Inlägg från: Anonym (orolig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (orolig)

    Hur farligt är det att ta studielån egentligen?

    Jag ska börja plugga upp mina betyg på komvux, har jag tur får jag börja redan på måndag. Sen ska jag fortsätta plugga på högskola när jag är klar med det.
    Så nu måste jag ta studielån.

    Men hur farligt är det att ta studielån egentligen?
    Min mamma får det att låta som att jag förstör hela mitt liv nu när jag ska göra det. Hon tror att jag kommer hamna hos kronofogden och få skulder för livet.

    Själv tycker jag att jag satsar lite på mig själv för en gångs skull, så att jag kanske äntligen kan få ett jobb sen. Men när mamma håller på så där så blir jag ju orolig.
    Är det verkligen så farligt som hon påstår?!

  • Svar på tråden Hur farligt är det att ta studielån egentligen?
  • Anonym (orolig)

    dogcatbird skrev 2009-02-26 20:14:08 följande:


    Har det hänt din mamma själv alltså det som hon beskriver? Eller är hon bara avundsjuk att du ska plugga?? Fattar inte hur det ska kunna förstöra ens liv... "alla" har ju studielån.
    Nej, jag tror inte att det har hänt något, inte för henne iaf. Hon har själv studerat men hon fick sin utbildning betald på nåt sätt, genom jobb eller nåt, så hon behövde inte ta lån. Sen vet inte jag om hon kanske känner nån som det har gått illa för, ingen aning faktiskt.

    Jag har varit på väg att börja plugga flera gånger, men eftersom hon har hållit på så här varje gång så har jag dragit mig ur.
  • Anonym (orolig)

    Japp det ska jag!! Nu har jag bestämt mig på riktigt
    Skönt att veta det där med återbetalningen, att det anpassas efter inkomst m.m.

    Hihi jodå jag är en tjej

  • Anonym (orolig)

    löksill skrev 2009-02-27 09:13:35 följande:


    Håller med många som har skrivit i tråden före mig. Det är absolut värt att lägga pengar och tid på att få en utbildning. Man kan få lite extra i lönekuvertet med en utbildning, men man får också jobba med något som man har valt och som man förhoppningsvis trivs med. Jag vet inte hur din boende- och familjesituation ser ut, men du kanske inte behöver ta fullt studielån. Själv jobbade jag extra en del under min studietid, både på lov och under terminerna. Bodde dessutom hemma hos mina föräldrar under första året (gick lärarutbildning på 3,5 år). Nu ser jag slutet på mina lån (även om det är några år kvar) och det är ändå "bara" sju år sedan jag tog examen. Vad har du tänkt plugga efter Komvux? Hur läng blir det Komvux innan du kan söka till högskola eller universitet?Lycka till!
    Jag har inte riktigt bestämt mig än vad jag ska plugga efter komvux. Funderade ett tag på dataingenjör, men jag vet inte riktigt. Jag har ju lite tid på mig att bestämma mig som tur är.

    Det blir nog ett litet tag på komvux för jag hade urusla betyg när jag gick ut gymnasiet. Minst två terminer skulle jag gissa.
  • Anonym (orolig)

    Det känns skönt o veta att jag inte behöver oroa mig så mycket som jag trodde (eller som mamma fick mej att tro)! :)
    Jag är 27 år nu och har inte haft ett fast jobb sen jag gick ut skolan, så nu tycker jag att det är dags att göra nånting åt det :)

    Tack för alla era svar :)

Svar på tråden Hur farligt är det att ta studielån egentligen?