• sasssyy

    Får soc neka en mat-pengar?

    om de anser att du har haft pengar som täckt ditt existensminimum så får de göra det ja.

    Det de möjligtvis kan ge dig är sånna där kuponger eller rekvisition som du kan gå och byta mot mat på en affär.

    Har de motiverat varför du inte fick pengar? Har du barn?

  • sasssyy

    har du haft pengar, bor du hemma..

    har du inte barn kan du inte kräva så mycket mer. Vad är anledningen till att du söker??

    Du måste ju haft pengar av något slag de senaste månderna. Räkningar som soc står för är ju BARA hyra och el samt hemförsäkring och fackavgift. Allt annat kommer från din norm.

    Mitt förslag är att du ringer dem och kollar vad de menar.

    Du måste ju haft några pengar innan eftersom de nekar dig

  • sasssyy

    men duuu.. du ska vara glad som fick NÅGOT.. för egentligen är man inte berättigad till understöd om man går på CSN, för att vara berättigad till socialt understöd ska man vara inskriven på arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande vilket man INTE gör om man går på CSN eftersom man då studerar.. så du har haft en väldans tur om du fått en endaste krona.

    Det är DITT ansvar som vuxen att betala elräkningen, se till att hålla förbrukningen nere osv, Sånna smällar går man på hela livet, en lite dyrare telefonräkning än man räknat med tex och inte tusan får man hjälp av soc då.

    De har agerat helt rätt, du har inte rätt till något tyvärr

  • sasssyy

    det är inte MIG du ska vara arg på utan de som skriver lagar och regler.. lagen är sådan att nej.. har man csn så får man inte socialbidrag, man kan få det under sommaren om man har barn eftersom barnen inte ska behöva lida för att föräldrarna inte har pengar.

    Jag tycker det är rätt, jag har levt på skorpsmulor själv både under studietiden och senare men man lär sig. Du har inte "rätt" till något, däremot är du skyldig att planera din ekonomi.
    Andras skattepengar ska inte betala din dyra el.
    Du får låna pengar, fråga snälla släktingar, gå ut och samla pantflaskor eller sälja saker på blocket och tradera, internet har du ju tillgång till iaf.

  • sasssyy

    som vanligt har man fuckat upp det där med rättigheter och skyldigheter.. du har rätt till att få matpengar av soc OM du uppfyller de krav de ställer, dvs inte får din försörjning försedd från annat håll (i ditt fall CSN, om pengarna inte räcker är det INTE deras sak att hjälpa dig), OM du står till arbetsmarknadens förfogande SAMT är inskriven på AF.. DÅ först DÅ samt att du inte tre månader tillbaka överstiger det som kallas existensminimum.

    Jag anser att de har rätt att neka dig eftersom reglerna är sådanna.. inget att diskutera.

    Studerande får i akuta nödfall.. en för dyr elräkning ÄR INTE ett akut nödfall.. ett akut nödfall är en sommar utan sommarjobb.. tyvärr jag förstår att du är skitsur och det är jobbigt, har varit i samma sits som du flera gånger men eftersom du uppenbarligen har lånat pengar flera gånger så bör du nog se över din ekonomi och lägga en budget så att det finns lite utrymme för sånna här händelser i framtiden.

    Om alla resonerade som du skulle soc ha köer som ringlade runt hela stan.. för isf kan man ju slösa pengarna på gud vet vad och sen söka sig till soc för att man inte har pengar till mat. De har regler att följa och de reglerna måste de följa annars blir det ju kaos i samhället.

  • sasssyy

    Anonym (godman) skrev 2009-03-02 17:44:58 följande:


    Jag har inte läst tråden, men soc kan ge dig ett lån till matpengar som du får betala tillbaka när du får pengar nästa gång. Jag är godman och min huvudman fick göra det senast förra veckan då hennes pengar från försäkringskassan var försenade. Ring och fråga om detta.
    Det är inte lån, utan ett slags återbetalningsskyldigt stöd och det får man inte när man går på CSN och inte har barn.
  • sasssyy

    till TS.. jag förstår att du är surig.. men det är så här.. alla har RÄTT att SÖKA understöd hos soc.. ALLA har däremot INTE rätt att FÅ det.

