sen var det dags igen fyra dagar efter, lika ont. Denna gång fick jag med mig voltaren hem ifall det skulle komma igen. De trodde att det var troligt att det var gallan och att jag ska undvika fet mat och ta kontakt med mvc när jag kom hem.

  Nu är jag äntligen hemma och i närheten av sjukvård. Men är så klart jätte orolig för barnet och vågar knappt äta.
  Jag hoppas att få en tid snart och få lite mer hjälp för att slippa vara så orolig.

  Ni andra som har haft gallsten vad undviker ni och kan det påverka bebisen??


  ღღღ Mamma till underbara Melanie men längtar efter ett syskon ღღღ
 • cissi7­7
  Visa endast
  Sön 15 feb 2009 08:21 #1

  Innan jag op mig för gallsten så åt jag inte:
  gröna äpplen
  Ärtor
  Gurka
  Ägg
  Fet mat/friterad
  LÖk
  Salami
  Banan (bland det värsta jag kunde äta)

 • Sön 15 feb 2009 08:22 #2

  Det påverkar inte bebisen som så, däremot så kan det bli dumt om gallblåsan blir inflamerad. På mig tog de gallblåsan i v.22 och de hade inte klarat det utan att förlösa mig om livmodern varit så mycket större. Men det är ovanligt att gallblåsan blir inflamerad.

  Du ska undvika fett, äpple och ägg framför allt men sen kan man få attacker av det mesta så du får prova dig fram.

 • Bellis­77
  Visa endast
  Sön 15 feb 2009 08:29 #3

  Tack för svaren. Hur tar man reda på om det är gallan?


  ღღღ Mamma till underbara Melanie men längtar efter ett syskon ღღღ
 • Sön 15 feb 2009 08:30 #4

  Ultraljud.

 • Sön 15 feb 2009 08:44 #5

  Jag har haft gallsten men det finns en huskur, rönnbär. Nu finns det ju inga i naturen att plocka men jag plockar på hösten och har i frysen. Vid minsta symtom äter jag 5-6 söndertuggade rönnbär tillsammans med varmt vatten. Detta har håll mig, min mamma och några till borta från kniven! Värt att testa om ni kan få tag på rönnbär alltså.

 • Sön 15 feb 2009 08:49 #6

  De tog min gallblåsa 5 veckor efter mitt kejsarsnitt med dottern. Då hade jag haft 8 anfall på bara 2 veckor och gallblåsan var till en tredjedel fylld med grus så de kunde inte få bort det på annat sätt. Jag undvek (och gör fortfarande):
   
  färska äpplen (juice och lagade äpplen går bra, men kan fortfarande inte äta färska utan att få ont, trots operationen)
  gurka (kan jag dock äta numera)
  fet mat (alltid när jag åt t.ex. smörgåstårta med majonäs så fick jag ont, förstod inte varför då)

  När jag hade gallstensanfall så kändes det precis som om jag hade ett stort hål mellan revbenen, det "sög" där precis som om jag inte hade ätit på flera timmar och jag kunde inte ligga still utan bara låg och vred och vände på mig. Min sambo som är SSK på akuten sa direkt att han misstänkte gallstensanfall eftersom det där med att man inte alls kan vara still oftast är ett första tecken på att se om en patient har gallsten. Enligt honom beror det på att kroppen själv försöker få gallstenarna att gå igenom gallgångarna och det underlättas genom att man rör sig. Jag åkte totalt in på akuten 3 ggr under mina 8 anfall (fick bl.a. också Voltaren och även ngt morfinliknande som jag kräktes jättemycket av). Sista gången hade jag 3 anfall samma dag och blev inlag för att akut opereras.

