• Anonym
    Äldre 2 Mar 12:02
    28750 visningar
    217 svar
    217
    28750

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • Äldre 2 Mar 12:29
    #12
    Anonym skrev 2009-03-02 12:24:56 följande:
    Men jag har ju INTE fått något utav socialen, tror du har missuppfattat mig! Jag har själv betalat hyran och elen och alla räkningar. Det är bara matpengar jag saknar och det är bara matpengar jag har sökt! De har nekat mig matpengar som var det enda jag har sökt! Som sagt telefon har jag inte så dyrare telefonräkningar har jag inte fått. Det är elen och hyran som är dyrare. Tycker du då att jg helt enkelt ska gå utan mat!? Jisses, vad tänker du med!?
    är det mig du syftar på?

    jag har inte sagt att du fått ngt fr soc. men du är heller inte berättigad till soc. inte ens till mat eftersom du går på csn.

    jag tycker inte du ska gå utan mat. men ett tips är att skaffa ett extrajobb eftersom du uppenbarligen lever på marginalerna.

    jag o min pluggar med csn o har 3 barn. så lite pengar får man inte från csn. o i januari när man får mer så ska man lägga undan till resten av året när man får mindre. enl soc går man 3 mån bakåt i tiden o kollar inkomster, o har du haft mer 3 mån bakåt som du bränt så är det ditt bekymmer o inte deras tyvärr.

    spara spara o jobba extra är mitt råd. fram tills dess får du låna pengar  eller ngt.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 2 Mar 12:33
    #13
    sasssyy skrev 2009-03-02 12:27:42 följande:
    det är inte MIG du ska vara arg på utan de som skriver lagar och regler.. lagen är sådan att nej.. har man csn så får man inte socialbidrag, man kan få det under sommaren om man har barn eftersom barnen inte ska behöva lida för att föräldrarna inte har pengar. Jag tycker det är rätt, jag har levt på skorpsmulor själv både under studietiden och senare men man lär sig. Du har inte "rätt" till något, däremot är du skyldig att planera din ekonomi. Andras skattepengar ska inte betala din dyra el. Du får låna pengar, fråga snälla släktingar, gå ut och samla pantflaskor eller sälja saker på blocket och tradera, internet har du ju tillgång till iaf.
    Jag har redan lånat pengar av andra människor tidigare så jag kan inte låna mer!
    Jag kan inte hjälpa att min hyra blir dyrare och att elen var dyr nu, jag fick betala ett halvår i förväg på elen!

    Som jag skrev tidigare så har jag rätt till matpengar om jag inte har någon mat eller pengar till mat för det står i deras lag !
    "Om man inte kan tillgodose det själv eller nå något annat sätt så har man rätt till bidrag"
    Samt att studerande får bidrag av socialen i akuta nödfall.
    Att inte kunna äta på en månad anser jag är ett akut nödfall eftersom annars så dör jag, för man kan inte överleva utan mat!

    Jag har inte ens smulor att äta, som jag sagt så är min mat slut fr.o.m. idag. Det finns inget kvar att äta efter idag. Jag har t.o.m. snålat och bara ätit middag en gång om dagen så maten skulle räcka innan. Ingen frukost eller lunch.

    Hur anser du att socialen har rätt att neka mig pengar till mat då?
  • Mariel­le 84
    Äldre 2 Mar 12:36
    #14

    Studielånet är ju rätt högt nuförtiden ju...Är du under 25 så har du väl även rätt till bostadsbidrag. Hur stor lägenhet har du? Eftersom alla pengar ska ha gått dit, mer eller mindre. Soc har nog haft flera anledningar till att neka dig, för hög hyra, inte inskrivern på af, du är självförsörjande pga studiemedlet. Hade du haft barn, så hade de kanske kunnat hjälpa dig.

    För flera år sen, då var studiemedlet/lån mindre än vad det är nu, då levde jag en tid själv med min son, och jag hade inte rätt till soc, och behövde det inte heller, trots att jag hade en hyra på ca 4300:- i månaden.

    Hoppas de löser sig, annars får du väl be om hjälp utav din familj


    Mamma till Ian 040513, Nelly 071205 och gravid med bf 090526
  • Äldre 2 Mar 12:39
    #15

    Men soc kollar väl även vad det är för sorts räkningar?

    Vad har du för några?

