• Anonym
    Äldre 2 Mar 12:02
    28683 visningar
    217 svar
    217
    28683

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • Äldre 2 Mar 12:55
    #22

    Ett tips kan ju vara att göra uppehåll i studierna också för att skriva in dig på arbetsförmedlingen, söka bostadsbidrag samt socialbidrag.. och hoppa på skolan igen i höst.. och se till att spara pengar för eventuella liknande situationer.

    Det löser sig ska du se..

  • Äldre 2 Mar 12:55
    #23

    Ett tips kan ju vara att göra uppehåll i studierna också för att skriva in dig på arbetsförmedlingen, söka bostadsbidrag samt socialbidrag.. och hoppa på skolan igen i höst.. och se till att spara pengar för eventuella liknande situationer.

    Det löser sig ska du se..

  • Anonym (x)
    Äldre 2 Mar 12:59
    #24

    Du har ju sjävmant valt att plugga och att dessutom prioritera bredband framför mat.

  • Äldre 2 Mar 13:05
    #25

    Anonym (x) skrev 2009-03-02 12:59:21 följande:


    Du har ju sjävmant valt att plugga och att dessutom prioritera bredband framför mat.
    Fast så kan du ju inte heller säga. Bredband krävs för att plugga, och även om hon skulle säga upp det så kan det finnas bindningstid, och finns inte det är det iaf 1-3 månaders uppsägningstid, så detta löser ju ingenting ändå.

    Sparka inte på den som ligger, särskilt inte som anonym.
  • Helena­Maria
    Äldre 2 Mar 13:10
    #26

    Om det är så att du är studerande så är du inte berättigad till ek. bistånd. Även en ansökan om matnorm kan avslås med hänvisning till detta. Det är ingen rättighet att bli beviljad matpengar. I vissa fall kan matpengar beviljas även om personen i grunden inte är berättigad men då handlar det ofta om att barnens behov ska tillgodoses.

    Kanske kan du via kommunen få hjälp med ngn slags budgetrådgivning?

  • Anonym (x)
    Äldre 2 Mar 13:11
    #27
    Svar på #25
    Har man inte pengar till mat så hör man väl av sig till bredbandsföretaget och ber att få skjuta upp/delbetala räkningen.Och ta och ge dig,bara för att man inte stryker medhårs så sparkar man inte på folk,så jävla tröttsamt att läsa om folk som inte ansvar.
  • Äldre 2 Mar 13:17
    #28
    Svar på #27
    Ja, tänk vad fantastiskt det skulle vara om man kunde skjuta på alla betalningar.

    Sedan är det faktiskt bevisat att folk som får stöttande ord tar sig ur saker. Folk som har någon som tror på dem. Ibland behövs det ett enda snällt ord.

    Alla har inte haft den fantastiska uppväxt med ansvar över pengar. Det är tyvärr så. Vi blir som vi uppfostras, och det enda vi kan göra är att lova oss själva att vi aldrig ska försätta oss i en sådan situation, och lära det vidare.
  • Äldre 2 Mar 13:21
    #29

    TS,
    Börja rannsaka din situation!! Vad bor du? Hur stort är det? Vad har du för hjälp via skolan? Soc låter dig inte ha hur hög hyra som helst, du får inte ha hur hög elräkning som helst, du får inte lägga hur mycket du vill på mat! Om du lever på såna tajta marginaler, så att du inte klarar en månad med lite ökad räkning, så måste du se över din situation!!! Billigare lägenhet, skippa bredbandet, begagnade skolböcker (eller låna), extrajobb, inga nöjen...

    Här har du 2 civilingenjörer som har arbetat 50% vid sidan av sina studier, och som tillbringade studietiden i en etta på 40 kvm (tillsammans). Visst, vi hade 300 meter längre väg att gå till skolan, men vår lägenhet var billigare än ETT studentrum på 16 kvm...

    Och att elräkningen helt plötsligt kommer för 6 månader, eller att hyran höjs vid årsskiftet, det är ju fullkomligt normala händelser som man som vuxen ska lära sig att räkna med! man kan ju tex inte ta en lägenhet om hyran är precis på gränsen för vad man klarar av, eftersom man VET att den kommer att höjas såsmåningom! Likadant bör man ju estimera vad man har för el, om det nu är så att räkningen kommer samlat som för dig, så att man lägger undan den mängden pengar varje månad.

    Det är inga problem att klara sig på csn om man bara tar tag i situationen. Och om man tycker att det är så dåligt med pengar så finns det ju gott om skitjobb för studenter på mcdonalds, callcenter och så vidare... Det är DIN skyldighet som vuxen människa att lösa din situation så gott du kan, inte SOC skyldighet!

  • Äldre 2 Mar 15:40
    #30

    Kolla med kyrkans diakoner om de kan hjälpa till med mat, eller frälsis eller någon annan ideell organisation på din ort.

  • MikPel
    Äldre 2 Mar 16:54
    #31
    Anonym skrev 2009-03-02 12:49:09 följande:
    Jag pallar fan inte med detta nu!Jag har betalat allt själv, det är bara den jävla maten jag inte har denna månaden!Men tycker ni att socialen har rätt att neka en person bidrag till mat så visst, låt en person dö(för det är det som händer om man inte får mat!), för socialen ska ju inte hjälpa de behövande alls!Jag har redan skrivit upp paragrafer och lagar, kolla upp dem själva sen. De har inte rätt att neka mig bidrag till mat!Jag sökte fortfarande inte för ELEN! jag sökte för mat, för allt annat har jag betalat själv!Jag har lånat massa pengar innan för jag har behövt det för att kunna leva! Ska jag straffas för att jag är i en jobbig sits just nu? Ska jag gå utan mat för vad?Jag pallar fan inte skriva här! Trodde någon kunde hjälpa mig för jag har sett andra som skrivit här ha fått råd att söka bidrag till mat hos soc tidigare trots att de haft jobb eller liknande. För de får tydligen göra det, men jag har inte rätt till det när jag inte har en krona? Sjukligt hur ni resonerar faktiskt. Riktigt sjukligt och omänskligt!Tack för ingen hjälp alls. Jag kan inte äta och har inga pengar till mat så nu får jag väl helt enkelt gå o vänta tills jag svälter ihjäl!
    Vore det inte bättre att du letade efter ett extraknäck som kan ge dig lite extra inkomst?

    Och nej man får inte socialbidrag om man har csn, det anses räcka med csn när man studerar.
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?