• Anonym
    Äldre 2 Mar 12:02
    28766 visningar
    217 svar
    217
    28766

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • Äldre 2 Mar 17:37
    #32

    Låter lite anmärkningsvärt att ditt studiemedel helt äts upp av enbart hyra, el och bredband? Har du dessutom inte kunnat handla mat sedan december måste du ju ha insett att du har för dyra omkostnader, alltså var det dags redan då att söka extrajobb alt billigare boende.

    Ditt resonemang får mig faktiskt att fundera på om du kanske är under 21 och fortfarande läser på gymnasiet? Isf är det dina föräldrar som skall stå för din försörjning, inte sociala myndigheter.

  • Lady Blue
    Äldre 2 Mar 17:42
    #33

    Du verkar inte särskillt mogen i dina inlägg du skriver Ts!
    Soc. har sina regler, du har valt att plugga med CSN, så är det med det.

  • Anonym (godma­n)
    Äldre 2 Mar 17:44
    #34

    Jag har inte läst tråden, men soc kan ge dig ett lån till matpengar som du får betala tillbaka när du får pengar nästa gång.
    Jag är godman och min huvudman fick göra det senast förra veckan då hennes pengar från försäkringskassan var försenade.
    Ring och fråga om detta.

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 17:52
    #35

    Anonym (godman) skrev 2009-03-02 17:44:58 följande:


    Jag har inte läst tråden, men soc kan ge dig ett lån till matpengar som du får betala tillbaka när du får pengar nästa gång. Jag är godman och min huvudman fick göra det senast förra veckan då hennes pengar från försäkringskassan var försenade. Ring och fråga om detta.
    Det är inte lån, utan ett slags återbetalningsskyldigt stöd och det får man inte när man går på CSN och inte har barn.
  • Äldre 2 Mar 17:56
    #36

    Också student. Visst är det taskigt att soc bidragstagare får mer pengar än studenter. Men tyvärr måste du ju överleva för stunden o sånna är reglerna. Så om du verkligen kommer dö av att inte få mat finns det väl bara ett alternativ? Hoppa av studierna och skriva in sig på arbetsförmedlingen? Uppenbarligen har du ju inte råd att plugga - tyvärr. Klart det är synd att inte bli klar med plugget men det tycks oviktigt i jämförelse med att svälta ihjäl...

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 17:58
    #37

    till TS.. jag förstår att du är surig.. men det är så här.. alla har RÄTT att SÖKA understöd hos soc.. ALLA har däremot INTE rätt att FÅ det.

    Som någon sa så känns det inte som om din ekonomi är så grundad och genomtänkt. Har du en budget, om hela studiemedlet försvinner i räkningar så lever du ju över dina begränsningar och det är dags att göra något åt det.

    För en del innebär studerandet stora uppoffringar, vissa KAN inte ens plugga förrän de är över 35, jobbat i massor av år och dels lärt sig lägga budget, lärt sig vad det kostar att leva samt har stoppat undan pengar.
    Du skriver att du har lånat så mycket av folk att de inte lånar ut mer... då är det dags att göra en sanering av ekonomin så du slipper sitta som du gör någon mer gång under din studietid.

    Man MÅSTE inte ha internet som student.. jag höll mig till högskolans nät när jag var student, bokade tid i datasalen och i biblan och satt där när jag var tvungen att jobba på nätet, man måste inte ha en stor dyr bostad, många flyttar hem till sina föräldrar eller framför allt väljer bort ett boende i centrum.

    Vad har du för räkningar förutom elen..att elen kommer med jämna mellanrum är ju knappast någon överraskning, har du inte mer koll än så på dina räkningar kanske du ska överväga att flytta till en bostad där elen ingår tex, finns ofta ute i förorterna, så slipper du det. Ta sen och ring upp din elleverantör och fråga vilka datum räkningarna kommer skickas ut det närmaste året och för in dem i en kalender så du kan lägga undan några hundringar varje månad. Elen under vinterhalvåret är alltid högre eftersom man tänder lampor överallt och vrider på värme ...

    Detta sätter ju inte mat på ditt bord idag, men det kanske kan hjälpa dig att slippa hamna i denna sitsen igen

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 18:00
    #38
    Lavish skrev 2009-03-02 17:56:50 följande:
    Också student. Visst är det taskigt att soc bidragstagare får mer pengar än studenter. Men tyvärr måste du ju överleva för stunden o sånna är reglerna. Så om du verkligen kommer dö av att inte få mat finns det väl bara ett alternativ? Hoppa av studierna och skriva in sig på arbetsförmedlingen? Uppenbarligen har du ju inte råd att plugga - tyvärr. Klart det är synd att inte bli klar med plugget men det tycks oviktigt i jämförelse med att svälta ihjäl...
    men DET Är inte sant.. för är man ensamstående utan barn så har man ungefär samma norm som studenter har.. det skiljer någon/några hundringar.

    Råd inte TS till att hoppa av för hon kommer inte få socialbidrag än på en eller ett par månader iaf, dels för att hon legat bra till ekonomiskt hittills och dels för att hon har haft sin egen försörjning och om hon hoppar av så kommer det ifrågasättas starkt av soc och hon kanske inte får pengar ändå....
  • Äldre 2 Mar 18:12
    #39
    Svar på #38
    Jag räknade ut på hemsidan hur mycket jag skulle få ifall jag saknade sommarjobb, skulle ha ca 5-600 mer att leva för då. + att soc betalar för tv, licens och kabel, något som jag fått välja bort för att klara mig. Dessutom som ni sagt, om TS inte har mat kommer hon nog få pengar som arbetssökande men inte som student på CSN. Eftersom TS alla pengar gått till räkningar i flera månader tycker jag visst det är läge att sluta plugga eftersom TS ju uppenbarligen inte kan överleva som det är? Det är svårt att företställa sig vad TS skulle ha att sälja när alla pengar går till räkningar. Min teori är att TS har en alltför hög hyra. Men det tar tid att byta boende och billiga lägenheter duggar det inte tätt av om det är storstadsregion.
  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 18:18
    #40

    tv, licens och kabel betalar soc bara (iaf i min gamla hemkommun) om man har barn... här betalar de inte licensen för det ingår i normen, kabel betalar de inte garanterat.. det gjorde de INTE i Skara och då har jag ändå barn, det fick gå utanför min norm även fast jag inte hade något val då det liksom redan var på plats i lägenheten

  • Tingel­inga
    Äldre 2 Mar 18:37
    #41

    Just nu gäller det ju för dig TS att överleva den närmaste veckan. Om du är medlem i svenska kyrkan, kan du söka hjälp hos diakon i din församling. De ger oftast inte pengar, men du kan få en matkasse i alla fall.
    Jag vet att det låter trist, men det är ännu tristare att svälta.

    Jag lovar er alla här som har åsikter ungefär som att TS har sig själv att skylla, att i princip vem som helst kan råka illa ut. Moral är bra att ha, men den mättar inte en medmänniskas mage.

Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?