• Anonym
    Äldre 2 Mar 12:02
    28761 visningar
    217 svar
    217
    28761

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • Tingel­inga
    Äldre 2 Mar 19:16
    #42

    Jag har nu läst igenom tråden lite noggrannare.
    För det första kan man i media/ttidningar då och då läsa om studerandenas svåra situation. CSN räcker inte och många tvingas arbeta med sämre studieresultat som följd. Nota bene - om man bor på en ort där det finns extrajobb, i dessa tider av varsel och arbetslöshet.
    "skattepengar skall inte betala din dyra el " var det någon som skrev. Nu är det ju inte TS som bestämmer över elpriserna. Elen har blivit dyr, helt enkelt.

    2008 krävde bostadsbolagen extremt stora hyreshöjningar. Det skrevs det också om.

    Varför vill så många av er belasta TS för sådant som sker i samhället, debatteras öppet och kritiseras?

    Jag kan inte tycka att TS är omogen i sina inlägg, men när det gäller några av er har jag undrat vad som gör att ni skriver så otrevliga svar?
    Okunnighet om faktiska förhållanden eller elakhet - vilket är värst?
    Medkänsla kostar inte ett öre.

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 19:25
    #43

    grejen är ju den att vi har tiotusentals studenter i Sverige.. och det är bara TS som skriver här.. naturligtivs är det många som kämpar men de allra flesta fixar det.

    Så oerhörda hyreshöjningar fick inte bostadsbolagen igenom de allra flesta städer klarade sig undan med några kronor över regelbundna höjningar.

    Har man helt slut på pengarna efter att vanliga räkningar är betalda som student så är det något fel... man har väl straxt under 8000 väl???

    Det är några tusen mer än vad jag har just nu, visserligen bor jag ihop med en man som hjälper, men jag betalar halva hyran (2500), dagis (634) busskort, resor att hämta min son varannan vecka, mat och mina räkningar.... det går om man lär sig och jag tycker snarare det är att stjälpa om soc går in och ger pengar till studenter som inte klarar sin ekonomi. Det finns massor av extrajobb utannoserade, som jag gladeligen skulle ta som går arbetslös men de är bara till för studenter, de vill inte ha andra på jobben så man får lära sig..

    Det är inte att racka ner på TS, utan snarare att lyfta fram alla de studenter som INTE är i den sitsen och som fixar det varje månad.

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 19:26
    #44

    men som svar på TS första fråga.. JA de får neka matpengar om man inte uppfyller de krav som socialtjänsten ställer på dig... vilket TS inte gör.. sen kan man tycka att saker och ting "borde" vara eller inte vara på något vis

  • Carola Carro
    Äldre 2 Mar 19:33
    #45
    Lavish skrev 2009-03-02 18:12:25 följande:
    Jag räknade ut på hemsidan hur mycket jag skulle få ifall jag saknade sommarjobb, skulle ha ca 5-600 mer att leva för då. + att soc betalar för tv, licens och kabel, något som jag fått välja bort för att klara mig. Dessutom som ni sagt, om TS inte har mat kommer hon nog få pengar som arbetssökande men inte som student på CSN. Eftersom TS alla pengar gått till räkningar i flera månader tycker jag visst det är läge att sluta plugga eftersom TS ju uppenbarligen inte kan överleva som det är? Det är svårt att företställa sig vad TS skulle ha att sälja när alla pengar går till räkningar. Min teori är att TS har en alltför hög hyra. Men det tar tid att byta boende och billiga lägenheter duggar det inte tätt av om det är storstadsregion.
    Soc betalar ingen kabel t v.. De är lite småpengar i normen som ingår i det.. Knappt att de ger ut pengar till tv licensen..
  • Tingel­inga
    Äldre 2 Mar 19:33
    #46

    Sassyy - nu blir jag riktigt fundersam! Var hittar man en bostad för den summa du betalar i hyra? Där jag bor får man inte ens ett inackorderingsrum för den summan. - Hyrorna gick upp olika mycket tydligen. Några kronor var det inte frågan om här i alla fall.
    Singel är dyrt att vara. Jag har bra ekonomi ( jag är högavlönad) men jag har inte glömt hur det var att vara fattig studerande.

    Jag tycker du och några till skall sluta svara TS om det enda som ni har att säga är fördömanden och elakheter.

  • Äldre 2 Mar 19:36
    #47

    Svar till "Tingelinga", inlägg 42.

    Vem menar du har skrivit otrevliga svar? Sverige består av många studenter och de allra flesta lyckas ju på ena eller andra sättet klara upp sin ekonomi, självklart börjar man då undra vad det beror på att en student inte kunnat köpa mat sedan december! Ligger det t ex något annat bakom, en dylig situation hör ju liksom inte till vanligheterna om man säger så.

    Jag blir alltså förundrad över att en vuxen människa som inte kunnat köpa mat sedan december ändå inte gjort något åt sin situation. Innebär det att jag är otrevlig och saknar medkänsla? Nej, inte alls faktiskt, däremot undrar jag (och tydligen många med mig) om de bakomliggande faktorerna- höjda hyror och elavgifter till trots.

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 19:42
    #48
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:33:37 följande:
    Sassyy - nu blir jag riktigt fundersam! Var hittar man en bostad för den summa du betalar i hyra? Där jag bor får man inte ens ett inackorderingsrum för den summan. - Hyrorna gick upp olika mycket tydligen. Några kronor var det inte frågan om här i alla fall. Singel är dyrt att vara. Jag har bra ekonomi ( jag är högavlönad) men jag har inte glömt hur det var att vara fattig studerande. Jag tycker du och några till skall sluta svara TS om det enda som ni har att säga är fördömanden och elakheter.
    för det första skrev jg att jag och sambon delar.. så jag betalar halva och han halva..

    men att finna en bostad för den summan är INGA problem. . min vän bor i stockholm och betalar 2000 för en etta utan el.

    Du har inte rätt att sitta och säga att "jag och några till ska sluta svara"... jag har gått på socialbidrag till och från i flera omgångar, jag har studerat i sammanlgt 4 år så jag känner nog till mer om detta än de flesta...
  • Tingel­inga
    Äldre 2 Mar 19:46
    #49

    Iverem - det finns många otrevliga svar i tråden.
    Men lite fakta:
    2008 ökade livsmedelspriserna 33 %.
    Elpriserna höjdes.
    Hyrorna gick upp mer än på flera år.
    Studiemedlen har inte höjts. Dessa höjningar räcker för att sabotera en ekonomi på mariginalen.

    Alla landets studenter skriver inte här = sant. Men många har det tufft och några har föräldrar som kan hjälpa till. Dock inte alla.

    Varför har hon inte haft matpengar sedan december? Det är ju studieuppehåll vid årsskifte - då får man inga pengar. Studiemedlen räckte kanske inte till att täcka uppehållet?

  • sasssy­y
    Äldre 2 Mar 19:50
    #50

    fina fakta.. men faktat som kvarstår är ändock att man inte är berättigad till understöd när man inte är inskriven på AF och aktivt arbetssökande eller när man får sin försörjning från studiemedel...

  • Tingel­inga
    Äldre 2 Mar 19:51
    #51

    Sassyy - det var en åsikt som jag står för: om någon är i uppenbara svårigheter, finns det ingen anledning att svara om man inte har något konstruktivt att säga.

    Jag har 6 års studietid bakom mig, ett knagglande med studiemedel, arbete (när det fanns att få) - så jag vet att det kan vara bistert ibland.

    Studiemedlen har inte höjts i takt med kostnadsökningar, och det är förklaringen till att många nu har det besvärligt.

Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?