  • Äldre 2 Mar 12:40
    #16
    Anonym skrev 2009-03-02 12:33:19 följande:
    Jag har redan lånat pengar av andra människor tidigare så jag kan inte låna mer! Jag kan inte hjälpa att min hyra blir dyrare och att elen var dyr nu, jag fick betala ett halvår i förväg på elen! Som jag skrev tidigare så har jag rätt till matpengar om jag inte har någon mat eller pengar till mat för det står i deras lag ! "Om man inte kan tillgodose det själv eller nå något annat sätt så har man rätt till bidrag" Samt att studerande får bidrag av socialen i akuta nödfall. Att inte kunna äta på en månad anser jag är ett akut nödfall eftersom annars så dör jag, för man kan inte överleva utan mat! Jag har inte ens smulor att äta, som jag sagt så är min mat slut fr.o.m. idag. Det finns inget kvar att äta efter idag. Jag har t.o.m. snålat och bara ätit middag en gång om dagen så maten skulle räcka innan. Ingen frukost eller lunch. Hur anser du att socialen har rätt att neka mig pengar till mat då?
    och 3 månader tillbaka så har du bara haft pengar till hyran elen o mat?
  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 12:41
    #17

    som vanligt har man fuckat upp det där med rättigheter och skyldigheter.. du har rätt till att få matpengar av soc OM du uppfyller de krav de ställer, dvs inte får din försörjning försedd från annat håll (i ditt fall CSN, om pengarna inte räcker är det INTE deras sak att hjälpa dig), OM du står till arbetsmarknadens förfogande SAMT är inskriven på AF.. DÅ först DÅ samt att du inte tre månader tillbaka överstiger det som kallas existensminimum.

    Jag anser att de har rätt att neka dig eftersom reglerna är sådanna.. inget att diskutera.

    Studerande får i akuta nödfall.. en för dyr elräkning ÄR INTE ett akut nödfall.. ett akut nödfall är en sommar utan sommarjobb.. tyvärr jag förstår att du är skitsur och det är jobbigt, har varit i samma sits som du flera gånger men eftersom du uppenbarligen har lånat pengar flera gånger så bör du nog se över din ekonomi och lägga en budget så att det finns lite utrymme för sånna här händelser i framtiden.

    Om alla resonerade som du skulle soc ha köer som ringlade runt hela stan.. för isf kan man ju slösa pengarna på gud vet vad och sen söka sig till soc för att man inte har pengar till mat. De har regler att följa och de reglerna måste de följa annars blir det ju kaos i samhället.

  • Anonym (stude­nt)
    Äldre 2 Mar 12:41
    #18

    Jag studerar också har pengar så att de räcker till räkningar...jag har nästan aldrig pengar till mat. Som student måste man vara kreativ ibland äter jag hos släktingar, som nån skerv så kan man sälja saker på blocket. För att få ihop pengar till sommaren så ska jag stå på loppis. Man kan leta extra jobb.

    Jag tror att det är många studenter som är i din sits och man klarar sig utan mat en månad gäller att vara lite kreativ....

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 2 Mar 12:49
    #19

    Jag pallar fan inte med detta nu!
    Jag har betalat allt själv, det är bara den jävla maten jag inte har denna månaden!
    Men tycker ni att socialen har rätt att neka en person bidrag till mat så visst, låt en person dö(för det är det som händer om man inte får mat!), för socialen ska ju inte hjälpa de behövande alls!

    Jag har redan skrivit upp paragrafer och lagar, kolla upp dem själva sen. De har inte rätt att neka mig bidrag till mat!

    Jag sökte fortfarande inte för ELEN! jag sökte för mat, för allt annat har jag betalat själv!

    Jag har lånat massa pengar innan för jag har behövt det för att kunna leva! Ska jag straffas för att jag är i en jobbig sits just nu? Ska jag gå utan mat för vad?

    Jag pallar fan inte skriva här! Trodde någon kunde hjälpa mig för jag har sett andra som skrivit här ha fått råd att söka bidrag till mat hos soc tidigare trots att de haft jobb eller liknande. För de får tydligen göra det, men jag har inte rätt till det när jag inte har en krona? Sjukligt hur ni resonerar faktiskt. Riktigt sjukligt och omänskligt!
    Tack för ingen hjälp alls.
    Jag kan inte äta och har inga pengar till mat så nu får jag väl helt enkelt gå o vänta tills jag svälter ihjäl!

  • Äldre 2 Mar 12:54
    #20

    Gå hem till kompisar och ät, sälj saker på tradera med kort sluttid, gå till dina föräldrar.

    Förklara din situation för dina närmaste och säg inte att du vill låna pengar, du vill bara ha hjälp med mat, du kanske kan hjälpa dem med något i gengäld.
    Sen rekommenderar jag dig starkt att söka extrajobb så slipper du det här problemet.. De flesta studier lämnar ju utrymme till extrajobb. Så gör så.

    Fixa allt INNAN bb försvinner.
    Lycka till
    (från någon som vet hur det kan vara)

  • Anonym (stude­nt)
    Äldre 2 Mar 12:55
    #21

    men snälla nån du det låter som du är döende...du är inte unik vi är fler studenter som får gå flera månader utan att kunna köpa mat och vi har inte dött än ialla fall inte vad jag vet...sluta tycka synd om dig för att folk inte håller med dig om att socialen inte hjälper dig med mat...tänk på barnen i alla fattiga länder som inte får mat ...I lands problem....

Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?