    Som någon sa så känns det inte som om din ekonomi är så grundad och genomtänkt. Har du en budget, om hela studiemedlet försvinner i räkningar så lever du ju över dina begränsningar och det är dags att göra något åt det.

    För en del innebär studerandet stora uppoffringar, vissa KAN inte ens plugga förrän de är över 35, jobbat i massor av år och dels lärt sig lägga budget, lärt sig vad det kostar att leva samt har stoppat undan pengar.
    Du skriver att du har lånat så mycket av folk att de inte lånar ut mer... då är det dags att göra en sanering av ekonomin så du slipper sitta som du gör någon mer gång under din studietid.

    Man MÅSTE inte ha internet som student.. jag höll mig till högskolans nät när jag var student, bokade tid i datasalen och i biblan och satt där när jag var tvungen att jobba på nätet, man måste inte ha en stor dyr bostad, många flyttar hem till sina föräldrar eller framför allt väljer bort ett boende i centrum.

    Vad har du för räkningar förutom elen..att elen kommer med jämna mellanrum är ju knappast någon överraskning, har du inte mer koll än så på dina räkningar kanske du ska överväga att flytta till en bostad där elen ingår tex, finns ofta ute i förorterna, så slipper du det. Ta sen och ring upp din elleverantör och fråga vilka datum räkningarna kommer skickas ut det närmaste året och för in dem i en kalender så du kan lägga undan några hundringar varje månad. Elen under vinterhalvåret är alltid högre eftersom man tänder lampor överallt och vrider på värme ...

    Detta sätter ju inte mat på ditt bord idag, men det kanske kan hjälpa dig att slippa hamna i denna sitsen igen

  • sasssyy
    Lavish skrev 2009-03-02 17:56:50 följande:
    Också student. Visst är det taskigt att soc bidragstagare får mer pengar än studenter. Men tyvärr måste du ju överleva för stunden o sånna är reglerna. Så om du verkligen kommer dö av att inte få mat finns det väl bara ett alternativ? Hoppa av studierna och skriva in sig på arbetsförmedlingen? Uppenbarligen har du ju inte råd att plugga - tyvärr. Klart det är synd att inte bli klar med plugget men det tycks oviktigt i jämförelse med att svälta ihjäl...
    men DET Är inte sant.. för är man ensamstående utan barn så har man ungefär samma norm som studenter har.. det skiljer någon/några hundringar.

    Råd inte TS till att hoppa av för hon kommer inte få socialbidrag än på en eller ett par månader iaf, dels för att hon legat bra till ekonomiskt hittills och dels för att hon har haft sin egen försörjning och om hon hoppar av så kommer det ifrågasättas starkt av soc och hon kanske inte får pengar ändå....
  • sasssyy

    tv, licens och kabel betalar soc bara (iaf i min gamla hemkommun) om man har barn... här betalar de inte licensen för det ingår i normen, kabel betalar de inte garanterat.. det gjorde de INTE i Skara och då har jag ändå barn, det fick gå utanför min norm även fast jag inte hade något val då det liksom redan var på plats i lägenheten

  • sasssyy

    grejen är ju den att vi har tiotusentals studenter i Sverige.. och det är bara TS som skriver här.. naturligtivs är det många som kämpar men de allra flesta fixar det.

    Så oerhörda hyreshöjningar fick inte bostadsbolagen igenom de allra flesta städer klarade sig undan med några kronor över regelbundna höjningar.

    Har man helt slut på pengarna efter att vanliga räkningar är betalda som student så är det något fel... man har väl straxt under 8000 väl???

    Det är några tusen mer än vad jag har just nu, visserligen bor jag ihop med en man som hjälper, men jag betalar halva hyran (2500), dagis (634) busskort, resor att hämta min son varannan vecka, mat och mina räkningar.... det går om man lär sig och jag tycker snarare det är att stjälpa om soc går in och ger pengar till studenter som inte klarar sin ekonomi. Det finns massor av extrajobb utannoserade, som jag gladeligen skulle ta som går arbetslös men de är bara till för studenter, de vill inte ha andra på jobben så man får lära sig..

    Det är inte att racka ner på TS, utan snarare att lyfta fram alla de studenter som INTE är i den sitsen och som fixar det varje månad.

Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?