  Är det gallstensanfall du har så tycker jag verkligen synd om dig. Min mamma har också haft problem med det och det hon sa var att hon tyckte gallstenen var minst 10 ggr värre än de förlossningar hon gått igenom. Själv vet jag inte ännu, om några dagar vet jag när jag väl har min lilla 2:a i famnen


  Envis men söt ändå . Julia född 060201, Bebis i magen med BF 090206.
 • Sön 15 feb 2009 08:53 #7

  jag troddejag oxå hade gallsten för jag fick ont i sidan i midjehöjd men det visade sig vara så att livmodern trycker på mina urinledare så det är därför det gör förskräckligt ont, kan inte gå eller röra mig då jag få det, numera när jag känner att det är på gång att göra ont så gå jag på toa och kissar, ja va hos en läkare som sa att det inte va gallsten... Men som tur är har jag inte haft ont på ett tag nu för det är som sagt inte skönt

  Vi får hoppas att det blir bättre för dig och att du får en tid hos en läkare snart.

 • Sön 15 feb 2009 23:50 #8

  Gallstensanfallen i sig påverkat inte bebisen.

  Jag har haft problem med gallan innan jag blev gravid men i och med graviditeten har det tagit oväntad fart. Jag har haft 3 stora anfall precis i början av min graviditet och hamnat på akuten alla gångerna för att jag inte lyckats häva anfallen själv. Jag har haft ytterligare ett i v 15 där jag hade ont i en vecka men jag behövde inte åka in för det.
  Den 23 februari kommer läkarna och jag ta beslutet om jag ska bli opererad eller inte. Efter v 20 så blir operationen mycket mer komplicerad så de vill hinna innan dess om det blir av, är nu i v 17.
  Jag fick infon att Voltaren/ Diklofinak ska man inte använda de 3 första månaderna och inte de 3 sista för det kan vara skadligt för fostret, framför allt de 3 sista månaderna för det kan påverka bebisens hjärtat.
  Jag fick istället Spasmofen utskrivet som inte ska vara farligt för barnet men problemet är att jag inte tål morfinepreparatet och vanliga Panodil hjälper inte ett dyft.

  Följande kan jag inte äta för tillfället:
  Fet mat
  Ägg, kokta/stekta ägg, mat med mycket ägg ex pannkakor, sockerkaka, pajer med fet pajdeg och ängstagning osv.
  Äpple, päron, apelsiner
  Svårsmälta grönsaker ex Paprika, Gurka, Spenat, rödbetor osv
  Mat med kokosmjöl
  Fet fisk ex lax, makrill
  Rökt mat/pålägg ex salami, rökt fisk osv
  Vitlök i större mängder i maten
  Majonnäs (både ägg och fett, livsfarligt för mig)
  Chocklad, godis, chips
  Alkohol (eftersom jag är gravid så är det inget problem för tillfället men bidrog till anfallen innan dess)

  När det var som värst så levde jag på kokt potatis och fiskbullar eller kokt fisk, det var det enda som jag inte fick ont av.

  Mitt tips är att testa dig fram och undvik att kombinera saker ex fett och äpple som i äppelpaj, fet mat ex bacon och ägg eller majonäs osv. Det är då som det bryter ut på mig i varje fall, men alla är vi ju olika så du kanske reagerar på något annat.

  Prata med läkaren om Diklofinaken och be dem kolla upp det en gång till om det är ok att ta dem.
  Om du sköter mathållningen så tror jag att du kommer klara dig rätt bra tills bebisen är ute. Vilken vecka är du i?
  Lycka till!

 • Bellis­77
  Visa endast
  Mån 16 feb 2009 09:08 #9

  Tack för alla svar. Försöker verkligen att tänka på vad jag äter, men det är inte helt lätt. Går in i vecka 17 idag och har haft ett konstant illamående med kräkningar så att inte kunna äta just vad jag är sugen på har inneburit att jag levt på yoghurt och flingor de senaste dagarna. Vill verkligen inte få så ont igen men får väl testa mig fram lite grann så jag får i mig lite bättre och mer varierande kost.
  Ska ringa nu på morgonen och hoppas på att jag kommer fram (hatar dessa telefontider).
  Tack igen!


