• Anonym (uska)
    Äldre 11 Mar 01:15
    107232 visningar
    58 svar
    58
    107232

    Kan man missbruka Citodon...?

    Anonym skrev 2009-03-01 16:48:23 följande:
    Citodon är fysiskt beroendeframkallande och ger en euforisk känsla. Så ja, man får rus utav det. Det är en syntetisk opiat precis som tradolan, tramadol, treo comp, oxycontin osv.
    Nej, det är inte en syntetisk opiat. Citodon innehåller kodein, som är morfinbaserat. I kroppen omvandlas en mindre procent av kodeinet till morfin. Tramadol (vilket är det verksamma ämnet i Tradolan, Tramadol, Tiparol, Nobligan m fl läkemedel) är däremot en syntetisk opiat, eller opioid som är det mer korrekta namnet.

    Till trådstartaren: Som flera redan har svarat så ja, Citodon kan ge ett rus, och många upplever det som mycket behagligt. Toleransen ökar fort, dvs man behöver snart en större dos för att få bra smärtlindring och/eller rus, och då ökar också riskerna med att ta dem. Citodon innehåller nämligen förutom 30 mg kodein även 500 mg paracetamol (gäller "vanliga" Citodon, det finns även andra styrkor) och paracetamolet är mycket skadligt för levern.

    Maxdosen av Citodon är 8 tabletter per dygn, allt över det är alltså farligt för levern och även för njurarna.

    Om din väninna är beroende av sina Citodon finns det absolut inget du kan göra om hon själv inte vill inse att hon är beroende. Det du kan göra, om du känner att du vågar, är att lite försiktigt ta upp det med henne. Hur vet bara du själv då det är du som känner henne bäst.

    Vill hon sluta bör hon inte sluta tvärt utan "trappa ner" dosen sakta, för att slippa obehagliga utsättningssymptom. Dessa symptom kan t ex vara influensaliknande symptom, diarré, huvudvärk, depression mm.

    Äter hon mycket stora mängder kan en beroendemottagning vara till god hjälp. Bor ni i Sthlm kan jag rekommendera TUB-mottagningen på Karolinska sjukhuset, tel 517 746 78.

    Lycka till, jag hoppas det löser sig för din väninna!
Svar på tråden Kan man missbruka Citodon...?