• Anonym

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • sasssyy

    fast anonym (C) det är ju också så att vi har lagar och regler i det här landet.. och när en TS spyr galla så över ett beslut som faktiskt är enighet med lagen så måste man väl få säga emot.

    jg tycker det är lite underligt här på FL att man aldrig får säga emot en TS, man får aldrig ge KONSTRUKTIV kritik för då får man skit på sig själv... det är ingen som har sagt att TS är dum i huvudet, lat eller utnyttjar systemet däremot har flera stycken klargjort att soc i detta fallet har gjort helt i enighet med de regler som finns.. sen kan man tycka och tänka vad man vill om dem men det var inte det som var frågan här utan frågan var om soc kunde neka en matpengar och JA det kan de.

    Jag är inte typen som klappar om och ger tips i stil med att hon ska hoppa av utbildningen (det ger henne inte pengar från soc på någr månader iaf) utan jag har gett direkta tips om vad hon kan göra här och nu.. och det har flera andra också gjort. TS verkar ju för övrigt inte ens vara kvar i tråden.

    Måste man vara så där äckligt klämkäck bara för att få svara på FL?? Det står inte i användarreglerna, jag tror mer på en spark i röven och "tuff kärlek" för att få folk att se när de ibland gör fel och hur de kan förändra sig.. det gullepluttiga finns det så himla många andra som klarar här ändå.

    TS har också fått många bra tips om hur hon ska undvika att haman i skiten IGEN, men det duger tydligen inte heller för en del som skriver här....

    TS har fått det svar hon frågade efter, kanske inte det hon ville ha. men glöm inte att hon själv var jäkligt skarp i början av tråden och som man ropar får man svar

  • gullican
    Svar på #107
    Nja, riktigt rätt där har du faktiskt inte. Handläggaren gjorde inte fel. Är man ensamstående med eller utan barn så är man generellt inte berättigad till ekonomiskt bistånd. Är man däremot två i hushållet, den ene studerar och den andre är arbetslös så kan den som är arbetslös vara berättigad till bistånd. Då tar man bort den studerande(som räknas som självförsörjande) ur hushållet (i beräkningen) och den arbetslöse kan få bistånd och får då halv hyra, el osv samt sitt eget uppehälle.
  • gullican
    Svar på #113
    Ska naturligtvis st "STUDERANDE ensamstående med eller utan barn..."
  • Wonderkarin

    Anonym (C) skrev 2009-03-04 12:56:10 följande:


    Studenter bortskämda? Är det vettigt att man har en inkomst på 7400 och sen ene hyra på 5300 för en studentlägenhet?? Bor du på Mars eller?
    Jag har under hela min tid som student aldrig hyrt en studentlägenhet. Varför skulle jag göra det? Dom är både små och dyra!
  • Anonym

    Soc. bidrag berättigas indivuduellt beroende på situation.

    Jag hade aktivitetsstöd, sambon csn (bidrag) å vi fick socbidrag (utan barn)

    Jag mammaledig, sambon csn (lån+bidrag) fick hjälp under terminsskiftet.

  • Anonym (C)
    Wonderkarin skrev 2009-03-04 13:52:35 följande:
    Anonym (C) skrev 2009-03-04 12:56:10 följande:
    Jag har under hela min tid som student aldrig hyrt en studentlägenhet. Varför skulle jag göra det? Dom är både små och dyra!
    Jag har heller aldrig gjort det, jag har haft turen att få en lgh från kommunalt bostadsbolag. Men vissa har kanske inget val, man får ju ta de lgh som finns med tanke på rådande bostadssituation.
  • Wonderkarin

    Anonym (C) skrev 2009-03-04 13:54:34 följande:


    Jag har heller aldrig gjort det, jag har haft turen att få en lgh från kommunalt bostadsbolag. Men vissa har kanske inget val, man får ju ta de lgh som finns med tanke på rådande bostadssituation.
    Då har jag bott i kollektiv och som inneboende. Det är inget val för mig att ta en lägenhet som kostar så att jag inte har råd med mat.
  • Cherry666

    Mig veterligen så ska man enbart betala hyra, el och mat, resten av räkningarna anses inte behövande. Därmed så resonerar nog soc att du skulle skitit i att betala bredbandet eftersom mat är viktigare än bredband.

    Det är lätt att hamna i fällor och mellan stolarna. Tycker gott de kan ge matpengar och information, alla kan hamna i knipa och att betala räkningarna går (som tur var) per automatik och betyder att man bryr sig om sin ekonomi.

    Jag hade soc i några månader för massa år sedan. Då råkade FK sätta in 2000 kr på mitt konto av misstag som de, efter bara några dagar, fick tillbaks. Då drog soc av 2000 kr från den månaden pg att allt som kom in på kontot var inkomst, sen sket dem i resten. Jag överklagade men blev fortfarande nekad.

    Jag frågade om hur de skulle reagerat om jag råkat få in ex 100.000 på mitt konto, för enlit deras resonemang så skulle jag ínte vara berättigad bidrag under ett helt år. svaret var " allt som kommer in på ditt konto är inkomst".'

    Jag gick på ett "söka jobb center" och där skulle vi söka minst ett jobb per dag i 4 dagar (av fem). Jag fick ett tillfälligt jobb som förhoppningsvis kunde led till fler jobb men eftersom jag inte kunde söka jobb den dagen jag jobbade (och det var stängt på fredagen så sade dem att de skulle dra in mitt stöd. Så jag fick sluta jobbet för att kunna gå dit och söka jobb.

    Såhär funkade det förr och jag antar att det inte är bättre idag..

  • Cherry666

    Det kan vara bra att faktiskt tänka sig in i andras situation. Det är alltid den ensamma människan som ska stå till svars mot en hel myndighet. Det är lätt att spotta på dem som ligger men sedan så har vi betydligt större summor som betalas ut till företag och privatpersoner som redan har pengar. Miljöbilspremier, rotavdrag, bonusar osv..

    Lagen är förändligt samt tolkningsbar och börjar man dra alla över samma kam så handlar man positivistiskt och det är väl inte alltid så humant.

  • lokisse
    Cherry666 skrev 2009-03-04 14:33:31 följande:
    Det kan vara bra att faktiskt tänka sig in i andras situation. Det är alltid den ensamma människan som ska stå till svars mot en hel myndighet. Det är lätt att spotta på dem som ligger men sedan så har vi betydligt större summor som betalas ut till företag och privatpersoner som redan har pengar. Miljöbilspremier, rotavdrag, bonusar osv.. Lagen är förändligt samt tolkningsbar och börjar man dra alla över samma kam så handlar man positivistiskt och det är väl inte alltid så humant.
    staten har manga saker som den maste betala det betyder att den maste ha regler även om den betalar ut större summor till firmor än till privat personer
    De omnibus rebus et nonullis aliis
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?