  ღღღ Mamma till underbara Melanie men längtar efter ett syskon ღღღ
 • Tis 17 feb 2009 18:47 #10

  Hoppas att du mår bättre.
  Vad sa läkarna om Diklofinak?

 • Flower­fairy
  Visa endast
  Tis 17 feb 2009 19:00 #11

  Jag har också gallsten. Fick det efter min första graviditet. Jag har också Diklofenak, men den fick jag inte äta när jag ammade, så troligtvis inte när man är gravid heller... Nu var det ganska länge sedan jag hade ett anfall så jag har inte kollat vad jag ska göra nu när jag är gravid.

  Det där med vad man ska undvika att äta är svårt. Det verkar vara olika för de flesta. Jag har tex inga som helst problem med gurka eller äpplen. Jag har alltid skrivit upp vad jag ätit det senaste dygnet innan ett anfall för att försöka hitta ett mönster. Men fet mat verkar vanligt. Jag klarar dock fet mat också om det inte är tillsammans med potatis, dvs potatisgratäng, pommes frites och chips vet jag att jag måste undvika. Men annars har jag inte lyckats hitta några mönster...

  När jag inte har kunnat ta värktabletter eller om de inte hjälpt brukar jag duscha varmt och använda vetevärmare. Det hjälper ju förstås inte helt, men det lindrar lite...

 • Bellis­77
  Visa endast
  Tis 17 feb 2009 21:12 #12

  Rudbeckia - ja du... jag fick inte träffa någon läkare. De gör inget än utan det var mer att de sa att jag skulle åka till gyn-akuten om det hände igen. Berättade att jag fått Diklofenak och hon sa bara att ja det är ju det man brukar ge. Man får inte ta det under en längre tid utan det är bara vid akuta besvär.
  Kändes lite snopet att jag inte kunde få en tid att få ställa alla frågor och be att få en remis så att jag faktiskt vet om det är gallsten eller ej.
  Det är väl bara att hoppas att jag slipper det igen.


  ღღღ Mamma till underbara Melanie men längtar efter ett syskon ღღღ
 • Mån 31 mar 2014 20:49 #13

  hej jag undra vad man kan äta efter man har opreras för gallsten.?

 • Ons 2 apr 2014 10:02 #14

  Fick gallstensanfall i v 30, visade på ul även att den va jätte inflammerad och nära att spricka så fick operera mig några dagar efter jag kommit in på sjukhuset (dom dagarna var de värsta i mitt liv) Ända sättet att få reda på om den är inflammerad är dels genom ultraljud och dels genom crp prov (snabbsänka) ha aldrig haft gallsten förut så vet inte vad man ska undvika riktigt men jag fick höra att fet mat skulle man undvika.

 • Flaskp­ostare­n
  Visa endast
  Ons 2 apr 2014 10:04 #15

  Det log mig precis. Är det för att gallstensanfall göra så jävla ont som det heter "gallskrika"?

 • Ons 2 apr 2014 10:04 #16
  tezz7901 skrev 2014-03-31 20:49:01 följande:

  hej jag undra vad man kan äta efter man har opreras för gallsten.?


  Enligt min läkare så ska man undvika mat man haft problem med innan.
 • Ons 2 apr 2014 10:08 #17
  tezz7901 skrev 2014-03-31 20:49:01 följande:
  hej jag undra vad man kan äta efter man har opreras för gallsten.?
  Efter att jag blivit opererad kunde jag börja äta allt igen Man ska ju vara lite försiktig då man fortfarande kan få känningar men i övrigt kan du äta normalt igen!
  Skulle du få lite känningar brukar det räcka med en Samarin så lägger det sig igen.
Svara i tråden: Ev gallstensanfall - vad ska jag undvika??
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Gravid
Svara i tråden...

Innehåll